‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
26. SEPTEMBER 2024
 
   
  Solvej Balle  
Jes Stein Pedersen
Litteraturredaktør på Politiken
 
  Kære læser!  
  Det er lidt fantastisk. At Solvej Balle fra lille Ærø, der udgiver sine bøger på eget forlag, nu er nomineret til den amerikanske National Book Award for den engelske udgave af ’Om udregning af rumfang’.  
  Eventyret begyndte for 20 år siden, er blevet til fem bind ud af syv om Tara Selter, som har det problem, at hun ikke kan slippe ud af 18. november, som bliver ved med at gentage sig dag efter dag, år efter år.  
  Balle har allerede fået Nordisk Råds litteraturpris, og jeg har på fornemmelsen at det slet, slet ikke er slut med anerkendelsen af Balles egensindige værk, som hedder ’On the Calculation of Volume’ i den engelske oversættelse. Du kan læse mere om Balles nominering her.  
   
  Sally Rooney er ikke selvudgiver. Lanceringen af ’Intermezzo’, hendes fjerde roman foregår globalt og havde samme udgivelsesdag i tirsdags. Sigrid Kraglund Adamsson konstaterede i sin anmeldelse her i avisen, at ’Intermezzo’ gør »voksen-ondt«.  
  Det er et godt udtryk og jeg er helt enig. Det er en både psykologisk og litterært kraftigt modnet forfatter, der giver stemme til brødrene Peter og Ivan og til kvinderne Margaret, Sylvia og Naomi i denne pragtfulde roman, hvor aldring og erfaringer på den ande side af ungdommen er i centrum. Superinteressant hvordan Rooney går James Joyce i bedene, når hun lader Peter vandre gennem Dublin som en anden Leopold Bloom. Rooney skriver om tilværelsens intensitet og dybde »så man kan mærke det helt ud i fingerspidserne af sin eksistens«, skriver Adamsson.  
  På lørdag udkommer Bogfolk med en Rooney-special, som Adamsson medvirker i.  
   
  Rooney gik i katolsk skole som barn ( ligesom Joyce!) og man kan i den måde hun (ligesom Joyce!) bruger ord som ’hellig’ og ’bøn’ mærke, at katolicismen ikke er gået hen over hovedet på hende. Hvor stærkt kristendommen har påvirket, ja medskabt den vestlige verdens sekulære pluralisme, kan man læse om i Kristian Leths ’Verdens vigtigste bog’ - kristendommen, bibelen og vores verden’, som en begejstret Dorte Hygum Sørensen har anmeldt.  
  »Kristian Leth er eminent til at formidle kompleks viden på en medrivende og forståelig måde, der vel at mærke ikke fortynder stoffet. I det her tilfælde er indholdet og Leths bearbejdning af det så tankemæssigt vidtrækkende og så oplagt at diskutere, at man som læser er glad for, at forfatterens personlige stemme er til stede som en hånd, der tilbyder at hjælpe den nye i trafikken over gaden, hvor bilerne kører tæt«, skriver hun. Her er link til interview med Kristian Leth om bogen i Bogfolk.  
   
  Læselysten er ikke just enorm blandt danske børn og unge, som har så travlt med at eksisterer i deres mobiltelefoner. Bøger er ikke populære, men de grafiske romaner, som der bliver udgivet mange af, er en undtagelse . Politikens Ida Dybdahl har udvalgt tre af de bedste. Her kan du læse hendes anbefalinger.  
  God læselyst!  
Skribent
 
     
 
Disney plankede tysk maler til naturscenerne i ’Bambi’
Disney plankede tysk maler til naturscenerne i ’Bambi’ Disney plankede tysk maler til naturscenerne i ’Bambi’
 
 
Utrolig historie om dansk topkommunist får nyt liv i vellykket biografi
Utrolig historie om dansk topkommunist får nyt liv i vellykket biografi Utrolig historie om dansk topkommunist får nyt liv i vellykket biografi
 
Da hendes berømte mand bliver forelsket i en anden, forsvinder Stine for alvor i den mørke skov
Anmeldelse: Da hendes berømte mand bliver forelsket i en anden, forsvinder Stine for alvor i den mørke skov Da hendes berømte mand bliver forelsket i en anden, forsvinder Stine for alvor i den mørke skov
 
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Hun gik grædende fra Pulitzerpris-festen og donerede pengene væk
 
 
 
2 1 hjerte: Hun åbner sit album med en sang så tumpet i sin essens, at man tror, det er løgn
 
 
 
3 Topchef skrotter kortere uddannede: »Vi vil aldrig komme til at bruge dem. Det er meget enkelt«
 
 
 
4 Trendforsker: Kvinders kompetencer er det voldsomste ressourcespild, jeg kan komme i tanke om
 
 
 
5 Han stemte imod ægteskab for homoseksuelle par, og nu vil han som ny indenrigsminister »genoprette orden«
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Driftsstærk afdelingschef
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Sekretariatschef, Forhandlingsfællesskabet
 
Frist:­ 09/10/2024   Forhandlingsfællesskabet Læs mere
 
  Rektor
 
Frist:­ 15/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Chef til udvikling af Kulturhavnen - Helsingør Havne
 
Frist:­ 02/10/2024   Helsingør Kommune Læs mere