En schrijftips van de Boekenweekauteurs: Marieke Lucas Rijneveld en Ilja Leonard Pfeijffer

Als de nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven kun je hier klikken om de webversie te bekijken

Wil je je afmelden voor deze mailing? Een link staat onderaan deze mail.

Nieuwsbrief 12 april 2022Ga naar de TwitterpaginaGa naar de Facebookpagina

3 schrijfregels die je misschien verkeerd toepast

Als schrijver word je om je oren geslagen met ‘regels’ waar je verhaal of je schrijfproces aan zou moeten voldoen. In principe vaak goede adviezen, maar het valt schrijfcoaches op dat veel beginnende schrijvers ze proberen op te volgen zonder goed te begrijpen wat erachter zit – en dan doen ze meer kwaad dan goed.


Het Zeer Korte Verhaal – de kunst van bondigheid

Het Zeer Korte Verhaal bestaat al eeuwen en wordt overal ter wereld beoefend. Het is een genre dat je relatief eenvoudig kunt publiceren want het kost je geen maanden om te schrijven en je bouwt zo snel een portfolio op waar redacteuren uit kunnen kiezen. Bij het schrijven van een ZKV komen allerlei technieken aan bod die ook van pas komen bij andere genres. In het komende nummer van Schrijven Magazine duiken we met auteur Claire Polders in de kunst van bondig schrijven. 

Ook in ons komende nummer:
•    Schrijftips van schrijversechtpaar Nicci French
•    Schrijven als Cruijff
•    Masterclass proza schrijven
•    Nagelbijtend spannend schrijven

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 10 juni in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vrijdag 27 mei 23:59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuis!


Of geef cadeau


Schrijftips van Ilja Leonard Pfeijffer

Hij won vele literaire prijzen en schreef het boekenweekgeschenk Monterosso mon amour. We geven een inkijkje in zijn schrijfproces en schrijftips voor aanstormende schrijvers.


Ingezonden mededeling

Schrijf over noaberschap en publiceer in de krant

Doe mee aan de schrijfwedstrijd van het literatuurfestival Lutterzand Literair en maak kans op publicatie in de TC Tubantia of een coachingstraject van bestsellerauteur Josha Zwaan. Schrijf in maximaal 500 woorden een tekst over ’noaberschap’ (fictie of non-fictie). Deadline is 29 april. De shortlist (max 15 pers) treedt op tijdens het festival op 14 mei en wordt beoordeeld door Theo Hakkert (jury Libris Literatuurprijs ’22), Marjon Kok (jury Theo Thijssen Prijs ’21) en Josha Zwaan. Meer info op de website


3 schrijflessen van Marieke Lucas Rijneveld

Als schrijver van het Boekenweekessay en winnaar van de International Booker Prize, is Marieke Lucas Rijneveld geen onbekende meer in binnen- en buitenland. Wat kun je van de auteur leren? 


Ingezonden mededeling

Wegdromen bij je eigen feelgoodverhaal

Op zoek naar een lang bewaard familiegeheim? Het roer om en opnieuw beginnen? Of toch liever zwijmelen bij die ene leuke man? Tijdens de cursus feelgood schrijven van Online Schrijfschool leert feelgoodauteur Marijke Vos je alles over de onmisbare ingrediënten van een feelgoodroman, een goede beginzin én maak je een start met jouw idee voor die romantische of humoristische roman. Met persoonlijke feedback.


Schrijven over liefde met deze 3 tips

Laat jij je lezers wegdromen bij de chemie tussen jouw personages? Dit jaar is 'Eerste liefde' het thema van de Boekenweek en we weten allemaal dat een liefdesrelatie schrijven nog niet zo makkelijk is. Of je nou een echt liefdesverhaal schrijft of de relatie een subplot is in jouw avonturenroman, hier zijn 3 tips voor het schrijven van romantiek.


Dit is wat je als schrijver kan leren van theatermakers

Schrijven voor theater is heel anders dan proza schrijven. Je boodschap overbrengen is zelfs vele malen moeilijker als theatermaker, je kan namelijk niet zeggen: 'Lisa was boos, omdat...'. Dit moet je toch op een andere manier duidelijk maken. Juist daarom kan je veel leren van theatermakers! We delen 5 schrijflessen. 


Hé dromer! Wil jij dit jaar je eigen boek publiceren, maar…

✅ Ben je je eindeloos aan het oriënteren, zonder een woord op papier te krijgen?
✅ Loop je vast bij het schrijven door een schrijversblok? 
✅ Weet je niet hoe je je personages, dialogen of plot het beste kan uitwerken? 
✅ En schuif je daardoor je droom om een boek te schrijven steeds verder voor je uit?
✅ Of heb je je boek (bijna) af maar weet je niet hoe je deze kan publiceren? 

Welke schrijfvraag je ook hebt, onze experts beantwoorden hem in Schrijven Magazine en helpen je bij elke stap op weg naar jouw eigen boek. 

Schrijven Magazine verschijnt 6x per jaar. Boordevol interviews, tips en schrijfopdrachten die je niet wilt missen. 


Of geef cadeau


Op Schrijvenonline.org vind je onder andere:

Schrijfcursussen Schrijfactiviteiten Schrijfwedstrijden Forum
Tips Schrijfoefeningen Abonnement nemen Nieuws

 

Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief

Virtùmedia, 2022. Alle rechten voorbehouden.