In de strijd tegen uitsterving telt elk dierenleven. Elk gered individu draagt bij aan de natuurlijke balans en het voortbestaan van de soort. Vanuit deze filosofie richtten we in 2002 samen met Wildlife Trust India en Assam Forest Department het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) op: de eerste en een van de weinige plekken in India waar dieren in nood worden gered, verzorgd en voorbereid op hun terugkeer naar het wild.
Het afgelopen jaar bewees dit centrum opnieuw zijn cruciale waarde. Ze hielpen dieren die slachtoffer waren geworden van natuurrampen, stroperij en mens-dierconflicten. Dankzij de inzet van de toegewijde medewerkers kregen sinds de oprichting al talloze dieren een tweede kans. Zij willen ook het komende jaar dit belangrijke werk voortzetten, en hebben hiervoor jouw steun nodig.
Kortgeleden werd het belang van CWRC nog eens benadrukt. Toen een tijger dicht bij een bewoonde gemeenschap kwam in de buurt van Kaliabor in India, en zich richtte op veedieren, sloeg de angst toe. Bewoners verdedigden zich en gooiden stenen naar het dier, waardoor zij ernstig gewond raakte.
Een gezamenlijk team van de Nagaon Territorial Forest Division, het Kaziranga Tiger Reserve en het CWRC kwam snel in actie. Ze wisten de tijger zorgvuldig te verdoven en brachten haar naar het CWRC voor dringende medische zorg. Hoewel het dier blind zal blijven aan één oog, kon dankzij het snelle handelen haar andere oog worden gered. Een heldendaad, mogelijk gemaakt dankzij de steun van dierenliefhebbers zoals jij. Kunnen deze helden het komende jaar weer op jouw steun rekenen?
Op enkele uren rijden van het CWRC ligt het Centre for Bear Rehabilitation and Conservation (CBRC). Dit centrum heeft hetzelfde doel, maar richt zich specifiek op het redden, verzorgen en rehabiliteren van beren. Het is eveneens opgericht vanuit een samenwerking tussen IFAW en WTI. Het centrum is opgericht doordat de jacht op de bedreigde Aziatische zwarte beer blijft aanhouden – en verweesde welpjes tragisch genoeg nog regelmatig alleen achterblijven in de wildernis.
Sinds de oprichting van het centrum hebben we al 60 van deze welpjes een tweede kans kunnen bieden. Na verzorging en rehabilitatie leiden zij nu een gelukkig leven terug in het wild. Het gaat om berenwelpjes zoals Papum, die aan het begin van dit jaar werd opgevangen. Inmiddels is Papum al een stuk groter en heeft de overlevingstechnieken geleerd om straks terug te keren in het wild. John, dit vooruitzicht voor Papum is alleen maar mogelijk dankzij de steun van dierenliefhebbers zoals jij.
Sinds de oprichting hebben het CWRC en CBRC al duizenden dieren in levensbedreigende nood gered. Zonder onze hulp hadden deze dieren geen kans gehad om te overleven. Achter elk van die duizenden dieren schuilt een uniek verhaal. Elk dier dat we terugbrengen naar het wild, draagt bij aan het voortbestaan van zijn soort en geeft hoop voor toekomstige generaties. Elk dier telt – want voor dat ene dier maakt onze inzet het verschil tussen leven en dood.