ELF Voetbal nieuwsbrief van 20-01-2021
Deze oude bekenden moeten Schalke redden van de ondergang

De penibele situatie bij Schalke 04 is bekend. De traditieclub uit Gelsenkirchen draaide al enkele seizoenen mee in het rechterrijtje, maar lijkt nu echt op weg naar degradatie. Schalke besluit de strijd om lijfsbehoud aan te gaan met spelers die weten wat er speelt bij Die Königsblauen. 


Lees verder
Ajax tegen AZ in de beker: een garantie voor spektakel!

Of het duel van morgen zo'n spektakel wordt als de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht in de vorige ronde is nog maar de vraag. Maar door de jaren heen hebben de twee clubs uit Noord-Holland de nodige interessante bekerpotjes tegen elkaar gespeeld. Een overzicht.

Lees verder
Martin Ödegaard en zijn uitzichtloze situatie in Madrid

Eindelijk leek Martin Ödegaard op weg naar een rol van betekenis bij Real Madrid. De Noor beleefde een fantastisch seizoen bij Real Sociedad, waar hij uitgroeide tot één van de smaakmakers in La Liga. Eenmaal terug in Madrid kwam hij echter opnieuw voor een flinke teleurstelling te staan. 

Lees verder
Bilal Basacikoglu tekent contract bij ambitieuze Gaziantep SK

Bilal Basacikoglu blijft actief in de Turkse Süper Lig. De 25-jarige vleugelaanvaller heeft een contract tot het einde van het seizoen getekend bij Gaziantep SK, de club die tot nu verrast en op de derde plaats staat.

Lees verder
Het record dat vanaf nu ongrijpbaar is voor Lionel Messi

Buiten het feit dat Athletic Bilbao afgelopen zondag voor de derde keer de Spaanse Supercopa binnensleepte, wist de ploeg van trainer Marcelino nog een bijzondere prestatie te leveren. Met een masterclass bloedzuigen kregen de Basken Lionel Messi dusdanig gefrustreerd dat hij voor het eerst in zijn carrière een rode kaart pakte in clubverband. Met zijn 752 duels vol zelfbeheersing was de Argentijn hard op weg om het gentleman-record van Ryan Giggs over te nemen, maar in duel 753 ging het dan toch mis. Dankzij zijn rode kaart valt Messi buiten een illuster rijtje, een zeldzaamheid in zijn loopbaan. Lees hier welke spelers Messi onder andere had kunnen verslaan. 

Lees verder
Interview Paul Brandenburg: “De huidige generatie talenten is de maatstaf”

Veerkracht is het vermogen om uit het negatieve iets positiefs te halen. Bij AZ hebben ze het. Na het DSB-debacle in 2009 is de geroemde jeugdopleiding van AZ in haar huidige vorm ontstaan. Paul Brandenburg (43) is inmiddels vijf jaar hoofdjeugdopleiding van de bewierookte academie. Een inkijkje in de motorkamer van de Alkmaarders.

Lees verder
De kortste weg naar Europa: Nico Rijnders beëindigt het profbestaan van Enschedese Boys

Voorpublicatie uit het boek ‘De kortste weg naar Europa’, dat in het voorjaar van 2021 verschijnt. Schrijver Ernst Bouwes blikt terug op mooie verhalen uit de geschiedenis van de KNVB Beker en de belevenissen van de Europa Cup II-deelnemers in de periode 1960-70. Op de website van ELF Voetbal alvast een voorproefje, met een serie voorpublicaties. Deel 13: het slotstuk van Enschedese Boys als betaald voetbalclub.

Lees verder
Lewandowski grijpt koppositie ESM Gouden Schoen, Giakoumakis in top tien

Twee grote verschuivingen in het klassement van de ESM Gouden Schoen. Robert Lewandowski is sinds zondagavond de nieuwe koploper in de ranking van de Europees Topscorer van het Seizoen. Giorgos Giakoumakis is de top tien binnengedrongen, waardoor de Eredivisie na zeven seizoenen weer is vertegenwoordigd in die regionen.

Lees verder
'Paniekaankopen' als degradatiekandidaat nummer één: werkt dat?

Het is crisis in Emmen. De ploeg van Dick Lukkien staat hopeloos laatste en wacht nog altijd op zijn eerste overwinning. Om het tij te keren werden er deze winter al vier nieuwe aanwinsten gepresenteerd. Jari Vlak, Elias Frei, Kerim Frei en Jean-Pierre Rhyner moeten FC Emmen behouden voor degradatie. Maar werkte het aantrekken van een hoop onbekende spelers als nummer laatst in de Eredivisie in het verleden wel? 

Lees verder