DHL Express komt op 12 juni naar de ontbijtsessie van Vastgoedmarkt op de Zuidas. Marijn Slabbekoorn, operations programs project manager GoGreen, zal vertellen dat DHL niet alleen logistiek vastgoed aan de stadsranden wil maar ook in de binnensteden.
NIEUWS | RESEARCH | VACATURES | WEBSHOP

WEEKOVERZICHT

DHL Express wil logistiek in stadsrand én binnenstad

DHL Express komt op 12 juni naar de ontbijtsessie van Vastgoedmarkt op de Zuidas. Marijn Slabbekoorn, operations programs project manager GoGreen, zal vertellen dat DHL niet alleen logistiek vastgoed aan de stadsranden wil maar ook in de binnensteden.

Lees meer

Drie toppers naar finale Young Talent Award 2018

Marieke Dessauvagie, Remco van der Mije en Tim de Vries gaan door naar de finale van de funda in business / Vastgoedmarkt Young Talent Award 2018 op donderdag 7 juni tijdens de Provada.

Lees meer
(advertorial)

Finale Young Talent en StiB Award op Provada

Op 7 juni wordt op Provada bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de Young Talent Award en de StiB Award 2018. Bovendien zijn er op 5-6-7 juni op het Transformatieplein tal van kennissessie en pitches over kansrijke objecten. Kom langs op het Transformatieplein - Hal 11 | Stand 11.

Bekijk het programma van het Transformatieplein >

Wienke Bodewes ontvangt ULI NL Award 2018

De ULI NL Award is dit jaar uitgereikt aan Wienke Bodewes (65), directeur bij Amvest. Hij krijgt deze prijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland.

Lees meer

Vier topprojecten strijden om StiB Award 2018

Vier projecten  strijden om de Steden in Beweging (StiB) Award 2018. Het gaat om de projecten Koningshof in Gouda, Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam, De Barones in Breda en Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen

Lees meer

Overijsselse aanpak: niet voorschrijven, maar uitdagen

Net als in de rest van Nederland moeten er in Overijssel de komende jaren flink veel woningen worden gebouwd. De provincie heeft zo haar eigen aanpak van de bouwopgave: bottom-up en in overleg met de markt.

Lees meer

Amsterdam transformeert: inbreiden is het nieuwe uitbreiden

Was transformatie aanvankelijk bedoeld als een slimme aanpak om de leegstand van kantoren te bestrijden, tegenwoordig zet de gemeente Amsterdam die methode ook in om complete gebieden een nieuwe impuls te geven en zo de stad verder te ontwikkelen.

Lees meer
(advertorial)

ACTIE: Vastgoedmarkt Exploitatiewijzer 2018 ontvangen?

De Vastgoedmarkt Exploitatiewijzer 2018, welke half juni verschijnt, bevat alle gegevens die nodig zijn om de onderhoudskosten en overige exploitatielasten van beleggingsvastgoed te kunnen inschatten.

Negen categorieën gebouwen met in totaal ruim 110 gebouwtypen zijn voorzien van foto, omschrijving en alle relevante gegevens. Ieder gebouw is voorzien van complete begrotingen voor onderhoudskosten (zowel preventief als correctief onderhoud), vervangingskosten voor tussentijdse vervangingen en herbouwkosten.Wil u kans maken op een exemplaar t.w.v € 185,-?

Vul in en win het boek >

‘Populariteit stelt Rotterdam voor nieuwe uitdagingen’

De groeiende populariteit van Rotterdam stelt de stad voor grote uitdagingen. Er is niet alleen behoefte aan woningen, maar ook aan werklocaties. Jos Melchers, gemeentelijk directeur gebiedsontwikkeling en economie, mikt op transformatie en gebiedsontwikkeling.

Lees meer

Jaap Gillis: ‘Wij beleven opnieuw een bijzondere tijd’

Zes jaar lang was Jaap Gillis boegbeeld van Bouwfonds IM. In het vierde kwartaal van 2018 zit zijn werk erop. ‘Het herstel na 2008 is snel gegaan, misschien wel iets te snel.’

Lees meer
(advertorial)

Laatste kans: Ontbijtsessie last mile logistics op 12 juni

Op 12 juni bij JLL aan de Zuidas de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie over het thema last mile logistics. Met keynote sprekers van City Hub en DHL Express. Marijn Slabbekoorn, operations programs project manager GoGreen, zal vertellen dat DHL in elke grote Nederlandse binnenstad een logistiek complex wil realiseren.Tijdens de Ontbijtsessie licht hij deze strategie toe.

Nog slechts een paar plaatsen beschikbaar, schrijf u snel in!

Meer informatie en inschrijven >

Verkoop koepelgevangenis Breda uitgesteld

 De markante koepelgevangenis in het centrum van Breda wordt voorlopig nog niet verkocht. De huidige exploitant en leegstandsbeheerder VPS heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het huurcontract met het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het complex is verlengd tot eind 2020.

Lees meer

Provada-preview: kennisoverdracht en netwerkbijeenkomsten

Vastgoedmarkt biedt lezers traditioneel in mei een voorproefje van wat er tijdens de Provada door verschillende standhouders aan programmaonderdelen wordt geboden.

Lees meer
 

VASTGOEDMARKTBANEN

Vastgoedbeheerder bij ontwikkelende belegger, Amsterdam
Senior Accountmanager VvE Beheer gezocht voor Newomij in Naarden
Service Coördinator VvE Beheer gezocht voor Newomij in Naarden

HET NIEUWS VAN

Maarten Donkers

In de tv-serie Game of Thrones strijden zeven wereldrijken om de troon. Niemand overleeft zonder list, manipulatie of het sluiten van bondjes.

En niemand, maar dan ook niemand wordt gespaard. In werkelijkheid gaat het niet om de troon, maar om iets anders: macht. Klinkt dat spannend? Welkom in Game of Stones.

In Game of Stones draait alles om stenen. Belangrijke spelers zijn de afnemers, ook wel gebruikers genoemd. Die hebben de stenen nodig voor hun dagelijkse zaken, zoals een woning of kantoor. Ze zijn met velen, maar dat is ook hun zwakte. Ze zijn niet verenigd en bovendien slecht geïnformeerd. Een makkelijke prooi en andere spelers weten dat. Iedereen wil een bondje met de gebruikers van de stenen in ruil voor waar het in Game of Stones echt om draait: geld.

Vorig seizoen was qua spanning ongeëvenaard. Er waren zoveel stenen aan de gebruikers geleverd, dat die er voorlopig wel genoeg hadden. Daarmee droogde ook de geldstroom op. Iedereen zag dat al langer aankomen, maar niemand wilde het feestje verpesten. Ondersteund met mooie verhalen bleef het woord van hoop en geloof naar de media gebracht worden. Doorbouwen, doorbouwen, klonk het. Ook toen de storm erger werd, bleven de gebruikers bedolven worden onder een steeds grotere berg stenen. Met het verhaal dat nieuwe stenen anders smaakten en vooral beter waren dan de oude, werd het feestje nog even verlengd. Totdat er geen houden meer aan was. De laatste aflevering eindigde in een waar bloedblad, met enkel verliezers.

De openingsscene van het nieuwe seizoen begon saai. Alle spelers beloofden plechtig er nooit meer zo’n puinhoop van te maken. Voortaan zou het maatschappelijk belang voorop staan. Het muziekje op de achtergrond klonk tegelijkertijd onheilspellend en doet vermoeden dat het toch weer een seizoen vol intriges en onverwachte wendingen wordt. In de eerste aflevering maakten direct nieuwe buitenlandse spelers hun opwachting in de serie. Die kregen al snel een belangrijke rol. En ook de stenenadviseurs werden vol in beeld gebracht. Kernboodschap: zonder nieuwe kantoren, is Nederland verloren. In een bondje met de media om de stadsbestuurders aan hun zijde te krijgen, dreigen zij zelfs met economische rampspoed. Kracht bijgezet met pakkende koppen als ‘Bedrijven dreigen stad te mijden door kantorencrisis’ (Parool) en ‘Kantorenmarkt Amsterdam nekt DNB en andere zoekers’ (PropertyNL).

Het hernieuwd vertrouwen is gebaseerd op het binnenhalen van het European Medicines Agency (EMA). Dat staat symbool voor de oneindige kansen die de Brexit oplevert. Voor de kijkers met oog voor detail is dit smullen. Die herinneren zich nog dat de keuze voor het EMA weinig te maken had met de ‘kantorenmarkt’, maar een politiek besluit betrof waarbij het kwartje na loting toevallig op Amsterdam viel in plaats van Milaan. En ja, huisvesting was daarbij beloofd en dus vult Nederland die belofte ook in. In de volgende scene werd de zoektocht van De Nederlandsche Bank (DNB) naar tijdelijke huisvesting vanaf 2020 spannend in beeld gebracht. Voor de neutrale kijker moet het daarom een anti-climax zijn geweest dat in de aflevering twee weken later, deze schier onmogelijke opdracht al was volbracht. En dat zonder nieuwbouw; gewoon 25.000 m2 gevonden in het Toorop-gebouw in Amsterdam. Verborgen, stond nergens op een lijstje. Of blijkt volgende week dat er toch nog een addertje onder het gras zit. Game of Stones kent onnavolgbare wendingen…

Als gepleit wordt voor een nieuwbouwagenda voor kantoren in de grote steden, waarom lees ik dan niet dat er in de vier grote steden in de afgelopen drie jaar zo’n 430.000 nieuwe kantoormeters zijn gerealiseerd (bron: Bak). De markt ligt dus niet stil, zoals soms wordt gesuggereerd. En als we verouderde gebouwen die leeg staan ineens niet meer als leegstand willen beschouwen, wat waren de onderzoeken naar verborgen leegstand dan waard die in de crisis werden gepubliceerd om de ernst van de zaak te accentueren? Passen die niet meer in de storyline van vandaag? Ben ik dan tegen nieuwbouw? Helemaal niet, ik lees alleen nergens iets over de oplossing voor de bestaande voorraad. En juist daar is het in het verleden mis gegaan.

Een nieuw bloedbad aan het einde van dit seizoen kunnen we voorkomen als we bereid zijn het hele verhaal te vertellen. Maar in de Game of Stones hebben alle spelers andere belangen, want waar ging het ook al weer om …?

Over de auteur:
Maarten Donkers is hoofd Kennis & Sturing bij Rabo Real Estate Finance.

COLOFON

Contact
Nieuwsbrief
Adverteren
twitter linkedin RSS
Deze email is verstuurd naar newsletter@newslettercollector.com
Wijzig nieuwsbriefinstellingen of schrijf uit.