NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
‘Dieselclausules volstaan niet meer bij huidige snelle prijsstijgingen’
 
Transportondernemers zien de prijs die zij betalen aan de pomp steeds verder stijgen. De meesten van hen berekenen de duurdere diesel door aan de klanten. Het is echter de vraag of de brandstofclausules in vervoerscontracten nog houdbaar zijn. Brancheorganisaties waarschuwen dat er meer nodig is om de pijn van de snel duurder wordende diesel te...
 
 
 
#
 
ILT zwaar in gebreke bij toezicht vrachtwagenchauffeurs De Rooy
 
Vakbond FNV heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de knieën gekregen in een zaak over toezicht op verplichte rusttijden van chauffeurs van transportbedrijf De Rooy uit Son. De Raad van State oordeelde woensdag na bezwaren van FNV dat de Inspectie bij zijn wettelijke taak zwaar is tekortgeschoten. ILT moet alsnog aan de bak...
 
 
#
 
‘De continuïteit van de haven is afhankelijk van de cyberveiligheid’
 
De Rotterdamse haven wil ‘digitaal luchtafweergeschut’ tegen Russische aanvallen. De beveiliging tegen cyberaanvallen moet vanwege de situatie in Oekraïne worden opgevoerd, daarvoor pleit Evelien Bras van FERM, het samenwerkingsverband rond cyberveiligheid in de Rotterdamse haven.
 
 
 
#
 
Cargolux voert oorlogstoeslag in
 
Het Luxemburgse Cargolux is de eerste luchtvaartmaatschappij die een oorlogstoeslag invoert vanwege de Russische inval in Oekraïne.
 
 
 
#
 
Supply chain-beheer MediaShop van reactief naar proactief door Flexport
 
MediaShop-groep is één van de grootste omnichannel-retailers van Centraal-Europa. De afgelopen drie jaar hebben de Oostenrijkers fors ingezet op het verbeteren van hun supply chain, ondanks de uitdagende marktomstandigheden.
 
 
 
#
 
Nord Stream 2 was al jarenlang inzet van hoog geopolitiek spel
 
De Nord Stream 2-pijpleiding had het paradepaardje van de Russische gasexport moeten worden. Met de Russische invasie in ­Oekraïne lijkt het project definitief ten einde. De pijpleiding door de Oostzee kon echter al vanaf het begin op stevige Amerikaanse tegenwerking rekenen.
 
 
 
#
 
CMA CGM ziet nettoresultaat vertienvoudigen in 2021
 
Het Franse CMA CGM wist in 2021 het bedrijfsresultaat (ebitda) met 280% op te krikken naar 23,1 miljard dollar (omgerekend 21,2 miljard euro) op een omzet van bijna 56 miljard dollar (+80%).
 
 
#
 
Sluiting MAA kan Limburg bijna half miljard euro kosten
 
De rekening voor de provincie Limburg van een mogelijke sluiting van Maastricht Aachen Airport (MAA) kan oplopen naar maximaal 440 miljoen euro.
 
 
 
#
 
XPO verder opgesplitst, zet Europese tak op eigen benen
 
XPO werkt aan een verdere opsplitsing van het bedrijf. De Amerikaanse transportreus is van plan de expeditietak en de LTL- en groupagedivisie van elkaar los te maken en naar de beurs te brengen. Ook de Europese activiteiten en het Amerikaanse intermodale vervoer moeten op eigen benen komen te staan.
 
 
 
#
 
‘Oliedom dat Amsterdam het ADM-terrein niet kocht’
 
Zonder gebiedsuitbreiding voor de Amsterdamse haven in de buurgemeente Haarlemmermeer kan de hoofdstad de ambities op het gebied van de energietransitie en de woningbouw wel vergeten. Dat is de waarschuwing die CDA-raadslid Diederik Boomsma afgaf op het Havendebat Amsterdam, dat dit jaar in het teken stond van de gemeenteraadsverkiezingen.
 
 
#
 
‘We hebben ons huis twee keer diep onder water moeten zetten’
 
Echt zorgen heeft de 68-jarige Engeland-vervoerder Krijn Torreman zich nooit gemaakt over de brexit. ‘Als specialist in het ferry-vervoer op het Verenigd Koninkrijk heb ik altijd gezegd dat het eerder een mooie kans voor ons is dan een bedreiging’, aldus de voormalige directeur-eigenaar van het Rotterdamse Mammoet Ferry Transport. Een afscheidsinterview.
 
 
 
#
 
Scheepsbemanningen in het nauw door oorlog in Oekraïne
 
De Russische inval in Oekraïne heeft ook onder de bemanningen van vrachtschepen grote spanning teweeg gebracht. In de allereerste plaats op het forse aantal schepen dat de pech had om uitgerekend op het moment van de inval in het oorlogsgebied te liggen, maar ook op vaartuigen elders in de wereld, waar Oekraïense en Russische bemanningsleden...
 
 
 
#
 
Cyberaanval legde Expeditors vrijwel plat, jaarcijfers uitgesteld
 
De Amerikaanse logistieke dienstverlener Expeditors moest zijn activiteiten ‘grotendeels’ staken na de cyberaanval op 20 februari. Het bedrijf komt langzaam weer online, maar verwacht forse financiële gevolgen. Expeditors heeft beleggers al laten weten dat de publicatie van de jaarrekening is uitgesteld.
 
 
#
 
Zweden onbetwiste koploper in het gebruik van biobrandstoffen
 
Zweden is in Europa de onbetwiste koploper als het gaat om het gebruik van hernieuwbare energie in de transportsector, blijkt uit deze maand gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In het Scandinavische land is het duurzame aandeel meer dan twee keer zo groot als in de nummer twee op de lijst, Finland. Dat komt...
 
 
 
#
 
Willen bedrijven hun treinen nog via Rusland laten rijden?
 
Technisch gezien is het nog steeds mogelijk om treinen te laten rijden over de Nieuwe Zijderoute door Rusland. Maar in hoeverre is dit nog wenselijk? Inmiddels kiezen verschillende bedrijven ervoor om hun treinen niet meer via Rusland te laten rijden.
 
 
 
#
 
Gefco: operatie niet in gevaar door sancties tegen grootaandeelhouder
 
Het Franse Gefco, dat voor 75% in handen is van de Russische spoorwegen (RZD), zegt dat de EU-sancties tegen de grootaandeelhouder geen impact hebben op de eigen operatie.
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam