ECP-nieuwsflits #4 5-03-2021

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v64_1611848427915_header_privacy_nieuwsflits.jpg

Zorgen over digitalisering. En ondertussen?

Met de verkiezingen voor de deur wordt hard aan de digitaliseringsbel getrokken. Er bestaan zorgen over de ICT-kennis van de Tweede Kamer en websites van politieke partijen worden gehackt. Het belang om de digitale kennis van politici te vergroten wordt steeds urgenter, onder andere om digitale dreigingen te herkennen. En niet alleen bij politici, ook bij jongeren ontbreekt vaak kennis voor een stevige basis digitale weerbaarheid. Ze zouden van jongs af aan onderwezen moeten worden in alles wat de digitale wereld te bieden heeft, en ook waar je voor op moet passen.

Maar ondertussen... staan de deuren open van een Binnenhof Academy om politici bij te spijkeren. En veel organisaties blijven hun best doen om jongeren veilig, vaardig en gezond digitaal te laten opgroeien, zodat ze alle kansen die de digitale samenleving hen biedt op een veilige manier kunnen omarmen. De digitale samenleving draait in stroomversnelling verder en met verbindende thema’s op het gebied van digitalisering hebben we een voet tussen de deur naar begeleiding en verbetering.

Digitalisering en verkiezingen

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v63_1614357272600_nl_igf_digitale_inmenging_verkiezingen_(1).png

Kunnen we wel spreken van digitaal veilige Tweede Kamerverkiezingen?
Websites van de PvdA en Europarlementariër Kati Piri gehackt, een paginagrote advertentie van Facebook hoe ze voorbereidingen treffen op de Nederlandse verkiezingen, een kersverse gedragscode die de transparantie van politieke advertenties duidt


Kunnen we op 17 maart wel spreken van digitaal veilige Nederlandse verkiezingen? Lees verder en kijk het webinar "Digitale inmenging in verkiezingen: probleem zonder oplossing" terug.

Kees Verhoeven: “Het luistert nauw hoe informatie aan Kamerleden aangeboden wordt”
Het gebrek aan noodzakelijke kennis over digitalisering bij Kamerleden heeft het tot ‘hot topic’ geschopt. Het is een begin. Nu nog de oplossing. Vanuit ECP sprak Arie van Bellen de afgelopen weken een aantal Kamerleden om te inventariseren waar de behoefte aan digitale informatievoorziening ligt. Lees verder.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v63_1614357272600_nl_igf_digitale_inmenging_verkiezingen_(1).png

Arda Gerkens: "Digitalisering moet een vast thema worden, net als financiën"
In de uitzending van Zondag met Lubach van 14 februari haalt Lubach uit naar de digibete overheid met de opmerking dat we in een digibetocratie leven, omdat we bestuurd worden door mensen die “geen reet snappen van computers en digitale veiligheid”. Om hier wat aan te veranderen moeten politieke partijen laten zien wie er op de kieslijst verstand heeft van ICT.

Op Twitter reageerde Arda Gerkens, Eerste Kamerlid voor de SP, met: ”Lubach zit fout”. Wij zijn benieuwd naar haar uitleg. Want met haar jarenlange ervaring als Eerste en ook als Tweede Kamerlid moet zij het toch eens zijn met de conclusie dat er wel wat schort aan het kennisniveau in de Kamer(s)? Lees hier wat Gerkens bedoelde met haar tweet.

Algoritmes in besluitvorming
Op woensdag 24 maart organiseerde D66 een debat over ethiek en algoritmes in het openbaar bestuur. Vanuit ECP gaf Daniël Tijink een inleiding over ethische afwegingen bij de toepassing van algoritmes in publieke besluitvorming. Hierbij werd gekeken welke afwegingen vooraf gemaakt moeten worden, hoe je verantwoording kan afleggen over de werking van het algoritme, en wat dit betekent voor politieke besluitvorming. Deze Aanpak begeleidingsethiek is een innovatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Bekijk de presentatie hier terug.

Oproep deelname Digitale Binnenhof Academy
De Digitale Binnenhof Academy, een initiatief van acht brancheorganisaties in samenwerking met ECP, start na de verkiezingen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers. Organisaties die interesse hebben zich hierbij aan te sluiten kunnen
via info@ecp.nlcontact opnemen.

Wat zeggen politieke partijen over digitalisering?
Wat mogen we op digitaal vlak van een nieuw kabinet verwachten? Wat zeggen de politieke partijen in hun programma’s over digitalisering? NLdigital legde de programma’s van de negen grootste partijen langs de meetlat in de Verkiezingsmatrix Digitalisering 2021.

Technologie Kieswijzer
Hoe denken politieke partijen over privacy, nepnieuws en de invloed van grote techbedrijven? En hoe kiest u als het gaat om de impact van technologie op onze economie, het onderwijs of de zorg? Nederland heeft er een online stemhulp bij: de Technologie Kieswijzer, mogelijk gemaakt door Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen. De kieswijzer heeft een voorleesfunctie, zodat de kieswijzer ook toegankelijk is voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven. Inmiddels is de kieswijzer meer dan 10.000 keer ingevuld.

Who Targets Me?
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben de handen ineen geslagen met het Britse Who Targets Me. Deze organisatie geeft burgers grip op politieke beïnvloeding met behulp van een browser plug-in die gebruikers een overzicht geeft van de politieke advertenties die specifiek op hen zijn gericht. Ook krijgen gebruikers informatie over de technieken waarmee ze worden beïnvloed en kunnen ze hun ‘advertentie-dieet’ (de advertenties die zij voorgeschoteld krijgen) vergelijken met dat van andere gebruikers. Nederlandse kiezers kunnen nu de plug-in installeren om te zien hoe zij 'getarget' worden door politieke partijen.

Digitaal opgroeien

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v63_1614357272600_nl_igf_digitale_inmenging_verkiezingen_(1).png

Koppel digitale geletterdheid los van curriculumherziening!
Het afgelopen jaar hebben we gezien dat de stroomversnelling waarin onze digitale samenleving verkeert veel van onze digitale vaardigheden vergt. Digitale geletterdheid is hierbij cruciaal. De brede curriculumherziening is vorig jaar niet door de Tweede Kamer gekomen en moet worden aangepast. Maar digitale geletterdheid kan niet wachten. Daarom pleiten we ervoor om digitale geletterdheid los te koppelen van algehele curriculumherziening. Lees verder.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v63_1614357272600_nl_igf_digitale_inmenging_verkiezingen_(1).png

Terugblik online ouderavond: hoe verhogen we het (online) welzijn van jongeren?
In het kader van Safer internet Day organiseerden ECP en Safer Internet Centre in samenwerking met Bureau Jeugd en Media een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren in tijden van corona. Want hoe stel je grenzen aan gamen, aan sociale media? Wat leer je ze over online grenzen qua liefde en seks? Hoe motiveer je ze om toch te leren? Bureau Jeugd en Media heeft de belangrijkste tips en adviezen uit de online ouderavond gebundeld in deze handige hand-out. Een samenvatting van de avond is terug te kijken via de website van SIC.

Maak mediagebruik kind bespreekbaar
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding, zo blijkt uit de recent gepubliceerde Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar van Netwerk Mediawijsheid. Om ouder en kind te stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan, lanceerden ze daarom de quiz Mediamatties. Door samen de quiz te spelen krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. ECP-collega Joyce Martina en haar zoon Jaël spraken hierover in het programma Stax&Toine.

MediaMatties en de Monitor Mediagebruik zijn initiatieven van onze partners Netwerk Mediawijsheid en VodafoneZiggo.

Competenties en mensen

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000003754008_zc_v63_1614357272600_nl_igf_digitale_inmenging_verkiezingen_(1).png

Schaalbare AI-oplossing voor onderwijs
Gerdinand Bosch, CIO Avans Hogeschool is kernteamlid van de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Wat bracht hem naar de NL AIC? En wat verwacht hij van schaalbare AI-oplossingen voor het onderwijs? Lees het hele interview op NLAIC.com.

Overig nieuws

Overheden, vraag je leverancier om IPv6!
Alle overheidswebsites en e-maildomeinen van de overheid moeten voor het einde van dit jaar, naast via IPv4, volledig bereikbaar zijn via IPv6. Dat besloot het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) op 8 april 2020. Om aan deze afspraak te kunnen voldoen moeten een flink aantal overheidsorganisaties dit jaar nog aan de bak. Lees verder op de website van Forum Standaardisatie.

In deze nieuwsflits geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl.

Eventagenda

ECP Nieuwsbrief Footer