Bunkers, tanks en ander oorlog-erfgoed, deze nieuwsbrief staat er vol mee. Via je computer kun je mee doen aan de zoektocht naar erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, een vriendengroep heeft zeven jaar gewerkt aan de restauratie van een Duitse tank en een Poolse student beschrijft de blik van de jonge gerenatie op het erfgoed uit de Koude Oorlog.
Erfgoevereniging Heemschut is 111 jaar oud. Hoe ziet Karel Loeff, directeur van Heemschut, de monumentenwereld de komende jaren ontwikkelen? Loeff: "Leegstand staat bij velen gelijk aan stilstand en stilstand betekent achteruitgang. Nu ben ik zelf al lang voorstander van meer 'stilstaande' plekken."
18 mei 2022 - Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Het verslag over het toezicht van 2021 van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed is gepubliceerd. Hierin staan de resultaten van de diverse onderzoeken die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Het verslag is door staatssecretaris Günay Uslu aangeboden aan de Eerste en de Tweede Kamer.
Uit de vondsten van het 5000 jaar oude grafveld dat zeven jaar geleden in Dalfsen werd ontdekt, blijkt dat doden ook in deze tijd waardig werden begraven. In een eigen graf met een gebruiksvoorwerp dat werd meegegeven als gift.
Architect Van Stigt en erfgoedbeschermer Grootswagers hebben de Ton Kootpenning gekregen. Dit is een onderscheiding voor erfgoedbeschermers die sinds de jaren ’70 door Heemschut wordt uitgereikt.
Ruim 75 jaar na dato zijn nog steeds veel bunkers en ander militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog niet gevonden. Het 'citizens science'-onderzoek Scars of War moet hier een einde aan brengen.
Drie studenten uit Polen, Roemenië en Georgië beschrijven het Koude Oorlog-erfgoed van hun eigen land. Hoe kijkt de jonge generatie naar dit erfgoed? Dit keer: Polen.
Architectuur is diep idealistisch, zegt Floris Alkemade, voormalig architect des konings. "Ik ken geen architect die niet nadenkt over de vraag: welke samenleving willen we nu eigenlijk bouwen?"
Ruim zeven jaar heeft een vriendengroep gewerkt aan de restauratie van een Duitse Nashorn-tank, daarvan zijn er nog maar drie overgebleven. Nu is het de enige Nashorn in de wereld die kan rijden.
Onlangs vond de laatste bijeenkomst van de klankbordgroep Erfgoed Schilderen plaats. Hoe is het ontwikkelen van de nieuwe lesstof voor de opleiding Erfgoed Schilderen verlopen? Gerard Scholten kijkt samen met Gert-Jan Oostveen (Oostveen Meesterschilders) en Klaas Boeder (NCE-kwaliteitsbewaker) terug op een interessante en intensieve samenwerking.
Het landelijke thema van Open Monumentendag 2022 is duurzaamheid. De RCE, Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland hebben daarom samen de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs in het leven geroepen. Ken jij een monument dat een toonbeeld is van duuzaamheid? Nomineer hem dan voor de prijs.
Na de zomer zal het Spookslot, ondanks de protesten uit de erfgoedwereld, plaatsmaken voor de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre. Volgens de Efteling-woordvoeder zullen oude elementen uit het Spookslot in de nieuwe attractie worden verwerkt. Maar tot nu toe lijkt dat vooral om de muziek te gaan: de Danse Macabre van Saint-Saëns.
De schedel van Erasmus nodigt de onderzoekers uit, in de bezoekersruimte van de Erasmuscollectie van de Bibliotheek Rotterdam. Erasmus had een klein hoofd, wat vreemd lijkt voor zo’n grote denker. Columnist Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden. Hij hoopt dat de Erasmuscollectie in de centrale bibliotheek werelderfgoed wordt.