Een nieuw jaar is aangebroken, dus hoog tijd om te kijken wat 2023 voor de erfgoedwereld in petto heeft. Van verduurzaming en verkiezingen, tot het grote aantal onvervulde vacatures. En wordt 2023 het jaar dat Nederland dan toch het FARO-verdrag gaat ratificeren?
Met de feestdagen en de jaarlijkse lijstjes met hoogtepunten achter de rug, is het tijd om vooruit te kijken. Wat zijn dé onderwerpen die volgens De Erfgoedstem het nieuws van 2023 gaan bepalen? Een vooruitblik op het nieuwe jaar.
Nederland krijgt een vergunningplicht voor de export van waardevolle kunst, ook binnen Europa zelf. Dat heeft staatssecretaris Gunay Uslu besloten. Daarmee zal de komende jaren zal het huidige stelsel rondom het beheer van kunst op de schop gaan.
De afdeling bestuursrechtspraak vernietigt het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van Fort Kudelstaart. Het houdt onvoldoende rekening met de Werelderfgoed status van de Stelling van Amsterdam.
De Uitvoeringsagenda Faro is klaar. De kern? Via erfgoed een sterke democratie zijn. Meer dan 80 grote erfgoedkoepels en andere organisties kwamen op woensdag 21 december bij elkaar tijdens de ondertekening.
Stichting Nederland Monumentenland viert zijn jubileum met het Nederlandse verfmerk Wijzonol bij het meest duurzame monument in Nederland: de Watertoren Reusch in Schimmert.
De Pierre Cuypers-kerk in Veghel, waar tijdens de nieuwjaarsnacht brand uitbrak, is ernstig beschadigd. Enkel de gevel staat nog. De brandweer vermoedt dat de brand is veroorzaakt door vuurwerk.
Özcan heeft bij diverse publieke en private organisaties gewerkt als directeur of bestuurder. Hij neemt een schat aan ervaring in de financiële dienstverlening mee naar zijn nieuwe baan en stelt zich via video aan u voor.
Terwijl gemeenten steeds meer opdrachten krijgen, eroderen hun wettelijke taken rondom erfgoed. Betere samenwerking is nodig om het tij te keren stelt Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie.
Dat mensen uit Aruba, Curaçao en Bonaire hebben meegeholpen aan de bouw van de enige en historische spoorbaan van Suriname, is een verhaal dat weinig mensen kennen. Het was goed verdienen, en het was de tijd van de goudkoorts. Historica Mildred Caprino vertelt erover in dit eerste deel van het drieluik Caribische sporen in Suriname.
Een week lang ging archeoloog Bart ter Steegen samen met zijn team en een schep de strijd aan tegen de stugge grond van Oosterleek. De archeologen hadden sterk het vermoeden dat er naast het perceel van het ‘Huisje van Balk’ zich een andere 17de-eeuwse schatkamer bevond. Ter Steegen is erg te spreken over het resultaat.