DNB Nieuwsservice

DNB Nieuwsservice / 2 juli 2020

DNB & de AFM informeren u graag over de stand van zaken inzake Europese en nationale sancties. Dit nieuwsbericht beslaat de periode van 1 juni 2020 tot en met 30 juni 2020. Gedurende deze periode hebben zich wijzigingen voorgedaan aan de sanctieregimes betreffende beperkende maatregelen inzake Venezuela, Iran, De Krim en Sebastopol, Rusland en Democratische Volksrepubliek Korea. Daarnaast hebben er rectificaties plaatsgevonden van beperkende maatregelen inzake ISIS (Da'esh) en Al Qaida en Democratische Republiek Congo.


Venezuela

Op 29 juni jl. is het sanctieregime gewijzigd inzake beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Venezuela. Klik hier voor de uitvoeringsverordening. 


Iran

Op 18 juni jl. is het sanctieregime gewijzigd inzake beperkende maatregelen ten aanzien van Iran. Klik hier voor de uitvoeringsverordening.


De Krim en Sebastopol

Op 18 juni jl. is het sanctieregime inzake beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol verlengd tot en met 23 juni 2021. Klik hier voor het besluit en klik hier voor de verordening.


Rusland

Op 29 juni jl. is het sanctieregime inzake beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren verlengd tot en met 31 januari 2021. Klik hier voor het besluit en klik hier voor de verordening.


Democratische Volksrepubliek Korea

Op 3 juni jl. is het sanctieregime gewijzigd inzake beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea. Klik hier voor de verordening.


ISIS (Da'esh) en Al Qaida

Op 19 juni jl. heeft een rectificatie plaatsgevonden van bepaalde specifieke beperkende maatregelen tegen sommige personen en entiteiten die banden hebben met de organisaties ISIS (Da'esh) en Al Qaida. Klik hier voor de rectificatie.


Democratische Republiek Congo

Op 16 juni jl. heeft een rectificatie plaatsgevonden van bepaalde specifieke beperkende maatregelen tegen bepaalde personen die handelen in strijd met het wapenembargo tegen de Democratische Republiek Congo. Klik hier voor de rectificatie.


Wat DNB instellingen moeten doen:
- Controleer of deze verordening van toepassing is (bijvoorbeeld op uw klanten, deelnemers of gedane beleggingen).
- Indien deze verordening van toepassing is, pas de geboden en verboden in de verordening direct toe: bevries de tegoeden en/of economische middelen en voorkom dat de tegoeden en/of economische middelen direct of indirect ter beschikking worden gesteld. Voorkom dat de verboden financiële diensten worden verleend.
- Meld de bevriezing direct aan DNB.
- Ingeval DNB vragen heeft naar aanleiding van uw melding, beantwoord deze direct.
- In bepaalde gevallen kan een 'hit' worden aangemerkt als ongebruikelijke transactie in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zo ja, meld deze transactie dan ook bij de FIU-Nederland.
- Dit is een additionele nieuwsservice, instellingen behouden de verantwoordelijkheid om sanctiewetgeving tijdig en accuraat bij te houden en na te leven.

Als u vragen heeft, stel deze aan de juiste instantie. Nadere informatie hierover vindt u op Open Boek Toezicht.


Wat AFM instellingen moeten doen:
- Controleer of deze verordening van toepassing is. Bijvoorbeeld op uw cliënten, de wederpartij bij een financiële transactie of product of de financiële diensten die u verleent.
- Als deze verordening van toepassing is, pas dan de geboden en verboden in de verordening direct toe: bevries de tegoeden en/of economische middelen, voorkom dat de tegoeden en/of economische middelen direct of indirect ter beschikking worden gesteld en voorkom dat de verboden financiële diensten worden verleend.
- Meld de ‘hit’ direct door het formulier in te vullen en te sturen aan de AFM via
meldingsanctiewet@afm.nl. Lees de instructies op de website van de AFM.
- Wanneer de AFM u vragen stelt naar aanleiding van uw melding, beantwoord deze dan direct. Ga ook na of de ‘hit’ kan worden aangemerkt als ongebruikelijke transactie in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zo ja, meld deze transactie dan ook bij de FIU-Nederland.
- In bepaalde gevallen kan een ‘hit’ ook een incident zijn in de zin van artikel 1 Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). Ga na of dit het geval is. Zo ja, meld de ‘hit’ dan ook als incident bij de AFM.



Lees meer
Wilt u uw gegevens wijzigen? Klik dan hier
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier

De informatie verzonden met dit e-mailbericht is vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Indien u als niet-geadresseerde dit bericht ontvangt, wordt u verzocht direct de afzender hierover te informeren en het bericht te vernietigen. Gebruik van informatie door onbevoegden, openbaarmaking of vermenigvuldiging is verboden en kan leiden tot aansprakelijkheid.

De afzender is niet aansprakelijk voor schade die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten. De e-mails en eventueel bijgevoegde bestanden zijn volgens een standaardprocedure gecontroleerd op computervirussen. Deze controle kan aanwezigheid van malware, zoals virussen, echter niet geheel uitsluiten.

The information sent in or enclosed with this email is confidential and intended solely for the addressee. If you have received this email but are not the intended recipient, please notify the sender immediately and delete the message. Please be advised that the unauthorised use, disclosure, dissemination or distribution of information is prohibited by law and may entail liability.

The sender cannot be held liable for damage in connection with risks inherent in electronic message transfer. The sender has taken standard precautions to verify no computer viruses are present in this email or any attachments it may contain. However, the presence of malware, such as viruses, cannot be ruled out.