Joodse Gemeente Amsterdam
Nieuwsbrief
Donderdag 16 mei 2024 – 8 Ijar 5784
www.nihs.nl



 

Op vrijdag 17 mei begint Sjabbat Emor in de regio Amsterdam om 19:55 uur. Einde sjabbat 22:29 uur.

BERICHT VAN DE VOORZITTER

Hakadosh Baroech is onze ziel, Israël ons hart!


We leven in roerige tijden. De wereld trilt op haar grondvesten. Met de val van de Berlijnse muur implodeerde het socialistische systeem; nu lijkt de democratie aan de beurt. We moeten ons echter blijven realiseren dat in een democratie de meerderheid bepaalt en dus niet een hard schreeuwende minderheid, hoe intimiderend ook. Op termijn zal de nu nog zwijgende meerderheid zich toch ook moeten uitspreken.

Antisemitisme is van alle tijden. In de Tora wordt er al over gesproken. Het was nooit weg en zal nooit weg gaan. Dat maakt meteen duidelijk dat aanpassen en assimilatie niet de oplossing is; antisemitisme verdwijnt daar niet mee. Wij zullen onze eigen identiteit moeten koesteren; nu misschien wel meer dan ooit.

Wat we verder zien is dat het door de toenemende individualisering steeds moeilijker blijkt om een eenheid te vormen. Dit zien we in de hele wereld, ook in Israël en ook in onze eigen kehilla, onze Joodse Gemeente. Daarom is mijn motto voor de komende jaren: Eenheid door diversiteit. Onze sjoels met hun verschillende identiteiten vormen een prachtig palet; er is voor iedereen een sjoel waar je je thuis kunt voelen. Maar accepteer en respecteer elkaars verschillen en geniet van de verbinding die er is.

We hebben net de emotionele gedenkdagen van Jom Hasjoa en Jom Hazikaron achter de rug. De ene dag herinneren we de 6 miljoen in WOII omgebrachte Joden – als we toen een eigen staat hadden gehad, was dat anders gelopen – en de andere dag de slachtoffers die gevallen zijn bij het verdedigen van onze Joodse staat. Deze dagen werden afgesloten met Jom Ha’atsmaoet, de dag waarop wij de onafhankelijkheid van onze staat Israël vieren. In deze driehoek zien we hoe belangrijk het bestaan van een Joodse staat is. Israël is voor ons onlosmakelijk verbonden met onze bestaanszekerheid.

Afgelopen maandagavond, 13 mei, vierden wij met onze leden Jom Ha’atsmaoet op onze nieuwe locatie in Sjoel Amstelveen met een prachtige sjoeldienst geleid door chazzan Sacha van Ravenswade en met een indrukwekkende derasja van Rabbijn Simcho Stanton, gevolgd door een feestelijke bijeenkomst met Israëlische hapjes, drankjes en muziek. Het bij elkaar komen van onze gemeenschap, op welke manier dan ook, is juist in deze tijd enorm belangrijk. Iedere week staan onze sjoels open om u van harte te verwelkomen. Daarnaast organiseren de sjoels hun eigen activiteiten, die te vinden zijn op hun websites en in de nieuwsbrieven.

De Joodse Gemeente zal altijd in samenwerking met onze sjoelgemeenschappen overkoepelende activiteiten blijven organiseren, juist om de verbinding te stimuleren. Deze activiteiten worden ook aangekondigd op onze vernieuwde website.

Sidney Bialystock

NIEUWE TOEGANKELIJKE WEBSITE

De website van de Joodse Gemeente Amsterdam is vernieuwd. Het uitgangspunt was een bezoekersvriendelijke, overzichtelijke en toegankelijke website, waarop u eenvoudig alle informatie kunt vinden over wat/wie we zijn en wat we voor u (kunnen) doen. We denken dat we daarin zijn geslaagd. Neem vooral een kijkje.

ACTIES EN ACTIVITEITEN


FILM 'YERUSALEM' MET SPREKER MENACHEM WALDMAN


Woensdagavond 22 mei om 19.30 uur in Amsterdam

Yerusalem vertelt het complexe verhaal van de Beta-Israel, de Ethiopische Joden die temidden van een vijandige christelijke omgeving door de eeuwen heen hun Joodse identiteit altijd wisten te bewaren. De documentaire laat zien hoe Operatie Moses ervoor zorgde dat zij in de jaren ’80 hun weg terug vonden naar Jeruzalem.

Na afloop van de film volgt een lezing van Rabbijn Menachem Waldman. Hij was nauw betrokken bij de aliyah van de Ethiopische Joden en hun integratie in Israël en schreef vele boeken over het onderwerp.

LET OP! Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!

Locatie: De Balie Amsterdam, Kleine Gartmanplantsoen 10

Prijs: € 10 p.p.

Aanmelden verplicht: stuur een e-mail naar aanmelden@cidi.nl o.v.v. uw naam én de namen van uw eventuele gasten.

25 MEI KIDDOESJ VOOR SJOEL AMSTELVEEN


Op sjabbat Behar, 25 mei, biedt de Joodse Gemeente Amsterdam sjoelgemeenschap Amstelveen na afloop van de dienst een kiddoesj aan. Het is een kleine tegenprestatie voor de overlast rond onze verhuizing. Komt u 25 mei ook naar Sjoel Amstelveen? U bent meer dan welkom!

ONTBIJTSJIOER

Zondag 26 mei, 09:00 uur

 


Rabbijn Eliezer Wolff
geeft op zondagochtend 26 mei om 09:00 uur (na sjachariet) weer een ontbijtsjioer.

Onderwerp: Over een kosjere big mac en nog veel meer

Locatie: Sjoel Amstelveen

Deelname gratis, maar aanmelden vereist Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

MUZIEK VERBINDT

KOFFIEOCHTEND

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

SJIOERIEM

Damessjioer in Sjoel Amstelveen


Deze sjabbat start de damessjioer in Sjoel Amstelveen om 17:00 uur en wordt gegeven door de heer Fedia Jacobs. Kom op tijd zodat u niet voor een dichte deur staat. We hopen u sjabbatmiddag te zien bij deze leerzame en inspirerende sjioer.

Jenny Brilleslijper en Betty Sondervan

Daf Yomi – via ZOOM
Elke zondag tot en met vrijdag van 8:15 tot 9:15 uur;
Zondag’s vanaf 9:20 uur
Meedoen kan via deze ZOOM-link.

Meeting ID: 913 541 3453 - Password: 646769
Telefonisch meedoen? Bel dan naar (+31) 020 794 6519.

Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


 VOOR EEN ONVERGETELIJKE VAKANTIE

Deze zomer zal de Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland voor de 10e keer (een lustrum!) 125 kankerpatiëntjes vanuit Israël halen naar Nederland voor een week vakantie.
De maandenlange oorlog na de vreselijke gebeurtenis van 7 oktober jl., de dagelijkse raketten die afgevuurd worden en de vele aanslagen in Israël brengen ontzettend veel spanning met zich mee voor een ieder in Israel en juist treft dit zieke kinderen. Daarom heeft ons bestuur besloten al deze zomer – een jaar eerder dan gebruikelijk – de kinderen naar Nederland te halen.

Deze kankerpatiëntjes hebben ruimte en rust nodig om te vechten tegen hun afschuwelijke ziekte. Even weg uit de hectiek van oorlog en zomerhitte is een juiste remedie gebleken. Het is niet in woorden uit te leggen hoe de kinderen genieten van hun week in Nederland; hun eetlust neemt toe en we zien hen met de dag opbloeien. Er is niets mooiers dan dit te mogen aanschouwen en we zijn dankbaar dat we dit mogen doen, ondanks de vele moeilijkheden die er zijn voor ons bestuur om zo een week financieel rond te krijgen. De gehele groep bestaat uit ongeveer 225 personen.

Er is een vol programma met pretparken, varen met een luchtballon, bezoek een Volendam en het Openluchtmuseum en nog veel meer. In het hotel wordt een speciale ziekenkamer ingericht, zodat de chemokuren of andere behandelingen van de kinderen ook tijdens deze week kunnen doorgaan.

Het bijzonder mooie van onze stichting is dat wij geen onderscheid maken in afkomst of religie van de patiëntjes. Dit jaar hebben we – vanwege ons lustrum – ook 10 vaders en/of moeders van de kinderen uitgenodigd voor deze vakantie, ouders die een rol spelen in de verdediging van Israel.

U begrijpt dat het realiseren van deze vakantieweek – 225 personen, waaronder artsen, verpleging en geschoolde vrijwilligers – veel geld kost. Wij vragen u dan ook ons een donatie te gunnen, zodat de kinderen kracht kunnen opdoen.

Onze website geeft u een kijkje achter de schermen van de vorige vakanties; ook kunt u daar certificaten bestellen en/of doneren. Houd onze website ook in de gaten voor de kaartverkoop van het concert in de RAI bij aankomst van de kinderen.

Met een liefdevolle groet,

Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland
Deborah Maarsen, voorzitter

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Bij het overlijden van Rabbijn Eliezer Bialoglowski z”l


Afgelopen zondag hebben wij Rabbijn Bialoglowski z”l begeleid naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats Muiderberg. Hij ligt op dezelfde rij als Opperrabbijn A. Onderwijzer, Rabbijn I. Vorst en Rabbijn E. Maarsen. Met het overlijden van Rabbijn Bio – zoals hij veelal werd genoemd – hebben we in korte tijd afscheid moeten nemen van drie rabbijnen die gezichtsbepalend zijn geweest voor Joods Amsterdam.
Voorafgaand aan de uitvaart werden zoals gebruikelijk op Ter Kleef tehillim (psalmen) gezegd. Het viel mij op dat psalm 18 de laatste was. Deze psalm is bijzonder omdat die het lied is dat koning David zong toen hij voelde dat hij van al zijn vijanden bevrijd was. Dezelfde psalm vinden we – met kleine variaties – terug in Het boek Sjemoe-eel 2 hoofdstuk 22. In het kader van een lewaja is het niet toevallig dat de 18e psalm wordt gezegd. Achttien staat immers voor Chai, wat leven betekent.

Bij het bensjen zeggen of zingen we tegen het einde het laatste zinnetje van psalm 18: Migdol jesjoe-ot malko we osee chesed limsjicho ledawid oelezar-o ad olam
(Die de overwinningen van Zijn koning groot maakt en bewijst goedertierenheid aan Zijn gezalfde David en zijn nakomelingen voor altijd).

Nu is het zo dat in Psalmen dat eerste woordje wordt gelezen als magdil, in het boek Sjemoe-eel staat echter migdol. Magdil betekent Hij die groot laat zijn. Migdol betekent Hij die een bolwerk is. Door de week zeggen wij bij het bensjen magdil en op sjabbat en jom tov zeggen we migdol. Waarom?
Door de week is het moment van verlangen naar grootse momenten, sjabbat en jom tov ervaren we als grootse momenten.

Dat is het laatste dat we ook een overledene meegeven voor de lewaja begint. Het sterven is het moment dat we ophouden uit te kijken naar de grootsheid van Hasjem. Daarna gaan we Zijn grootsheid voor de volle 100 procent ervaren.

Het leven van Rabbijn Bio stond in het teken van magdil, het was er op gericht om Hasjem groot te doen zijn. Dat merkte men als hij voorleerde, als hij voorging in sjoel en als men persoonlijk contact met hem had. Als je zo leeft als Rabbijn Bio deed, dan kan het niet anders dan dat je automatisch rechtstreeks naar de wereld van migdol gaat. Wij zullen Rabbijn Bialoglowski met liefde en respect, maar ook met verdriet herdenken. Tehee nisjmato tseroera bitsror hachajim, Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

Rabbijn Shmuel Katz

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM

Bereikbaarheid

Telefonisch
: 020 - 646 00 46
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur.

E-mail:
receptie@nihs.nl
info@nihs.nl
rabbinaat@nihs.nl

Bij overlijden
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.
Meer informatie? Klik hier

Joodse Gemeente Amsterdam

Tel: 020-6460046 | info@nihs.nl

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn
U ontvangt deze email omdat u ingeschreven staat op de NIHS-Hakehilla mailinglijst. Indien u zich wilt afmelden, kunt u zich hier uitschrijven.