Brotherhood of Man wint met ‘Save your kisses for me’, Eurovisie Songfestival 1975, Den Haag, © Ton de Haan / Nederlands Fotomuseum
Douze points, twelve points

Heel even dachten we dat we dichtbij de heropening van ons museum waren. Maar deze datum schuift helaas weer op. Toch bruist het in Rotterdam van de
activiteiten met het Eurovisie Songfestival dat volgende week losbarst. En die positieve vibes brengen we graag aan je over met onze speciale webexpositie 'Douze points, twelve points'. Herken jij de deelnemers die de Nederlandse fotografen vastlegden tussen 1958 en 1980? 

Verder in deze nieuwsbrief reflecteert Birgit Donker - directeur Nederlands Fotomuseum - in haar maandelijkse blog op een bijzondere website die eind mei gelanceerd wordt. Op de site 'Reframing PJU' presenteert kunstenaar en onderzoeker Andrea Stultiens de resultaten van haar jarenlange onderzoek naar de nalatenschap van de antropoloog Paul Julien. Hij maakte bijna 100 jaar geleden foto's in equatoriaal Afrika. Stultiens voorziet deze van nieuwe perspectieven want zijn beelden kunnen zonder de juiste context, problematisch zijn. 


Heb je de Lunch Break met Guinevere Ras gemist op 7 mei? Je kunt deze terugkijken op ons YouTube kanaal Nederlands Fotomuseum. Guinevere vertelt onder andere over haar rol binnen de selectiecommissie van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie en hoe zij eraan bijdroeg dat er een meerstemmige presentatie kwam.

En we hebben een TOP 3 Vaderdagselectie voor je samengesteld met de mooiste foto's om cadeau te geven!
Eurovisie Songfestival in Hilversum, 1958 © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum
Douze points, twelve points. Foto's van het Eurovisie Songfestival uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum

Sinds de eerste editie in 1956 zijn Nederlandse fotografen gek op het Songfestival. Waar het festival ook ter wereld plaatsvindt, Nederlandse fotografen zijn erbij om dit mega event vast te leggen. Zowel wat zich voor als achter de schermen afspeelt. Speciaal voor deze expositie dook het Nederlands Fotomuseum in zijn eigen rijke collectie. Het Eurovisie Songfestival door de ogen van Nederlandse fotografen toont fraaie foto's van het Songfestival uit de jaren 50, 60, 70 en 80 van Ed van der Elsken, Bob van Dam, Vincent Mentzel en anderen. 
Lees meer
Birgit Blogt - Perspectief op de Collectie

Een bijzondere website wordt ten doop gehouden tijdens het symposiumUndisciplining Photography' dat het Nederlands Fotomuseum organiseert samen met de master Photography & Society van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Wereldmuseum op donderdag 27 en vrijdag 28 mei. Op deze nieuwe site, getiteld ‘Reframing PJU’, presenteert kunstenaar en onderzoeker Andrea Stultiens de resultaten van haar jarenlange onderzoek naar de nalatenschap van Paul Julien (1901-2001). Tijdens het symposium, op donderdag 27 mei van 19.00 - 19.45 uur, licht zij haar resultaten toe.

Julien verwierf als antropoloog bekendheid met zijn reizen naar equatoriaal Afrika, gemaakt tussen 1932 en 1962. Deze leidden tot omvangrijke foto- en filmreportages, die destijds erg populair waren. Het archief van Julien bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum en in het EYE Filmmuseum.
Lees meer
Terugkijken - Lunch Break met Guinevere Ras

Vrijdag 7 mei ontving Birgit Donker, directeur Nederlands Fotomuseum, Guinevere Ras. Guinevere is curator bij het Nederlands Fotomuseum en expert op het gebied van meerstemmigheid. Ze spraken over haar rol binnen de selectiecommissie van de Eregalerij, haar rol als curator bij Fotofestival Naarden en hoe meerstemmigheid binnen musea verankerd zou moeten worden. Via de lees meer button kun je deze Lunch Break terugkijken. De volgende Lunch Break is vrijdag 4 juni om 12:00 uur. 
Lees meer
Geef vaders een foto cadeau! 

Zondag 20 juni is het Vaderdag. En wat is er leuker dan je vader te verrassen met een foto uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum? Een uniek en origineel cadeau. Deze bekende foto van Salvador Dalí is gemaakt door onze collectiefotograaf Lies Wiegman in 1963. Speciaal voor jou hebben we deze en twee andere beelden geselecteerd in onze speciale Vaderdag TOP 3. Een andere foto uitkiezen kan natuurlijk ook!
Lees meer

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m  zo. 11- 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl 
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2021 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp