NT e-mail
 
24-05-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
DP voegt Unifeeder Shortsea en P&O Ferrymasters samen
 
DP World voegt zijn twee Europese multimodale operators Unifeeder Shortsea en P&O Ferrymasters en ‘met onmiddellijke ingang’ samen onder de naam van de laatste.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Betrouwbaarheid lijnvaart blijft ‘ongekend laag’
 
De betrouwbaarheid van de containervaart is in maart iets verbeterd ten opzichte van de voorgaande maand, maar staat nog steeds op het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Grootste bedreiging voor trolleytruck is de stekkertruck
 
Trolleytrucks zijn in Nederland een haalbare oplossing voor emissievrij wegtransport. Voor transportondernemers zou de vrachtwagen met pantograaf zelfs een goedkopere oplossing zijn dan ‘gewone’ e-trucks. Voorwaarde daarbij is wel dat een grote groep vervoerders met de trolleytruck aan de slag gaat. Bovendien zal de overheid diep in de buidel moeten tasten om een uitgebreid netwerk...
 
 
 
#
 
Kamerleden verbijsterd over gebrek aan actie tegen bedrijf Willem M.
 
Vrachtwagenchauffeur Willem M. reed vorig jaar motoragent Arno de Korte dood. Hij reed toen al lange tijd stelselmatig met een te zware belading. Toch werden hij en zijn bedrijf niet aangepakt. De PVV, VVD en SP in de Tweede Kamer willen dat daar verandering in komt.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Belgische kilometerheffing piekt naar 822 miljoen euro per jaar
 
De Belgische kilometerheffing voor vrachtwagens heeft in haar zesde werkingsjaar – van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022 – 822,4 miljoen euro opgebracht. Dat meldt Viapass, de organisatie die deze heffing coördineert en controleert. Het recentste jaar bedrag ligt 8,8% hoger dan de 755,7 miljoen euro in het werkingsjaar daarvoor.
 
 
 
#
 
Haal Maersk naar Schiphol!
 
De logistieke wereld werd vorige week verrast met de aankondiging van de Franse CMA CMG dat zij een belang van 9% Air France KLM zal nemen. De rederij is net zoals de branchegenoten Maersk en MSC een strak georganiseerd, centraal geleid bedrijf, vermogend en met een visie op de toekomst tonen. Dat geld gebruiken ze...
 
 
 
#
 
‘Miljarden voor sluizen nuttig, ook zonder fossiele ladingstroom’
 
De miljardenprojecten voor haveninfrastructuur leunen op fossiele toekomst, luidt de conclusie van een onderzoek door journalistiek platform Investico. Als het fossiele transport afneemt, zouden de investeringen weinig nut hebben gehad. Die conclusie wordt door de havens echter verre van onderschreven: de infrastructuur is volgens hen juist nodig om de energietransitie te bewerkstelligen.
 
 
 
#
 
Duitse spoorlobby ‘teleurgesteld’ in begroting spoorsector voor 2022
 
De Duitse belangenvereniging voor spoorvervoer Allianz Pro Schiene noemt de begroting voor 2022 van het land op het gebied van spoorvervoer ‘een bittere teleurstelling’. Volgens de organisatie wordt er niet genoeg geld aan het spoorvervoer besteed, waardoor de elektrificatie en uitbreiding van het spoorwegnet onder druk zal komen te staan.
 
 
 
#
 
Export Nederlandse spullen naar Verenigd Koninkrijk fors hoger
 
De export van spullen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar fors gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Ook de export van diensten groeide. Wel daalde de uitvoer van eerder ingevoerde producten (wederuitvoer).
 
 
 
#
 
Tot 400.000 euro subsidie per e-truck voor Vlaamse transporteurs
 
Vlaamse transportondernemers kunnen tot 400.000 euro subsidie krijgen voor de aankoop van een e-truck. Wel geldt er een maximum van twee voertuigen per bedrijf.
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam