vlaanderen.be/erfgoed
De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza - © Herman Vandenbroeck [CC BY-SA 4.0]
Draag mee zorg voor immaterieel cultureel erfgoed!

Wil je graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel cultureel erfgoed (ICE) op een inspirerende manier doorgeeft? Heb je weet van een begeesterend of vernieuwend programma rond borgen van ICE? Laat het ons weten en stuur je nominatie in via immaterieelerfgoed.be/nl/nomineer. De meest inspirerende good practices bundelen we in het Register van Inspirerende Voorbeelden, zodat ook anderen er iets kunnen van opsteken. Nomineren kan nog tot en met 1 oktober. 

>> Waarom borgen? Wat gebeurt er met jouw nominatie?

In het filmpje laat acteur Herman Verbruggen je de veelzijdigheid en creativiteit achter ICE zien en legt hij uit waarom zorg dragen voor ICE absoluut noodzakelijk is.
Europese UIA-projectoproep met cultuur en cultureel erfgoed als thema 

Voor de vijfde call van het Urban Innovative Actions (UIA) programma koos de Europese Commissie onder andere cultuur en cultureel erfgoed als thema. Het UIA-programma wil stadsbesturen aanmoedigen om nieuwe, experimentele en participatieve oplossingen uit te testen rond toegankelijkheid van en deelname aan cultuur en cultureel erfgoed. Bedoeling is dat ze een positief effect hebben op economische groei,  werkgelegenheid, sociale cohesie en sociale integratie. Traditionele projecten, zoals investeringen in culturele producties of renovaties van erfgoedsites en -gebouwen, komen niet in aanmerking. Projectaanvragen kunnen tot 12 december worden ingediend.

>> Naar de UIA-projectoproep
>> 5 november: projectseminarie voor geïnteresseerde kandidaten in Brussel
Energielening Cultuur en Jeugd nu renteloos

De Vlaamse Regering besliste de rente van de energielening Cultuur en Jeugd voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen te verlagen van één naar nul procent. Het gaat om een aanpassing van de  investeringsmaatregelen vanuit het Vlaamse Klimaatfonds.

>> Hoe vraag je een energielening aan?
Save the date: sectormoment cultuureducatie | 29 januari 2020 - Brussel

Met dit sectormoment willen we beleidsmensen en mensen uit het cultuureducatieve veld met elkaar in contanct brengen. De studiedag is in eerste instantie bedoeld voor professionals of vrijwilligers die in een cultuur-, jeugd- of mediaorganisatie betrokken zijn bij de cultuureducatieve werking en praktijk. Zowel cultuureducatieve medewerkers als directeurs en stafmedewerkers zijn welkom. Zet deze studiedag alvast in je agenda. Het programma komt half november online.
Inspiratie-event: 'Door de blik van de bezoeker'. Over kwaliteit in musea en attracties

Als expert in de museum- en attractiewereld weet je als geen ander dat mensen kritischer dan ooit zijn over hoe ze hun vrije tijd invullen. Iedereen zoekt naar die onvergetelijke ervaring die de moeite waard is om er zijn of haar kostbare vrije tijd aan te spenderen. Maar welke factoren dragen bij tot die ervaring? En vooral: hoe kun je die verbeteren? Toerisme Vlaanderen ondersteunt musea en attracties om hun kwaliteit en gastbeleving op alle vlakken te verbeteren. Daarom organiseert ze op 14 en 15 oktober het gratis inspiratie-event 'Door de bril van de bezoeker'. Je leert er denken vanuit het standpunt van je bezoeker en ontdekt hoe je als organisatie je bezoekers de totaalbeleving geeft waarnaar ze op zoek zijn.

>> Bekijk het programma en schrijf je in
Subsidieoproep 'Residentieplekken digitale cultuur' - Infosessie op 29 oktober

Met deze oproep wil het Departement CJM makers en onderzoekers die actief zijn op het kruispunt van kunst, cultuur, wetenschap en technologie, de kans bieden om een aantal weken in drie buitenlandse residentieplekken te verblijven: Ars Electronica Futurelab in Linz, EMPAC in Troy, New York en Medialab Prado in Madrid. Ze krijgen er professionele ondersteuning - zowel productioneel, inhoudelijk als technisch - en hulp bij het (verder) uitbouwen van internationale netwerken. Geselecteerde kandidaten ontvangen een tussenkomst in de leef- en reiskosten en een forfaitaire bijdrage in de productiekosten.

>> Interesse? Stel je kandidaat tot uiterlijk 15 oktober

Op 29 oktober organiseren we samen met Kunstenpunt een infosessie over het nieuwe residentiebeleid voor media, kunst en digitale cultuur. We stellen er ook de drie residentieplekken voor. Bekijk het programma en schrijf je in.
 
Mappingonderzoek 'Kunst in opdracht in de publieke ruimte'

Het Platform Kunst in Opdracht wil in kaart brengen welke actoren (uit de culturele sector, in lokale overheden, professionele actoren), initiatieven en instrumenten een rol spelen bij een traject Kunst in Opdracht. Bedoeling is op die manier mogelijke opdrachtgevers buiten de kunstensector in de toekomst beter te kunnen begeleiden. Was u of uw organisatie de afgelopen vijftien jaar betrokken bij de realisatie van een kunstopdracht in de publieke ruimte? Neem dan deel aan de online bevraging.
 
Genderkamer in dialoog - 5 november 2019
Het Departement CJM gaf vorig jaar aan de Genderkamer van de Vlaamse ombudsdienst de opdracht om een ombudsfunctie op te zetten voor de cultuur- en mediasector. Aanleiding was de #Metoo-beweging, die resulteerde in het Actieplan grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en audiovisuele sector.

Na 1 jaar werking wil de Genderkamer haar eerste vaststellingen delen en in dialoog gaan met betrokkenen en actoren: Wat is grensoverschrijdend gedrag vandaag? Welke grenzen kunnen en mogen mensen trekken? Welke beschermende instrumenten moeten we inbouwen voor een cultuuromslag?

>> Deelnemen aan deze dialoog? Inschrijven kan tot uiterlijk 25 oktober.

Indiendata

Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9 - 1000 Brussel
www.vlaanderen.be/erfgoed

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar cultureelerfgoed@vlaanderen.be

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als contactpersoon voor uw organisatie geregistreerd bent bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media of zich ingeschreven hebt op de verzendlijst van de nieuwsbrief Cultureel Erfgoed.
Informatieveiligheids- en privacybeleid van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Schrijf u uit - Pas uw gegevens aan
OVER VLAANDEREN.be     DISCLAIMER     TOEGANKELIJKHEID

Email Marketing Powered by Mailchimp