Cobra Museum nieuwsbrief #1
13 jnauari 2020

#ticket1


Polke vs Blaudzun

 

Het Parool: "Schilder Polke vs. Blaudzun is een gok die goed uitpakt"
 

NRC: "Blaudzuns soundtrack klinkt even eclectisch en dynamisch als de gouaches eruitzien"

Gooi&Eemlander: "Cobramuseum presenteert opzwepende dialoog tussen Polke en Blaudzun"

Overzicht van Polke vs. Blaudzun. Foto: Peter Tijhuis

 

Het Cobra Museum heeft zanger en componist Blaudzun de vraag gesteld of hij een zoektocht wil ondernemen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996.

De Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010) is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Met zijn stijl nam Polke de consumptie- en mediawereld op de korrel. Het project Sigmar Polke vs Blaudzun: Muziek van onbekende herkomst is een mooi voorbeeld van hoe het Cobra Museum de bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobra beweging (niet-hiërarchisch en materiaal-experimenteel) van een nieuwe dynamiek voorziet door er een hedendaagse maker aan te koppelen. Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos 9 werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan 9 individuele werken, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling te beluisteren.

Polke vs Blaudzun is te zien tot en met 5 April 2020.

#ticket2

Identiteit, politiek, sex en dood in
Intens Mexico!

Op de opening van Intens Mexico. Foto Matthijs Immink

Intens Mexico is een uitbundige tentoonstelling waarmee het Cobra Museum voor Moderne Kunst 46 kunstwerken uit de collectie van het Museo de Arte Moderno in Mexico-Stad voor het eerst naar Nederland brengt. Een aanzienlijk deel hiervan behoort tot het nationaal erfgoed van dit omvangrijke, kleurrijke en diverse land, dat maar liefst net zo groot is als West-Europa. Een aantal van de bekendste Mexicaanse kunstenaars is in deze tentoonstelling vertegenwoordigd, zoals Tina Modotti (1896-1942), José Clemente Orozco (1883-1949) Diego Rivera (1886-1956) en David Alfaro Siqueiros (1896-1974). Ook Frida Kahlo (1907-1954) is te zien, met het werk Los Cocos, uit 1951. Dit is een treffend voorbeeld van de stillevens die Kahlo in de laatste fase van haar leven schilderde en waarin te zien is hoe zij haar pijn en emoties op vruchten en huilende kokosnoten projecteerde. Het is de eerste keer in 25 jaar dat er werk van Frida Kahlo in Nederland is te zien.

Intens Mexico is te zien tot en met 29 maart 2020.

#ticket3


Cobra en Muziek


In muziek zochten de kunstenaars van de Cobra-beweging een uiting van pure expressie.  Zo zei Karel Appel: ‘Als ik werk moet ik ook lawaai hebben, jazz, geschreeuw. In 1961 sloot hij zich samen met een geluidstechnicus dagenlang op in een geluidsstudio. Appel bespeelde verschillende instrumenten en bewerkte de opnames vervolgens elektronisch. De door Appel gecomponeerde nummers werden uitgebracht op LP met de titel Musique Barbare (1963).



Cobra-lid Asger Jorn nodigde in de jaren zestig kunstenaar Jean Dubuffet uit om samen muziek te improviseren en kozen bewust voor instrumenten waarmee ze geen enkele ervaring hadden. Hun doel was enkel het muzikale experiment.
Constant speelde als kind viool, gitaar en op latere leeftijd ook cimbaal. In de loop der jaren verzamelde Constant een groot aantal bijzondere muziekinstrumenten, die hij in sommige gevallen kreeg van het Gemeentemuseum Den Haag in ruil voor zijn beeldende werk. Dit en meer wordt nu als onderdeel van de collectiepresentatie getoond, aanpalend bij de tentoonstelling Polke vs Blaudzun, muziek van onbekende herkomst.

Cobra en Muziek is te zien tot en met 5 april

#limitededition

Musik ungeklarter Herkunft (original Soundtrack)


Beeld en geluid samengebracht

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst geeft in samenwerking met Octobre en het Duitse label Glitterhouse Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original Soundtrack) een publicatie uit met negen losse kunstwerken van Sigmar Polke, een essay door Sacha Bronwasser en de muziek van Blaudzun op vinyl. Deze wordt in een eenmalige editie van 620 exemplaren uitgegeven. Daarnaast zijn er dertig gesigneerde artist edition’s met een genummerde fotoprint van Blaudzun gemaakt door fotograaf Isolde Woudstra en een slipcase voorzien van handtekening van Blaudzun. 

De limited edition (€30)en de Artist edition (€75) worden verkocht in onze museumwinkel.

#educatie

Luisteren naar kunst!

Educatief programma bij de tentoonstellingen ‘Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst’ en ‘Cobra en Muziek

Een bezoek aan Polke vs. Blaudzun is voor klas 1 t/m 3 uit het voortgezet onderwijs een mooie gelegenheid om kennis te maken met Cobra kunst en de kunst van Sigmar Polke en de muziek van Blaudzun en Karel Appel. Tijdens het bezoek zullen leerlingen aan de hand van kunstwerken uit de tentoonstelling een gesprek voeren over inspiratie en over verschillende manieren waarop muziek en beeldende kunst met elkaar een verbond vormen.

Blaudzun legt bijvoorbeeld uit dat hij een grillige vorm van een kunstwerk heeft opgevat als een soort vonkjes, als elektronische storingen. En een structuur die eruit ziet als bergtoppen, vanuit een vliegtuig gezien, vertaald hij in strijkers. Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over geluiden die zij bij bepaalde kunstwerken vinden passen.

Geïnspireerd door de kunstwerken die zij gezien hebben en muziek die zij te horen krijgen maken de leerlingen zelf een tekening.

Voor meer informatie en het boeken van een les: https://www.cobra-museum.nl/activity/luisteren-naar-kunst/

Deze nieuwsbrief verschijnt 10 x per jaar.
U heeft zich opgegeven om deze nieuwsbrief te ontvangen.
Copyright foto's ©  Cobra Museum voor Moderne Kunst, Peter Tijhuis, Isolde Woudstra
© Pictoright Amsterdam 2019

Ons correspondentieadres is info@cobra-museum.nl. Wil je je email adres veranderen of deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Update your preferences of unsubscribe from this list.

© Cobra Museum voor Moderne Kunst 2019
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Vimeo Vimeo