ELF Voetbal nieuwsbrief van 08-04-2023
Drietal spelers over historisch UEFA Cup-avontuur FC Groningen: "We hadden Italië nooit levend verlaten"

Achter de uitschakeling van grootmacht Atlético Madrid kwam een groen vinkje. Bijna volbracht FC Groningen ook een tweede stunt, maar tegen Internazionale ging het in de laatste acht minuten alsnog mis. Rob McDonald, Walter Waalderbos en Karel Hiddink maakten deel uit van de ploeg die in het seizoen 1983/84 geschiedenis schreef. "We lieten de mensen in Groningen weer met de borst vooruit lopen, maar o, wat waren we dichtbij. We hadden Inter uit de UEFA Cup kunnen kegelen."


lees verder
Vaste krachten Ajax zakken door het ijs: deze talenten verdienen een kans

Het is tot dusver een compleet rampseizoen voor Ajax. Het is Europees al lange tijd uitgeschakeld, de titel is definitief uit beeld en woensdag werd het ook uitgeschakeld in de KNVB Beker. Er moet iets gebeuren, want de vaste krachten renderen al een tijdje niet. Deze jeugdspelers zouden de club over het dode punt kunnen helpen. 

lees verder
Stunt Special ELF Voetbal: de grootste stunts, surprises en verrassingen in het voetbal

Gestuurde lotingen door potindelingen, ruimer opgezette WK's en EK's en extra bekertoernooien. De FIFA, UEFA en KNVB pakken vele mogelijkheden aan om het verrassingseffect in de voetbalwereld zoveel mogelijk uit te sluiten. Gelukkig is het onmogelijk om alles honderd procent in de hand te houden. De nieuwe editie van ELF Voetbal, omgedoopt tot Stunt Special, is een ode aan de voetbalverrassing. Een extra dik overzicht van de grootste stunts en verrassingen op het gebied van de KNVB Beker, Europa Cup, Champions League en op transfergebied.

lees verder
Ajax, PSV en AZ hopen op mirakel: dit zijn de uitstekende cijfers van Feyenoord tegen RKC

De kans dat Feyenoord dit seizoen kampioen van de Eredivisie wordt, ligt volgens verschillende statistiekenbureaus boven de 95%. De Rotterdammers liggen acht punten voor op Ajax en PSV en zelfs tien op AZ. Er zijn nog zeven speelronden te spelen in de Eredivisie. Komend weekend speelt Feyenoord in eigen huis tegen RKC Waalwijk, op papier een simpele opgave voor de koploper. Toch hopen Ajax, PSV en AZ op een stunt van de Waalwijkers in De Kuip.

lees verder
Gemert-talent T-Shawn Illidge, international Sint Maarten: "Ik hoop nu op Curaçao"

Debuteren voor de nationale ploeg kwam voor hem overeen met een droom. Scoren tijdens zijn eerste optreden voor Sint Maarten maakte die gedachte compleet. T-Shawn Illidge beleefde op 25 maart een onvergetelijke avond. Vier dagen later vierde de aanvaller van VV Gemert opnieuw feest door te promoveren naar de B-divisie van de CONCACAF Nations League. "De hele familie keek via een stream in Nederland mee."

lees verder
Een blik op de ranglijst: welke ploegen strijden nog ergens om?

Met nog zeven speelronden te gaan, nadert de ontknoping van het seizoen 2022/23. Waar Feyenoord bovenin acht punten los staat en de Schaal voor het oprapen heeft, is elders op de ranglijst nog voldoende actie. Wie degraderen er direct? Wie speelt de play-offs om in de Eredivisie te blijven? Wie gaat de play-offs voor Europees voetbal spelen? Wie wordt er tweede? We blikken vooruit op bepaalde mogelijkheden.

lees verder
De carrière van AC Milan-spits Chanté-Mary Dompig gaat als een trein

De 22-jarige Chanté-Mary Dompig speelt al sinds haar negentiende in Italië. Voorheen bij de vrouwen van Empoli. Sinds deze zomer bij het grote AC Milan. In de nieuew PANNA! Magazine spraken wij de Amsterdamse spits over haar jeugd, het leven in Italië en haar transfer naar AC Milan. 

lees verder
Xavi Simons kan jongste Eredivisietopscorer worden sinds Ronaldo

Xavi Simons begint weer op stoom te raken. Na een doelpuntenregen aan het begin van het seizoen stond Simons een aantal maanden droog, maar in de afgelopen zeven duels van PSV was de jongeling weer vier keer trefzeker. Op dit moment gaat hij aan de gedeelde leiding in het topscorersklassement van de Eredivisie. Net als Tasos Douvikas maakte hij er dertien. Het grote verschil? Simons is pas negentien jaar oud.

lees verder
Dale Vince, voorzitter Forest Green Rovers: "Nooit plan geweest om groenste club ter wereld te worden"

FC Volendams ambitie om de meest duurzame club te worden en de oprichting van actiegroep Fossil Free Football geven een duidelijke wens aan; voetbal moet de strijd aangaan met de klimaatcrisis. Hoe verduurzaam je een conservatieve sport als het profvoetbal? Het antwoord ligt in Engeland, in de League One. Bij Forest Green Rovers om precies te zijn, de groenste voetbalclub ter wereld. "Het is een van onze ambities om van voetbalsupporters fans van het milieu te maken."

lees verder