Politie
13 December 2021
Foto: Anne Frank Stichting

Uitwisseling Nederlandse en Duitse politie

‘Bringing the past to the present’, zei een deelnemer tijdens de driedaagse uitwisseling tussen de Nederlandse en Duitse Politieacademies, die de Anne Frank Stichting en de Duitse Politieacademie van Nordrhein-Westfalen vorige maand organiseerden. De deelnemers wisselden van gedachten over mensenrechten, discriminatie en diversiteit in het politieonderwijs. Er kwamen verschillende juridische, pragmatische en andere perspectieven voorbij. Ook spraken de docenten, onderzoekers en coördinatoren over de rol van de politie in de Tweede Wereldoorlog en hoe deze geschiedenis aan bod komt in het politieonderwijs van beide landen.

Foto: Ministerie van Defensie

Niet meer etnisch profileren aan de grens?

Bepaalde reizigers controleren op basis van hun etniciteit? In september oordeelde de rechter in Den Haag dat de marechaussee dit mag doen. Volgens de uitspraak is etniciteit slechts één van de kenmerken aan de hand waarvan de marechaussee kan besluiten iemand te controleren. Toch zegt de marechaussee nu zelf niet meer etnisch te willen profileren. In een notitie aan de Tweede Kamer laat de marechaussee weten ervoor te kiezen ‘etniciteit geen indicator in profielen of selectiebeslissingen te laten zijn.' Verder staat in de notitie: 'Wij streven ernaar midden in de maatschappij te blijven staan en ons ervoor in te zetten om, als lerende organisatie, te blijven werken aan verbeteringen en ons vakmanschap.’

Foto: Anne Frank Stichting

Communicatietraining voor politieprofessionals

Wat zeg je als iemand een bepaalde groep beledigt? In de training ‘Reageren op discriminatie’ leer je meer over discriminatie en het effect van jouw reactie. Ook oefen je met verschillende gesprekstechnieken op basis van situaties uit de politiepraktijk. De aandacht ligt op het gespreksmodel van de Geweldloze Communicatie, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Rosenberg. Deze eendaagse training is speciaal ontwikkeld voor politieprofessionals en wordt aangeboden vanaf april 2022. Vooraf vindt een intake plaats. De kosten voor de training (8-12 deelnemers) bedragen 2.500 euro, inclusief lunch. Voor meer informatie en reserveringen kun je mailen naar politie@annefrank.nl.

Meer informatie of aanmelden
Foto: Johan Pieterse © - Beveiliging Joods Politie Netwerk bij de onthulling

Onthulling Holocaust Namenmonument

Koning Willem-Alexander heeft het Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld. De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, kind van Holocaust-overlevenden, ontwierp het monument. Op straatniveau loopt de bezoeker een labyrint van gangen in, met aan weerszijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de bakstenen staat de naam, geboortedatum en leeftijd van een van de 102.000 Joodse en 220 Roma en Sinti die de Holocaust niet overleefden. Het monument bestaat uit vier objecten van spiegelend roestvaststaal die van bovenaf het Hebreeuwse woord Lezecher vormen: ‘in herinnering aan’.

Website
Email
Link
Facebook
Copyright 2021 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst