NIEUWS | RESEARCH | VACATURES | WEBSHOP

WEEKOVERZICHT

Dynamis: Laagste aantal woningen te koop in tien jaar

Het aantal voor verkoop beschikbare woningen bevindt zich op het laagste niveau sinds begin 2008.

Lees meer

‘GeoPhy-model stuk nauwkeuriger dan fysieke taxateur’

Dankzij kunstmatige intelligentie bieden automatische waarderingsmodellen voor commercieel vastgoed in Amerika nu al een betere afspiegeling van de feitelijke transactiewaarde dan fysieke taxaties. Binnen vijf jaar verloopt het waarderingsproces in de vastgoedmarkt vrijwel geheel automatisch.

Lees meer

Vesteda wil 7.000 woningen overnemen van NN

Vesteda onderhandelt exclusief met NN Group (NN) over aankoop van 7.000 Nederlandse woningen voor in totaal 1,4 miljard euro.

Lees meer
(advertorial)

Ontbijtsessie Retail aan de Zuidas

Vastgoedmarkt organiseert op 13 maart een inspirerende power breakfast aan de Zuidas met als thema Retailvastgoed. Keynotes van Carl Damen (Hoofd Acquisitie & Projecten bij Primera) en Roberto Fava (Eigenaar Dunkin’ Donuts).

Daarnaast presentatie retailonderzoek door JLL en een discussie o.l.v. Collin Boelhouwer (Director Dutch Retail Investments bij Bouwinvest). Normale prijs € 245,- p.p., abonnees van Vastgoedmarkt betalen slechts € 99,- p.p. 

Meer info en inschrijven >

‘Piek woningtekort pas in 2020’

Het woningtekort bereikt niet eind 2018 het hoogtepunt, maar loopt tot 2020 nog verder op naar mogelijk 235.000 woningen.

Lees meer

Virgata koopt Van Nellefabriek Rotterdam

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam met 68.000 m2 kantoor- en bedrijfsruimte is verkocht aan een family office.

Lees meer
(advertorial)

NIEUW: College Tour Duurzaamheid

Vastgoedmarkt organiseert op 27 maart een College Tour bij ASRE in Amsterdam. Hoofdgast is Onno Dwars, Directeur Ballast Nedam Development.

Hij geeft een College over Duurzaamheid - 'Er is maar één aanpak is waarmee de vastgoedsector kan bijdragen aan een betere wereld: radicaal verduurzamen' - en beantwoordt vragen uit de zaal en van Johannes van Bentum, hoofdredacteur Vastgoedmarkt.

Normale prijs € 295,- p.p., abonnees van Vastgoedmarkt betalen slechts € 175,- p.p. 

Meer info en inschrijven >

Rising Star: Elise van Pieterson

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Elise van Pieterson van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Lees meer

Krijn Taconis weg bij CBRE

Krijn Taconis (49) vertrekt 1 april bij CBRE. Tot dat moment blijft hij ‘in full swing’ zijn functie vervullen van executive director retail.

Lees meer

Segro ontwikkelt 45.000 m2 logistiek in Venray

Segro heeft een perceel van 7,3 hectare aan bedrijventerrein De Blakt in Venray voor de ontwikkeling van een duurzaam distributiecentrum van ongeveer ongeveer 45.000 m2.

Lees meer

Miljarden blijven vloeien naar woningmarkt

In 2017 is een recordbedrag van 5,5 miljard euro geïnvesteerd in huurwoningen. Dit jaar hebben beleggers 7 miljard euro beschikbaar.

Lees meer

Jury voor Steden in Beweging (StiB) Award 2018 compleet

De vijf leden tellende vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 is compleet. Projecten die in aanmerking willen komen voor deze prijs kunnen nog tot uiterlijk 15 maart 2018 worden ingezonden.

Lees meer
 
 

VASTGOEDMARKTBANEN

(Senior) Project Engineer HVAC
Senior Assetmanager
Vastgoedmanager

HET NIEUWS VAN

Wendy Verschoor

 

De toekomst van taxeren revisited

 

Geophy deed deze week een gewaagde uitspraak door te stellen dat het waarderings-proces in de vastgoedmarkt binnen vijf jaar vrijwel geheel automatisch verloopt.

 

Dit geluid is an sich niet nieuw, maar het tijdsbestek dat nu voorspeld wordt is behoorlijk disruptief. Dat gezegd hebbende, de nuance zit natuurlijk wel in het ‘vrijwel geheel’.

 

Waar al langere tijd wordt gesproken over het modelmatig waarderen van woningportefeuilles, zijn de meningen behoorlijk verdeeld over het modelmatig waarderen van commercieel vastgoed.

De meeste taxateurs zijn van mening dat het schier onmogelijk is het unieke karakter van de grotere kantoorpanden en winkelcentra enkel en alleen modelmatig te waarderen.

 

Dit verschil van inzicht zit in de toepassing van een model: bepaalt het model primair de waarde en mag een taxateur alleen valideren, of is het model slechts een middel voor de taxateur en is het daarmee secundair?

 

Wat in de discussie vaak wordt vergeten is het doel waarvoor de taxatie wordt gedaan. Moet er een beeld worden gevormd over een gehele portefeuille, dan gaan verschillen op objectniveau op in het grotere geheel. Dit is echter anders in het geval van bijvoorbeeld financiering van één enkel object.

 

Zoals met de opkomst van online shopping zal het geautomatiseerd waarderen ongetwijfeld langer gaan duren dan voorspeld, maar dat het eraan gaat komen is een feit.

 

Het is aan de taxateurs om deze handschoen op te pakken en over te gaan tot heruitvinding van hun beroep.

 

Wendy Verschoor

 

Voorzitter van Rics in Nederland

 

COLOFON

Contact
Nieuwsbrief
Adverteren
twitter linkedin RSS
Deze email is verstuurd naar newsletter@newslettercollector.com
Wijzig nieuwsbriefinstellingen of schrijf uit.