| | Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Erik werkt voor een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Wat moet je doen om een boterham er lekker uit te laten zien? In een paar makkelijke stappen legt hij jou dit uit en kun je zelf aan de slag. Maak zelf een eetvideo en doe mee aan de wedstrijd! | |
|
|
| | Het is tijd voor de jaarlijkse Klokhuis Wetenschapsprijs. Uit 61 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd.
Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Klokhuis Wetenschapsprijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.
Stemmen
De winnaar wordt bepaalt door de kijkers van Het Klokhuis. Je kunt kiezen uit de tien genomineerde onderzoeken. Stemmen is mogelijk tot en met 13 november 12:00 uur.
Breng hier je stem uit en lees hier over de onderzoeken van de tien genomineerden. | |
|
|
| | 2 november - Het Kantoor 263
Ben en Wouter halen een prank uit met Timo. Reden voor Leonoor om professor Ankie Dunning uit te nodigen voor een Klokhuishumor-onderzoek. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe een afstandsbediening met spraakbesturing werkt. En in Nee of Ja onderzoeken we of je jezelf kunt kietelen.
3 november - Eetvideo’s
Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk, en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Ton en Liesbeth probeerden ook hun kerstdiner te stylen, maar dat ging moeizaam.
4 november - De 4 vrijheden: Armoede
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrij (zijn) van Armoede: je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin in Irak moest vluchten voor IS-terroristen. Ze leefden maandenlang in een tentenkamp zonder elektriciteit en stroom, en met nauwelijks eten. De Ober organiseert een Wereldkeukenweek.
5 november - Mondkapjes
Mondkapjes, we horen er veel over de laatste tijd. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk, waarom worden in het ziekenhuis andere mondkapjes gebruikt dan op straat? En hoe doe je een mondkapje op en af? Dat zoekt Eva uit met behulp van ultraviolet licht. Ook sommige Cowboys dragen mondkapjes.
6 november - Albinisme
Xueli is model en ze heeft albinisme. Dat betekent dat ze weinig of geen pigment heeft in haar ogen, huid en haren. Ze ziet slecht en is heel gevoelig voor licht. Pascal volgt Xueli bij een shoot door fotografe Sacha de Boer. Ze vertelt wat albinisme voor haar dagelijkse leven betekent. Sarah zingt dat je je niet gek moet laten maken door reclames en modellen; je bent mooi zoals je bent.
9 november - Het Kantoor 265
Bij Wouter gaat ineens alles wat fout kan gaan juist goed. Ben vraagt of iemand zijn rughaar wil scheren. Bij Nee of Ja onderzoeken we of een boterham met pindakaas altijd op de plakkerige kant valt.
10 november - Chimpansee
We gaan op bezoek bij een verre neef van ons: de chimpansee! Hoeveel lijken ze eigenlijk op ons? Hoe zie je of een chimp vrolijk is? Wie wint er bij een potje memory: jij of de chimpansee? En hoe zou het eruit zien als niet de apen maar de mensen in dierentuinhokken zaten?
11 november - De 4 vrijheden: Geloof
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe...in Nederland mag je geloven wat je wilt. Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha bezoekt het vroegere concentratiekamp Vught, waar mensen tijdens de oorlog werden opgesloten als straf om hun geloof. In het Ruimteschip kiezen de kinderen hun eigen religie.
12 november - Geuren
Geuren zijn veel belangrijker dan we denken. Je proeft bijvoorbeeld niks als je verkouden bent. Als je verliefd wordt dan komt dat waarschijnlijk omdat je iemand lekker vindt ruiken. En we ontdekken dat mensen meer kopen in een winkel met een lekker geurtje. Ton en Liesbeth houden van elkaars deodorant maar walgen van elkaars lichaamsgeur.
13 november - Rijopleiding landmacht
Autorijden is best lastig. Je moet de verkeersregels kennen, je moet heel goed opletten op het andere verkeer, en veilig rijden. Maar wat nou als je in heel moeilijke omstandigheden moet rijden? In landen waar het onveilig is, waar er misschien wel oorlog is? Op slechte wegen, midden in de woestijn, in de modder? Eva traint een dagje mee bij de rijopleiding van de landmacht. En Wesley en Rodney willen een selfie maken bij een tank.
16 november - Het Kantoor 204
Iedereen wil Leonoor feliciteren met haar diploma ‘Het heelal voor beginners’. Maar hoeveel zoenen geef je dan? Verder kom je te weten wat het verschil is tussen een komeet en een meteoor en hoe piepschuim wordt gemaakt.
17 november - Hersenen in je buik
Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? De Ober vraagt klagende gasten of ze misschien domme darmen hebben.
18 november - Poëzie
Poëzie - ofwel dichtkunst - kom je overal tegen. Niet alleen in gedichtenbundels, maar ook in je social media, in liedjes, en zelfs gewoon buiten op straat. Sosha gaat op stap met dichter Ellen Deckwitz. Zij vertelt waar ze haar inspiratie vandaan haalt, en dat gedichten absoluut niet hoeven rijmen! Poëzie wordt ook live voorgedragen en dat doet stadsdichter Jesse Laport. Sosha is erbij. Ridder William wordt - met een beetje hulp – ook dichter.
19 november - Vuur
Vuur is overal om ons heen. Denk maar aan vulkanen en bosbranden maar ook fabrieken gebruiken vuur om dingen te maken. Wat is vuur eigenlijk, hoe hebben we het ontdekt? Eva zorgt voor een enorme steekvlam en laat gelukkig ook zien hoe je die kan blussen… En wat zou een Cowboy zijn zonder cowboy-vuurtje?
20 november - Chocolatier
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya’s, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Janouk komt erachter dat chocolade eerst getemperd moet worden. Maar wat is dat eigenlijk? Chocolatier Rafaël laat aan Janouk zien hoe je een prachtig chocoladehart maakt. En Ton en Liesbeth gaan naar het Klachtenbureau voor hun chocoladeverslaving.
23 november - Het Kantoor 268
Wouter en Femmie durven niet te zoenen en Ben raakt verslingerd aan miniatuurtreintjes. We maken een tilt-shift foto van Rotterdam. De stad lijkt daardoor superklein alsof er speelgoedpoppetjes lopen. In Nee of Ja onderzoekt Janouk of je echt rode oren krijgt als je moe bent.
24 november - Dierenarts
Janouk gaat op bezoek bij dierenarts en -chirurg Saskia. Een dierenarts zorgt voor de kleinere huisdieren. Vandaag zijn er operaties gepland en ook komen er katten, honden en cavia’s op het spreekuur langs. Tussendoor is er ook nog een spoedoperatie. Helaas loopt het niet altijd goed af. De Kassameisjes hebben verdriet om een dode hond.
25 november - Escaperoom
Opgesloten worden in een kamer en binnen een uur moeten ontsnappen. Dat is een escape room. Pascal laat zich opsluiten en probeert de puzzels op te lossen om buiten te komen. Ook neemt hij een kijkje bij de bedenkers van zo’n escape room. Hoe komen zij tot ideeën? En kan Pascal ontsnappen? Dos Hermanos rapt over hun bezoekje aan een escaperoom.
26 november - Digitale kunst
Pascal zoekt uit hoe digitale kunst wordt gemaakt. In elk geval met computerprogramma’s, maar daarbij wordt vaak kunstmatige intelligentie gebruikt. Wat is dat eigenlijk? Digitaal kunstenaar Jeroen laat zien hoe een computer zelf bloemen kan ‘schilderen’ als je hem leert hoe een bloem eruit ziet. De Kassameisjes proberen uit te leggen welke kunst ze mooi vinden.
27 november - Stadsbussen
Sosha gaat helemaal naar België om te kijken hoe een stadsbus gemaakt wordt. In de fabriek worden wel 450 bussen per jaar allemaal met de hand gemaakt. Sosha helpt een handje mee, maar moet dan wel gereedschap uit de automaat halen. Als alles klaar is wordt de bus heel goed getest. Vrachtwagenchauffeuse Babette is verliefd op een stadsbus.
30 november - Het Kantoor 261
Ben was vroeger een romantische dichter en Timo maakt zich kwaad over Oma’s Appelmoes. In Nee of Ja kijken we of Janouk over eieren kan lopen zonder ze stuk te maken… In Doen Ze Dat Zo? zie je hoe appelmoes wordt gemaakt. |
|
| | Wist je dat Het Klokhuis ook een eigen podcast heeft? Speciaal voor onderweg of thuis op de bank! De eerste afleveringen gaan over uitvindingen of ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. Of eigenlijk, dingen die we heel gewoon vinden, maar die ontzettend belangrijk blijken te zijn.
Luister de podcast van Het Klokhuis op Spotify, Apple, Google of in je favoriete podcast-app. | |
|
|
|