ECP-nieuwsflits #10 17-07-2020
View this email in your browser

Initiatieven van ECP en haar deelnemers

In deze nieuwsflits #10 zomereditie geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl. Samen gaan we voor een gezonde en veerkrachtige digitale samenleving.

Het ECP Jaarfestival 2020 - een meerdaags fysiek en virtueel event over digitalisering in stroomversnelling
Dinsdag 17 t/m donderdag 19 november 2020 organiseert ECP | Platform voor de InformatieSamenleving in samenwerking met een groot aantal partners haar 23e Jaarcongres nieuwe stijl. Het ECP Jaarfestival is hét hybride meerdaags event over onze digitale samenleving in stroomversnelling. Hoe kan Nederland bewegen naar een succesvolle en veilige digitale samenleving na een pandemie? 

Het ECP Jaarfestival is voor overheden, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met de impact van digitalisering op de samenleving en mee willen denken over een nieuwe realiteit met nieuwe vragen. Wilt u geïnspireerd worden, kennis delen, deelnemen aan een relevant netwerk en bijdragen aan de digitale samenleving in stroomversnelling? U kunt partner worden!
Artificial Intelligence
Geslaagde eerste editie van AI/Tech in a Day voor de gezondheidszorg 
Op maandag 6 juli vond de eerste editie van AI/Tech in a Day plaats voor de gezondheidszorg, georganiseerd door de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Het online event was bedoeld voor partijen die willen weten wat AI en andere technologieën kunnen betekenen voor de gezondheidssector, alsook voor hun eigen organisatie. De stand van zaken van AI en andere technologieën binnen de gezondheidszorg kwam aan bod en aan de hand van drie use cases werd besproken wat de uitdagingen en kansen zijn van AI. U kunt het online event hier terugkijken.
Digitaal veilig
Partnerbijeenkomst Alert Online als voorloper op oktober CyberSecurityMaand 
Afgelopen week was de eerste online Alert Online partnerbijeenkomst. Ruim 60 partners waren vertegenwoordigd, van overheid tot ZZP-ers, van ziekenhuis tot multinational. Onder de campagnevlag van Alert Online wordt gezamenlijk gestreefd naar bewustwording van online veilig gedrag in de levensstijl van mensen en organisaties. Dit gebeurt door in oktober tijdens de Europese CyberSecurityMaand aandacht te vragen voor het onderwerp en zichtbaarheid te geven aan activiteiten door heel Nederland. Op de website leest u een uitgebreid verslag in tekst en in beeld.
Anti-Abuse Netwerk officieel van start met manifest voor een veiliger internet
Het Anti-Abuse Netwerk (AAN), een samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers, (non-profit) dienstverleners en overheidsfunctionarissen, is deze week officieel van start gegaan en lanceert het manifest voor een veiliger internet. Het Anti-Abuse Netwerk is een samenwerkingsverband tussen internetproviders, brancheorganisaties, IT-dienstverleners, datacenters, belangenorganisaties en de overheid. De personen en organisaties achter het Anti-Abuse Netwerk werken dagelijks aan een veilige en betrouwbare Nederlandse ICT-infrastructuur voor alle Nederlanders. Door het slimmer delen van informatie tussen organisaties kan het Anti-Abuse Netwerk de gehele samenleving nog beter weerbaar maken tegen alle bedreigingen en aanvallen in het digitale domein. ECP is een van de ondertekenaars van het manifest en actief betrokken bij de werkgroepen van het netwerk. Zie hier voor meer informatie
Redactieraad Veiliginternetten.nl bijeen
Maandag 13 juli kwam een groot deel van de redactieraad van Veiliginternetten.nl online bijeen. Partners zoals het ministerie van J&V, KPN, Fraudehelpdesk, Autoriteit Consument en Markt, de Politie, T-mobile, Seniorweb, Digital Trust Center (EZK), Consumentenbond, het CCV en SIDN gaven aan waar zij de afgelopen periode mee bezig waren en wat ze de komende tijd gaan doen. Op deze manier wordt er vanuit Veiliginternetten.nl inzichtelijk gemaakt wat de gemeenschappelijke doelen zijn en wordt er bepaald welke zaken gezamenlijk kunnen worden opgepakt.

Het komende half jaar wordt er vooral ingezet op veilig thuiswerken en het waarschuwen van mensen voor spoofing en WhatsAppfraude (hulpvraagfraude). Deze onderwerpen komen veel voorbij in de media, maar ook de cijfers van politie en Fraudehelpdesk geven aanleiding hier veel energie in te steken. Meedoen aan de redactieraad? Lees verder.
Blockchain
Innoveren over grenzen heen
In de Digicampus- publicatie ‘Innoveren over grenzen heen’ maakt u kennis met twaalf verschillende initiatieven van partijen die samen aan de slag zijn met innovatie, over de grenzen van hun eigen organisatie (en onderwerpen) heen. De Dutch Blockchain Coalition (DBC) is één van deze initiatieven. Coalitiemanager Peter Verkoulen en Sandra van Heukelom, lid van het DBC-kernteam, vertellen over de samenwerking van de coalitie. "Eén van de krachten van de coalitie is dat we in staat zijn vrijwilligheid los te koppelen van vrijblijvendheid". De publicatie geeft mooi weer dat het ontwikkelen van vertrouwen de sleutel is voor een goede collaboratieve innovatie.
Digitaal opgroeien

Marjolijn Bonthuis op SBS6 Shownieuws over blue whale challenge

Vrijdagavond werd Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur ECP en programmamanager Veilig en Vertrouwen, geïnterviewd door SBS6 Shownieuws over de blue whale challenge: een challenge die overgewaaid is uit Rusland en sinds afgelopen weekend onder jongeren weer viraal gaat. Het fragment is hier terug te zien, vanaf minuut 19.40.

Via de blue whale challenge worden jongeren via social media aangemoedigd om mee te doen aan een soort spel met dagelijkse opdrachten. Vaak hebben deze opdrachten te maken met een vorm van zelfverminking, en soms zelfs met de opdracht om zelfmoord te plegen. Meer weten? Op Veiliginternetten.nl vindt u meer informatie.
Digitalisering in de zorg

Terugkijken: webinar Digitale intelligentie in de zorg

Welke vaardigheden heb je in de zorg nodig in de 21ste eeuw? Suzanne Verheijden, ECP-programmamanager Digitale vaardigheden in dezorg, ging hierover in gesprek met Hans Hoornstra, auteur van het boek ‘Digitale intelligentie. Wat je moet weten, leren en doen in een digitaal verbonden samenleving’. De wereld verandert op het gebied van technologie ontzettend snel, en dat heeft ook invloed op het werken in de zorg. Om daarmee om te gaan heb je digitale vaardigheden nodig, maar dat is niet genoeg. Minstens zo belangrijk zijn bijvoorbeeld vaardigheden als wendbaarheid en veranderbereidheid. Hans Hoornstra bracht alle 21ste eeuwse vaardigheden samen in het Columbusmodel. Wilt u weten wat deze vaardigheden betekenen voor de zorg en hoe u ze kunt ontwikkelen en stimuleren? U kunt hier het webinar terugkijken
Overig nieuws
Save the date: ECP Deelnemersspecial Digitale inclusie van mensen met een functiebeperking
Op 20 augustus van 16.00 - 17.00 uur organiseert ECP in samenwerking met Capgemini de online Deelnemersspecial ‘Digitale inclusie van mensen met een functiebeperking’. Tijdens deze special gaan we kijken welke uitdagingen mensen met een functiebeperking ervaren tijdens een websitebezoek en krijgt u praktische tips over hoe u uw website optimaliseert conform de gestelde toegankelijkheidseisen. Meer informatie over het programma en de sprekers volgt binnenkort
Human Capital Agenda ICT: Investeer in opschaling van regionale initiatieven voor om- en bijscholing digitalisering
Er was al een groot tekort aan mensen voor ICT-beroepen en de coronacrisis heeft de vraag naar digitale diensten alleen maar doen toenemen. Nederland heeft meer digitaal vaardigen en ICT-geschoolden nodig om veilig, goed en effectief te blijven werken. De Human Capital Agenda ICT heeft samen met partners een plan gemaakt om door het opschalen van regionale initiatieven meer dan 36.000 mensen op te leiden en om te scholen en daarbij ruim 4.000 bedrijven te betrekken. Lees verder
Digitale toegankelijkheid: hoe raak ik ‘in control’ 
Welke overeenkomsten zijn er tussen organisaties die digitale toegankelijkheid goed onder de knie hebben? Forum Standaardisatie ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. De onderzoeksresultaten zijn samengevat en gebundeld in een digitaal magazine. Ontdek hoe organisaties ‘in control’ raken door op de juiste manier te informeren, ondersteunen en handhaven. Iedere stap wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden.

Eventagenda

LinkedIn
Twitter
Email
 update mijn gegevens | uitschrijven