Digitalisering en ethiek: wat beweegt de samenleving?
 
 
 

ECP-nieuwsflits #11 20-08-2020

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000000936168_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
CoronaMelder

Digitalisering en ethiek: wat beweegt de samenleving?

Nu digitalisering steeds meer door iedereen gebruikt wordt, zal de vormgeving van onze informatiesamenleving steeds meer ook bepaald moeten worden door de mensen die het gebruiken. En wanneer ontwikkelingen in een stroomversnelling raken, door onder andere de coronacrisis, is het belangrijk stil te staan bij de ethische vragen die vernieuwingen oproepen. De wisselwerking tussen mens en technologie wordt steeds relevanter. De ‘Aanpak begeleidingstechniek’ van ECP wordt als praktische methode steeds vaker ingezet om de verantwoorde inzet van technologie verder te brengen en te verbinden. Met als uitkomst concrete handvatten en soms verrassende ideeën.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000000936168_zc_v105_1597914840956_tijinkverbeek_(1).jpg

Foto: Marieke Amelink

Twents testpanel: app CoronaMelder te vrijblijvend

De veelbesproken corona-app, CoronaMelder, is vanaf 1 september in heel Nederland te gebruiken. De komende week wordt de app nog in meerdere regio’s getest, waaronder Overijssel. ECP’er Daniël Tijink en Peter-Paul Verbeek, professor filosofie en gedragswetenschappen, begeleidden afgelopen vrijdag de laatste Twentse testdag, waar zeventien burgers bij elkaar kwamen voor een panelgesprek over ethische vragen rondom de inzet van de app. Lees hier over de opvallende uitkomst.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/20069492952/inkcanva_14332000001173133.png

LUMC aan de slag met begeleidingsethiek AI-traject

Het AI-expertisecentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) organiseerde met ECP een workshop begeleidingsethiek om te kijken naar de praktische ethische aspecten van The Box: meetapparatuur die patiënten in staat stelt om thuis zelf reguliere metingen uit te voeren. Met behulp van de Aanpak begeleidingstechniek werd gekeken naar mogelijke effecten van de toepassing en welke waarden een rol spelen. Lees verder.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000000936168_zc_v99_1597914506725_ethiek_nieuwsflits.png

ECP Deelnemersspecial Ethiek in organisaties en mogelijke toepassing van begeleidingsethiek

Op donderdag 17 september van 14.00 tot 15.30 uur gaat de ECP Deelnemersspecial over digitalisering en ethiek. We focussen op de rol van ethiek in organisaties en de mogelijkheden die de Aanpak begeleidingsethiek biedt. Hoe ga je als  organisatie ethisch verantwoord om met technologie, met de data, met algoritmes? Tot hoever reikt die verantwoordelijkheid? Wat zijn ethische handelingsopties? Voor iedereen die werkt in een organisatie waarvoor digitalisering belangrijk is, en dat zijn tegenwoordig zeker niet alleen maar techbedrijven, is dit webinar de moeite waard. U kunt zich hier aanmelden.

De digitale samenleving ethisch vormgeven

De afgelopen maanden is er steeds meer belangstelling gekomen vanuit zowel bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke partijen als politie en zorg voor de Aanpak begeleidingsethiek. Waar bijna iedere ethicus in de val trapt te willen oordelen over de technologie en daarmee de mens en de techniek als twee entiteiten te zien, gaat begeleidingsethiek uit van de verbondenheid van die twee. In dit minicollege legt Peter-Paul Verbeek de belangrijkste uitgangspunten van begeleidingsethiek uit. 


ECP heeft, samen met Peter-Paul Verbeek, handen en voeten gegeven aan een aanpak. Daarvoor is een breed samengestelde werkgroep gevormd en is een concept uitgedacht en getest bij verschillende partijen. De aanpak blijkt voor organisaties en netwerken een goede manier om het gesprek te voeren met betrokkenen over een verantwoorde toepassing van technologie. De aanpak geeft dieper inzicht in de mogelijke effecten van de toepassing van de technologie en welke ethische waarden van zowel organisatie als samenleving daarmee gemoeid zijn. De handelingsopties nodigen uit om te komen tot ethische verbeteringen.


ECP werkt vanuit een maatschappelijk belang. Wij vinden het belangrijk dat we ook als samenleving op een waardenvolle manier leren omgaan met technologie. Dat betekent ook dat we samen werken en van elkaars resultaten leren, het zogenaamde bottom-up- share-down-principe. Een ieder gaat in zijn omgeving de ethische dialoog aan rondom het gebruik van technologische toepassingen en genereert handelingsopties. Die opties en de oplossingen delen we, voor zover mogelijk, met elkaar. Zo maken we (ethisch) goed stappen. Wilt u ook met de aanpakbegeleidingsethiek aan de slag of op een andere manier betrokken zijn? Download de flyer met meer informatie.

Verder luisteren: podcast Digitalisering en ethiek

In deze podcast gaan professor Peter-Paul Verbeek, Theo van der Plas van de Nationale politie en Brigitte Boon, Chief Research Officer Digital Healthcare bij Academy Het Dorp in gesprek over ethische vragen die technologische ontwikkelingen oproepen. Via deze link kunt u de podcast luisteren.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/20069492952/inkcanva_14332000001175351.png

ECP Jaarfestival 2020

Digitalisering en ethiek is één van onze thema's tijdens het ECP Jaarfestival 2020. Noteer alvast in uw agenda: van dinsdag 17 t/m donderdag 19 november organiseren we in samenwerking met een groot aantal partners hét hybride meerdaags event over onze digitale samenleving in stroomversnelling.

In deze nieuwsflits geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl.

Eventagenda

ECP Nieuwsbrief Footer
Twitter
LinkedIn