ECP-nieuwsflits #9 02-07-2020
View this email in your browser

Initiatieven van ECP en haar deelnemers

In deze nieuwsflits #9 geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl. Samen gaan we voor een gezonde en veerkrachtige digitale samenleving.

Blockchain
Terugblik Online DBC Conferentie 2020
De Dutch Blockchain Coalition kijkt terug op een zeer geslaagde online DBC Conferentie, die op 16 juni plaatsvond. Er kwamen diverse onderwerpen aan bod, zoals de uNLock-app, tokenization en de samenwerking met Singapore naar aanleiding van een handelsmissie. Middels een bijdrage in de studio door staatssecretaris Raymond Knops van BZK en een videoboodschap van secretaris-generaal Maarten Camps van EZK liet de Rijksoverheid zien zeer actief betrokken te zijn bij de DBC. Daarnaast was er een keur van sprekers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en overige instellingen. Via deze link kunt u alle items van het ochtendprogramma terugkijken
Digitaal veilig
Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2020
Op 29 juni is het Cybersecurity Beeld Nederland (CSBN) 2020 uitgekomen. Jaarlijks publiceert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in nauwe samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de staat van Nederland op het gebied van cybersecurity. Er wordt teruggekeken op de afgelopen periode, trends worden gesignaleerd en er wordt vooruitgekeken naar toekomstige ontwikkelingen. 

De belangrijkste boodschappen waren met name dat de digitale risico's onverminderd groot zijn en dat vergroting van weerbaarheid het belangrijkste instrument is. Dit is echter nog niet overal op orde. Een bekend verhaal misschien, maar daarom niet minder belangrijk. Digitale weerbaarheid is een van de speerpunten van het cluster 'digitale veiligheid en vertrouwen' waar ECP samen met publieke en private partijen hard aan werkt en de schouders onder zet. Zie hier een overzicht van alle activiteiten en programma's rondom dit thema
Partnerbijeenkomst Alert Online als voorloper op oktober cybersecuritymaand 
Op 9 juli vindt de eerste online Alert Online partnerbijeenkomst van 2020 plaats. Hier krijgen partners en potentiële partners de gelegenheid om initiatieven in de cybersecuritymaand met elkaar te verbinden, of juist kansen te zien om samen op te trekken. U bent van harte uitgenodigd om (weer) mee te doen aan Alert Online. Alert Online is een paraplucampagne rondom cybersecurity-awareness, waarbinnen deelnemende partijen hun eigen activiteiten en boodschappen onderbrengen. 
Veilige E-mail Coalitie lanceert campagne 'E-mail veilig' richting bedrijfsleven en hosters
Elke dag verzenden en ontvangen ondernemingen honderden e-mails. Helaas niet altijd optimaal beveiligd door het juiste gebruik van moderne internet- en e-mailstandaarden. Hierdoor wordt een onnodig groot risico gelopen om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Daarom lanceert de Veilige Email Coalitie de campagne 'E-mail veilig' richting het bedrijfsleven en hosters.

Met deze campagne worden ondernemers gestimuleerd om te onderzoeken of ze veilig e-mailen en worden zij geholpen om, samen met hun hoster, de benodigde stappen te zetten. Via de test krijgen ze binnen een minuut een volledig rapport en weten ze of hun e-mail aan alle moderne internetstandaarden voldoet. Bij een 100%-score op Internet.nl ontvangen ze een feestpakket om dit te vieren. Ook hosters kunnen de test doen: als hun website en mailserver beide 100% scoren op Internet.nl, ontvangen ze een feestpakket plus een banner voor op hun website.  
Partners Veiliginternetten.nl zetten zich in tegen hulpvraagfraude
Sinds begin 2020 is de zogenaamde hulpvraagfraude of WhatsAppfraude enorm toegenomen. Via (meestal) WhatsApp ontvangen mensen een bericht waarin gevraagd wordt snel iets te betalen vanwege een noodsituatie. Partners van Veiliginternetten.nl werken samen om iedereen te waarschuwen. Zo voeren de Fraudehelpdesk, de politie en de leden van de Betaalvereniging gezamenlijk een campagne om mensen te waarschuwen tegen hulpvraagfraude. Ook Facebook ondersteunt deze campagne.

Daarnaast is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) samen met de politie, het ministerie van J&V en Scholieren.com een campagne gestart om jongeren op te roepen hun ouders en grootouders te waarschuwen voor deze hulpvraagfraude.
Digitalisering in de zorg

Erik Gerritsen opent zelftesten ggz en ziekenhuizen

Op 11 juni lanceerde Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, de nieuwe zelftesten voor ggz en ziekenhuizen. Dit gebeurde tijdens de online werkconferentie van de coalitie Digivaardig in de zorg met meer dan 200 deelnemers. Na de ouderen- en gehandicaptenzorg kunnen nu ook zorgverleners in de ggz en de ziekenhuizen in kaart brengen hoe het met hun digitale vaardigheden is gesteld. De zelftesten bestaan uit 63 vragen en helpen zorgverleners om in te schatten hoe handig ze zijn met veelvoorkomende digitale handelingen en programma’s.
Nieuw rapport ‘Nut en noodzaak van het investeren in digitale vaardigheden in de zorg’ beschikbaar
Waarom zou een zorgorganisatie tijd en geld moeten investeren in het verbeteren van de digitale vaardigheden van de medewerkers? Wat levert dat op? En wat kost het eigenlijk om een project digitale vaardigheden in de zorg op te zetten? Met het nieuwe rapport ‘Nut en noodzaak van het investeren in digitale vaardigheden in de zorg’, ontwikkeld door de coalitie Digivaardig in de zorg, staat u sterker bij het beantwoorden van deze vragen.
Leren innoveren naar de wensen van de zorgverlener
"Wat hebben zorgverleners nodig?" Lector Job van ’t Veer leert zijn studenten dat dat de allereerste vraag is die ze moeten stellen om te kunnen innoveren in de zorg. "Als technologie gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is, willen zorgverleners er best mee werken". 

Wat volgens Van 't Veer nu nog vaak misgaat, is dat zorgprofessionals veel te laat worden betrokken bij het toepassen of ontwikkelen van een nieuwe zorgtechnologie. “Er heerst onterecht het idee dat zorgprofessionals tegen nieuwe technologieën zijn. Ze zouden niet mee willen werken, of ze vinden het allemaal maar eng. Volgens mij is dat allang niet meer zo. Maar ze moeten de technologie wel naar hun eigen hand kunnen zetten." Lees hier het hele interview
Digitalisering en ethiek
Minicollege van professor Peter-Paul Verbeek over Aanpak begeleidingsethiek
In een eerdere editie van de nieuwsflits berichtten we over de Aanpak begeleidingsethiek die ECP samen met professor Peter-Paul Verbeek heeft ontwikkeld. De afgelopen maanden is er steeds meer belangstelling gekomen vanuit zowel bedrijfsleven als ministeries voor deze innovatieve manier van het ethisch toepassen van technologie. Naar aanleiding daarvan hebben we met professor Peter-Paul Verbeek een minicollege opgenomen waarin hij de belangrijkste uitgangspunten van begeleidingsethiek op een toegankelijke wijze uitlegt. Voor meer informatie, zie ook de nieuwe flyer met uitleg over de methode
Internet governance
Blog Auke Pals: Terugblik op EuroDIG 2020 als online event
Van 10 t/m 12 juni vond EuroDIG 2020 voor het eerst digitaal plaats. EuroDIG is het Europese platform waar verschillende stakeholders van het internet bijeenkomen om kennis en best practices over het internet en de governance daarvan uit te wisselen. Op het kantoor van ECP werd een studio ingericht van waaruit NL IGF (het Nederlandse Internet Governance Forum) deelnam aan verschillende sessies. Auke Pals van het EuroDIG-secretariaat en NL IGF-ambassadeur blikt in zijn blog terug op dit online succes
Artificial Intelligence
Extra financiële ondersteuning voor ambities Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Het kabinet publiceerde vorige week de actualisatie van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Hierin maakt het kabinet onder andere extra financiering voor artificiële intelligentie (AI) bekend. De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) krijgt een startimpuls van 23,5 miljoen euro van het kabinet voor onderzoek naar en het ontwikkelen van AI-toepassingen. De coalitie heeft een Nederlandse aanpak van AI ontwikkeld en streeft naar een publiek-private investering van in totaal twee miljard euro in zeven jaar. Kees van der Klauw, coalitiemanager NL AIC: “We zijn zeer verheugd met dit bericht en gaan ons als coalitie inzetten voor een optimaal resultaat van deze investering”.
AI/Tech in a Day op 6 juli
Voor zorgprofessionals, beleidsmakers en managers/directeuren in de zorg organiseert de NL AIC op maandag juli aanstaande het online event AI/Tech in a Day (Gezondheid & Zorg-editie). Dat AI de gezondheidszorg gaat veranderen, is ondertussen wel duidelijk. Maar waar staan we op dit moment? En wat zijn de kansen en uitdagingen op dit gebied? Onder leiding van Pieter Jeekel, NL AIC-werkgroepcoördinator Gezondheid & Zorg, vindt er een gesprek plaats met Erik Gerritsen (secretaris-generaal ministerie van VWS) over het maatschappelijk belang van AI binnen de gezondheidszorg. Na het webinar zijn er interactieve workshops met als doel om concrete handvatten te bieden om AI verder te brengen binnen uw organisatie. U kunt zich via deze link aanmelden voor het online event. Let op: voor de workshops moet u zich apart aanmelden, dat kan via deze link
Strategieteam Nederlandse AI Coalitie geformeerd
De NL AIC zet zich in voor een duurzame verbinding met de stakeholders op belangrijke aspecten en in belangrijke toepassingsgebieden voor AI in Nederland. Om deze verbinding te waarborgen, is er een strategieteam benoemd dat bestaat uit representatieve beleidsvertegenwoordigers uit onderzoek en onderwijs, overheid, bedrijfsleven en AI-eindgebruikers en maatschappij.

Dit strategieteam werkt op overkoepelend niveau aan strategie, beleid, stakeholdermanagement en het voorbereiden van investeringsimpulsen. Daarnaast evalueert het team de voortgang van de NL AIC versus de doelstellingen. In aanvulling op de eerder benoemde leden van het strategieteam die geselecteerd zijn op basis van hun vertegenwoordiging van stakeholders in het AI-ecosysteem, zijn recent vijf vertegenwoordigers verkozen uit een AI-toepassingsgebied. Lees hier meer over het vernieuwde strategieteam
Overig nieuws
ECP op het iBestuur Congres 2020
De samenleving zoekt op de tast hoe te functioneren binnen de coronarichtlijnen: deels door afstand te bewaren, deels met slimme technologie. De anderhalvemetersamenleving is een hybride samenleving: fysiek en digitaal. Dat geldt zeker ook voor de overheid: besturen is nu meer dan ooit í-besturen. Het iBestuur Congres 2020 op 11 september is daarom een hybride experiment: het living lab! ECP is samenwerkingspartner en betrokken bij verschillende sessies over ethiek, data en vertrouwen en zekerheid van online- en clouddiensten. 
Inschrijving Nederlandse Privacy Awards 2021 geopend
Begin 2021 worden door Stichting Privacy First de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt. Wilmar Hendriks, voorzitter van de jury: “De coronacrisis laat zien, naast natuurlijk gezondheid en zorg, hoe actueel het belang van zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is. Technische mogelijkheden, politieke ambities, commercieel streven en zorgwensen moeten voortdurend tegen het licht gehouden worden qua privacy. Niet omdat we tegen ontwikkeling zijn, maar omdat die respect voor de persoonlijke levenssfeer moet hebben. Deze positieve en constructieve benadering van privacy is de essentie van de Nederlandse Privacy Awards.” Organisaties kunnen zich t/m 1 oktober 2020 aanmelden.
Round table webinar over GAIA-X
Op 26 mei 2020 organiseerde DINL, TNO, ISPConnect en DHPA een round table webinar over GAIA-X. GAIA-X heeft de ambitie om door technische innovaties een Europees data-infrastructuurindustrie vooruit te helpen. De online sessie van 26 mei was de aftrap die leidt naar de vorming van een Nederlandse Cloud Infrastructure Coalitie onder leiding van TNO, waarmee en waardoor de Nederlandse cloudsector actief kan gaan participeren in de ontwikkeling en uitwerking van GAIA-X. Dat biedt kansen voor Nederland en Nederlandse cloud- en hostingproviders. Het webinar is hier terug te zien

Eventagenda

LinkedIn
Twitter
Email
 update mijn gegevens | uitschrijven