Veilig digitaal samenwerken De coronacrisis brengt digitaal (samen)werken in een stroomversnelling. Ineens werkt Nederland massaal vanuit huis. Online initiatieven springen als krokussen uit de grond. Maar ook kwaadwillenden weten de weg naar online kwetsbaarheden moeiteloos te vinden. Hackers vallen thuiswerkers aan en cybercriminelen misbruiken het coronavirus. Wat doen we om de samenleving te informeren en te beschermen?
Een inventarisatie: - Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseert organisaties over voorzorgsmaatregelen als medewerkers grotendeels thuis gaan werken.
- Veiliginternetten.nl informeert hoe je jezelf beschermt tegen kwaadwillenden op het internet. Malware wordt op dit moment veel verspreid via kliks op nieuws en wereldkaarten over het coronavirus. De campagne 'Eerst checken, dan klikken' maant kieskeurig te blijven waar je op klikt. Tips en stappenplannen die zeker nu van pas komen zijn gebundeld op de pagina Coronavirus en je digitale veiligheid.
- De partners van Veiliginternetten.nl zijn hard bezig om Nederlanders te informeren en te ondersteunen.
- Ondernemers met vragen over weerbaarheid tegen cybercriminelen die het coronavirus misbruiken, kunnen terecht bij het Digital Trust Center.
- Phisingmails zijn de meest voorkomende cyberdreiging in de situatie waar we nu zitten. Volgens Oscar Koeroo, themaleider overheid en externe relatie CISO bij KPN, is er overigens nog geen reden voor paniek.
|
|
De Nederlandse netwerken kunnen het aan Ondanks het extra internetverkeer is er volgens de providers genoeg ruimte op de netwerken in Nederland, meldt de NOSop 21 maart. Het stijgende internetgebruik wordt niet alleen veroorzaakt door thuiswerkers, maar ook doordat er vanuit huis aan school wordt gewerkt. Daarnaast ontstaat er meer verkeer in de avonduren omdat we thuis massaal digitaal ontspanning zoeken. Moeten we ons toch zorgen maken over deze extra belasting voor het internet en onze infrastructuur? Volgens Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale infrastructuur Nederland (DINL), beschikt Nederland in de basis over voldoende robuuste digitale voorzieningen. Ook de zorgen van de EU rondom het streamen van video in combinatie met thuiswerken zijn voor Nederland niet relevant. In lijn met overheidsrichtlijnen wordt gekeken wat de komende tijd de werkbare modus operandi wordt voor ons land. |
|
Een boost voor digitalisering in de zorg door coronacrisis Vanwege de coronacrisis is er binnen de zorg versneld een enorme behoefte ontstaan aan digitalisering en kennisdeling. We spraken Suzanne Verheijden, programmamanager Digitale vaardigheden in de zorg bij ECP, over deze ontwikkelingen: ‘Je ziet dat men zich nu echt bewust wordt van de noodzaak.’ |
|
| | |
|