Nieuwsbrief editie 98 : Javaanse steden
SELAMAT DATANG! Kleurrijke markten vol koopwaar vliegen om je oren, gigantische winkelcentra schieten als paddenstoelen uit de grond, en tempels en monumenten staan klaar om bewonderd te worden. Eén ding is zeker, in de bruisende steden van Java hoef je je niet te vervelen. Deze week wandelen we langs levensgrote paleizen in het Madurodam van Jakarta, eten we pittige bebek goreng in Surabaya en betreden we het paleis van de sultan in het culturele centrum van Java. Deze Indonesië.nl nieuwsbrief staat in het teken van Javaanse steden.
| |
| | JAKARTA In het noordwesten van Java ligt het chaotische, maar aangename Jakarta. Deze stad is met zijn negen miljoen inwoners niet alleen de hoofdstad van Indonesië, maar ook de grootste metropool van Zuidoost-Azië. Verschillende volken van over het hele land leven hier samen en voorzien de stad van een multicultureel sfeertje. Hoewel de plaatselijke vervuiling in Jakarta niet heel uitnodigend is, kan een bezoek aan de hoofdstad niet uitblijven. Jakarta is rijk aan kleurrijke markten. Je wordt verrast op de markt bij Jalan Surabaya, w aar koopwaar van specerijen tot aan reptielen aangeboden wordt. Ook vind je er maar liefst honderd gigantische winkelcentra, waar je onder andere een nieuw boek, elektronica en een nieuwe outfit aanschaft. Voor de nodige dosis cultuur ga je naar Taman Mini. In deze Jakartaanse variant van Madurodam bewonder je onder meer typische Batakhuizen, tempels en parken op ware grootte. naar boven | |
| | WIN BOEK ENKELE REIS INDONESIë Het boek Enkele reis Indonesië vertelt het verhaal van vier Amsterdamse vrouwen die in 1946 samen met hun Indonesische echtgenoten naar hun nieuwe vaderland voeren. Namens Uitgeverij Nieuw Amsterdam mogen wij drie exemplaren van Enkele reis Indonesië weggeven! Wil jij dit boek graag lezen? Doe mee met de prijsvraag!
| | YOGYAKARTA Midden op het eiland verkeert het culturele centrum van Java: Yogyakarta. Javaanse kunstvormen hebben zich in deze regio dankzij de steun van vorsten tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is het wayangtheather, een theatervorm waarbij marionetten worden gebruikt. De belangrijkste parel van Yogyakarta wacht je op in het centrum. Tussen de Codo en de Winongo rivier vind je het ommuurde paleis van de sultan, een kraton die stamt uit 1755 en de Javaanse paleisarchitectuur goed weergeeft. Wie het paleis ook van binnen wil bewonderen, bezoekt het kraton in de ochtend. Een gratis gids staat dan klaar om je een informatieve rondleiding te bezorgen. Meer naar het westen toe vind je het voormalig Koninklijke zwembad Taman Sari. Dit waterpaleis werd gebouwd in 1758 door sultan Hamengkubwono en is goed bewaard gebleven. Zo kom je er naast de ruïnes nog zwembaden tegen, bewonder je er gewelven en badnimfen op de binnenplaats en betreed je de ondergrondse gangen. naar boven | | SURABAYA Bron: Flickr (Creative Commons)
Surabaya is de tweede stad van Indonesië en tevens hoofdstad van Oost-Java. Onterecht wordt dit plaatsje door toeristen vaak vergeten. De stad heeft namelijk veel te bieden, van zalige gerechten tot unieke monumenten en een rijke geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog vond er in Surabaya een veldslag plaats tussen de Britten en Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Hoewel de Indonesiërs zich terug moesten trekken, heeft de veldslag velen geïnspireerd om de strijd voor onafhankelijkheid door te zetten. Overal in de stad kom je nog beelden en monumenten tegen die aan deze gebeurtenis doen herinneren. Verfijnd, met veel vis, pittig en rijk aan verse kruiden. Zo is de verrukkelijke keuken van Surabaya het beste te omschrijven. Net als elke andere Indonesische streek heeft dit plaatsje zo zijn eigen specialiteiten. Neem bijvoorbeeld saté klopo, best aande uit rundvlees in een jasje van kruidig geraspte kokosnoot. Houd je van extra pittig? Waag je dan aan krokant gebakken eend met groenten en sambal, ofwel bebek goreng. Selamat Makan! naar boven | | WIST JE DAT? Bron: Flickr (Creative Commons)… Surabaya ook wel stad van de helden wordt genoemd? Dit komt door de onafhankelijkheidsstrijd die er na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. … de eerste universiteit van Indonesië in Yogyakarta te vinden is? Deze heet Gadjah Mada en werd op 19 december 1949 gesticht. ...Chinatown in Surabaya één van de grootste van Indonesië is? Hier kom je honderden winkeltjes en een markt tegen waar van alles wordt verkocht, van Madurese kippen tot aan Chinees servies. naar boven | | TOP 10 REISAANBIEDINGEN Iedere maand zetten we de mooiste en voordeligste reizen naar Indonesië op een rijtje. Ga bijvoorbeeld eilandhoppen en reis naar gebieden waar weinig toeristen komen. Of bezoek je liever de twee bekendste eilanden? Maak dan een rondreis naar Java & Bali en bezoek de koloniale hoofdstad Jakarta en ontspan in Lovina Beach op Bali. Bekijk de top 10 Indonesië reizen op Indonesie.nl
| | MALANG Bron: Flickr (Creative Commons)
Negentig kilometer ten zuiden van Surabaya vind je het kleine, maar fijne Malang. Een aangenaam stadje dat dankzij de wereldwijde export van appels en zijn opgeruimde straten ook wel als appelstad of het Parijs van Oost-Java door het leven gaat. De drukte van Malang zoek je op bij het alun-alun plein. Tijdens de late avonduurtjes vind je hier een bruisend nachtleven, terwijl je er overdag imponerende gebouwen bewondert. Denk hierbij aan het prachtige stadhuis en de Balai Kota, maar ook de oud gereformeerde kerk Gereja Katolik Kino. Net als de meeste Javaanse steden, is Malang de thuisbasis voor een aantal gezellige markten. Bloemenliefhebbers bezoeken de Pasar Bunga, nachtbrakers gaan naar de Pasar Kebalen en vogelzoekers kunnen hun geluk niet op bij de Pasar Senggol. Bij de laatste kom je daarnaast een scala aan vissoorten, visvoer, kakkerlakken en andere kruipende beesten tegen. naar boven | | COLUMN ESTHER In mijn vorige column schreef ik over mijn eerste ontmoeting met Indonesië acht jaar geleden, hetgeen niet geheel liefde op het eerste gezicht was. Maar ik zette door. Ik nam de trein en reisde via Bogor en Bandung naar Yogyakarta. Ik genoot van de voorbij glijdende rijstvelden en het comfortabele reizen per trein. Lees hier de nieuwe column van Esther.
| | | | Travel deals |