Nieuwsbrief, 21 juni 2019


view this email in your browser
Frederik Hendrikplantsoen, Amsterdam, 1975 - Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

 

Ed van der Elskens aandacht voor liefde en 'het gedoe' tussen man en vrouw

Ed van der Elsken had in zijn werk bijzondere aandacht voor de liefde en 'het gedoe' tussen man en vrouw. Daarbij had hij vaak nét iets meer bijzondere aandacht voor de vrouw dan voor de man.

Op bovenstaande foto verstelt een jonge vrouw een bandje van haar hoge hak schoen. Om niet te vallen, heeft ze haar linkerhak op een stoeprandje gezet en moet ze met twee handen langs de buitenkant van haar rechterdij naar het bovenste bandje reiken. Het contrast tussen de kwetsbare blote benen onder het minirokje en de ijzeren punten van het hek is haast pijnlijk voelbaar.

Haar hoofd is door het kader afgesneden en Ed heeft de paal van de parkeermeter erbij gepakt om de compositie rond te krijgen. Het levert een merkwaardig beeld op dat waarschijnlijk door geen enkele fotograaf gemaakt had kunnen worden.

Deze en vele andere kleurenfoto's van Ed van der Elsken zijn nu te zien in de tentoonstelling Lust for Life

Meer info en tickets
Sequentie, Zagora, Marokko (10 januari 1978) © Michel Szulc-Krzyzanowski / Nederlands Fotomuseum

 

Birgit blogt
De collectie is ook maar een mens


In de zeven maanden dat Birgit Donker nu werkt bij het Nederlands Fotomuseum wordt haar steeds duidelijker hoeveel verrassingen de rijke collectie in petto heeft. En deze rijke collectie hebben we nog lang niet op orde; we lopen achter bij het registreren en het digitaliseren. Daarom zijn we blij dat minister Van Engelshoven de urgentie inziet en bekend heeft gemaakt dat ze extra subsidie wil uittrekken voor het museum. 

Lees blog
Links: Contactblad uit album 'West-Irian'. Rechts: Contactblad uit album 'Spanje'  © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum 

Captions for Cas: 10.000 contactbladen beschreven

Captions for Cas, het online platform waarop vrijwilligers de contactbladen van Cas Oorthuys beschrijven, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Maar liefst 10.000 bladen staan inmiddels in de Mediabank van het Fotomuseum. De deelnemers zoeken uit waar Oorthuys zijn foto’s heeft gemaakt, welke gebouwen of personen hij fotografeerde en nog veel meer.

De onderwerpen die op deze contactbladen staan zijn heel divers. Zo zijn er duizenden foto's die Oorthuys door de jaren heen in Amsterdam en Rotterdam heeft gemaakt. Ook bedrijfsreportages, zoals voor scheepswerf NDSM en bouwbedrijf IBC zijn te vinden in de Mediabank.

10.000 bladen is mooie mijlpaal, maar we zijn er nog niet. Het gehele archief van Oorthuys omvat ruim 33.500 contactbladen en vooral de buitenlandse reportages wachten nog op een beschrijving. Voor het traceren van locaties in Europa en daarbuiten zoekt het Fotomuseum nog enthousiaste en bereisde vrijwilligers.
Lees meer
Corporate partners

          
Lust for Life
Ed van der Elsken

Tentoonstellingspartner





Corporate partner collectie 

Speciale dank aan: Anneke Hilhorst 
Copyright © 2019 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.
U ontvangt deze email omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Our mailing address is:
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332, Kop van Zuid, Rotterdam, The Netherlands
Rotterdam, 3072 AR
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list