Bekijk de webversie

Als lezer van de dagelijkse e-mailnieuwsbrieven van Accountancy Vanmorgen wordt jou deze partnermailing aangeboden door Fiscount. Je ontvangt maximaal twaalf partnermailings per jaar.

Fiscount Duurzaamheid


Duurzaamheid is hét verplichte PE-onderwerp van de NBA voor 2023. 

Maar wat moet je hier nu als mkb-accountant mee? Die 'aankomende' ESG-wetgeving is toch meer iets voor het grootbedrijf en de 'controle accountant'? Niets blijkt minder waar. Maar hoe zit het dan en wat wordt jouw rol als mkb-accountant?


Fiscount gaat – op 10 verschillende locaties, verdeeld over het land – een basistraining verzorgen van 4 uren, waarin we je concrete handvatten geven voor een goed gesprek met je klant over zijn duurzaamheid. Ook heel duurzaam: we maken een directe koppeling met je POP zodat die direct weer is bijgewerkt.


Daarnaast bieden we korte verdiepende webinars aan, waarbij steeds één thema – denk aan duurzaamheid en verslaglegging of duurzaamheid en subsidies etc. – wordt behandeld. Deze webinars zijn ‘on-demand’. Dus kijken wanneer het jou uitkomt! 

Meer over Fiscount duurzaamheid>>

Praktische fysieke training: 'Duurzaamheid'


In een praktische training gaan we het containerbegrip 'duurzaamheid' afbakenen en afpellen in relatie tot het mkb. Tijdens deze training krijg je concreet antwoord op o.a. de volgende vragen:


  • Welke wetgeving is er en/of komt eraan?

  • Wat wordt nu precies verstaan onder duurzaamheidsverslaglegging?

  • In welke mate is dit van toepassing op het mkb?

  • Waarom komt dit op het bordje van de accountant?

  • Hoe incorporeer ik 'duurzaamheid' bij mijn mkb-klanten?

  • Is dit werk rendabel in mijn kantoorpraktijk?

  • Zijn er modellen en formats waarmee ik morgen concreet aan de slag kan, en zo ja, welke zijn dat?


Het doel van deze training is om inzicht te krijgen in het begrip duurzaamheid in relatie tot mkb-bedrijven en de rol die de accountant zou kunnen en/of moeten spelen aan de hand van praktisch gereedschap en hoe je dit in je kantoor kunt integreren. Het doel van onderstaande webinars is het opzoeken van de verdieping op specifieke deelthema's.

Meer informatie over onze fysieke training >>

Webinar: Duurzaamheid in de agropraktijk

De agrarische wereld vormt een onmisbare schakel in een duurzame samenleving. De inzet is het verminderen van de milieu- en natuurbelasting, terwijl tegelijkertijd de productie op peil blijft. Een stevige opgave waarover veel politieke en maatschappelijke discussie is. Er is veel geld beschikbaar voor de agrarische sector, maar onduidelijk is hoe dit zal worden uitgegeven. Gaat het geld naar boeren die stoppen met hun bedrijf? Of kunnen ook investeerders in verduurzaming profiteren? Belangrijke vragen die een zorgvuldige afweging vergen. Eind april 2023 had er een landbouwakkoord liggen. Maar gaat dat nog lukken? En welke gevolgen vloeien hieruit voort voor de bedrijfsvoering en welke fiscale gevolgen zijn hieraan verbonden?

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Overgang naar (gedeeltelijke) zonneweide

De omschakeling naar een duurzame samenleving vindt op verschillende manieren plaats. Eén ervan is het aanleggen van zonneweides. Dit gebeurt vaak op landbouwgrond. Een dergelijke stap heeft veelal nogal wat fiscale consequenties voor de (agrarische) ondernemer. Tijdens dit webinar kijken we naar de fiscale aspecten van de aanleg van een zonneweide bij een agrarisch bedrijf.

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Duurzaam investeren

De omschakeling naar een duurzame samenleving wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Naast subsidies zijn er ook vele fiscale stimulansen om te verduurzamen. Welke fiscale stimulansen zijn er allemaal en waar dien je rekening mee te houden? In dit webinar kijken we naar de kansen voor ondernemers met betrekking tot duurzaam investeren. Van welke fiscale faciliteiten kan gebruik gemaakt worden en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Duurzaamheid en verslaglegging

Vanaf boekjaar 2024 zullen beursgenoteerde ondernemingen moeten rapporteren over duurzaamheid. Vanaf boekjaar 2025 geldt deze verplichting ook voor ‘grote’ ondernemingen. Maar wat is dat nu precies, duurzaamheidsverslaggeving? En waarom is het van belang om hierover te rapporteren? Daarnaast, welke mate van zekerheid dient de accountant hierover te verstrekken en op welke wijze dient er gerapporteerd te worden? Tenslotte lijken mkb-ondernemingen voorlopig ontzien te worden, maar is dit ook echt zo? En welke rol heeft de mkb-accountant hierin?

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Duurzaam leidinggeven (softskill benadering)

Leidinggeven aan anderen (en misschien wel aan onszelf?!) wordt gezien als één van de lastigste vormen van (samen)werken. Blijken de bij jou werkende professionals ook nog eens bovengemiddeld eigenwijs te zijn, terwijl niemand zijn gebruiksaanwijzing aan je heeft gegeven? Tegelijkertijd zijn je mensen het belangrijkste onderdeel van je organisatie. Hoe ga je daar allemaal mee om? Hoe breng je balans aan tussen bijvoorbeeld belonen en begeleiden, tussen vertrouwen en controleren of tussen halen en brengen? En hoe moet je omgaan met grensoverschrijdend gedrag in het MKB? Wat wordt daar eigenlijk onder verstaan?

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Duurzaamheidssubsidies

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Er moet veel veranderen om het klimaat te sparen en grondstoffenuitputting tegen te gaan. Denk aan besparingen op energie-, water- en grondstoffengebruik, het tegengaan van vervuiling en het toepassen van duurzame alternatieven. Dit heeft grote impact op de gehele samenleving. De overheid probeert via subsidie- en stimuleringsregelingen gedragsverandering te prikkelen om zo tijdig de noodzakelijke transitie te bereiken. In deze presentatie zoomen we daarop in.

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Werknemers duurzaam binden (fiscaal & juridisch)

Werknemers duurzaam aan je binden biedt werkgevers veel voordelen. Een werknemer die lang bij de werkgever werkt, weet goed wat er speelt binnen de organisatie. Ook is een langdurige arbeidsrelatie goed voor de klantenbinding en leidt het vaak tot meer rust en stabiliteit binnen de organisatie. Duurzaam gebonden werknemers zijn gemotiveerder, flexibeler en meer toegewijd. Bij duurzame binding gaat het om een langdurige arbeidsrelatie, motivatie, inzetbaarheid en ontwikkeling. Tijdens dit webinar bekijken we de mogelijkheden voor werkgevers om de werknemers duurzaam aan zich te binden, zowel vanuit juridisch als fiscaal perspectief.

Bekijk deze webinar >>

Webinar: Groene arbeidsvoorwaarden, hoe ziet dat eruit?

Groene arbeidsvoorwaarden als onderdeel van het beloningspakket worden steeds populairder. Denk aan het stimuleren van werknemers om op de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Of meer thuiswerken om minder reisbewegingen te krijgen of het uitruilen van brutoloon voor een netto vergoeding voor het verduurzamen van de woning van de werknemer. Tijdens dit webinar gaan we in op de verschillende groene arbeidsvoorwaarden die er zijn, hoe je deze invoert en of dat ook zomaar kan bij de werknemers die al in dienst zijn. Ook staan we stil bij de vraag hoe je deze arbeidsvoorwaarden financiert en fiscaal moet behandelen.

Bekijk deze webinar >>