Beste John,

We sluiten het parlementaire jaar af met het aantreden van het eerste radicaal-rechtse kabinet in onze parlementaire geschiedenis. Tijdens het debat over de plannen van de regeringspartijen heb ik daar opnieuw mijn grote zorgen over geuit. Want ik denk dat dit kabinet de verdeeldheid in ons land alleen maar zal vergroten. De PVV levert bewindspersonen die racistische complottheorieën propageren, journalisten, rechters en wetenschappers aanvallen, en moslims en vluchtelingen ontmenselijken en verdacht maken, door te zeggen dat ze parasiteren en ziektes verspreiden. VVD en NSC maken dit mogelijk. En zij rijden daarmee een Trojaans paard onze democratische rechtsstaat in. Daarom hebben wij gisteren een motie van wantrouwen ingediend tegen twee PVV-bewindspersonen die zich met hun uitingen buiten onze rechtstaat plaatsen en minderheden ontmenselijken.

Het is aan ons om de oppositie met overtuiging aan te voeren. We kunnen onze open, democratische samenleving alleen beschermen als we ons niet onverschillig tonen en ons blijven uitspreken. Dus spreken wij ons uit. Zo vaak als nodig, zolang de normen die onze rechtstaat dragen worden geschonden.

Tegelijkertijd laten we zien dat er een alternatief is. Dat een ander Nederland mogelijk is. Een Nederland waar mensen meer zekerheid hebben, met een inkomen waarvan ze kunnen rondkomen, zonder een onzeker en onrechtvaardig toeslagensysteem. Waar we ons niet neerleggen bij de armoede en een eerlijke bijdrage vragen van hen die het kunnen dragen. Waar we verdere bezuinigen op zorg, onderwijs en sociale zekerheid voorkomen. Waar we voorrang geven aan de volksgezondheid boven de winsten van aandeelhouders. Waar we als goede erflaters zorg dragen voor een schone planeet. Waar iedereen zich thuis voelt, want Nederland is van ons allemaal.

Na het het reces gaan we door op weg die we afgelopen weken hebben ingezet. Dat betekent felle oppositie voeren, niets nalaten om ervoor te zorgen dat dit kabinet zo snel mogelijk verdwijnt én plannen maken om de solidariteit in ons land nieuw leven in te blazen.

Voor nu wens ik jullie fijne zomerdagen toe en tijd om uit te rusten en te genieten. Dan kunnen we straks vol goede moed, vol energie en vol rood-groen vuur ons werk voortzetten.

Groet,

Frans Timmermans