Een bezeten wereld: Vreemdelingen
Vrijdag 20 september - 21.05 uur - NPO 2

Een bezeten wereld: Vreemdelingen


 
Het aantal vreemdelingen dat zich in Nederland vestigt, groeit begin 20e eeuw. Chinezen strijken neer als havenarbeiders en vormen hun eigen gemeenschappen. Met open armen ontvangen we Belgische vluchtelingen en Duitse dienstbodes. In de amusementsindustrie fungeren Surinamers als ‘exotische attractie’. Maar als de crisis in de jaren dertig losbreekt, wordt de stemming steeds grimmiger. En wanneer Joodse vluchtelingen uit Duitsland massaal hun toevlucht in Nederland zoeken, gaan de grenzen dicht.
 
Bekijk binnenkort online
 

Een Bezeten Wereld: Verheffing
 
Bekijk de laatste uitzending

Een Bezeten Wereld: Verheffing

 

Focus
 

Focus

 
 
Miles Davis: Birth of The Cool
De klanken van zijn trompet laten op velen nog altijd een onuitwisbare indruk achter. De muziek van Miles Davis, een van de grootste jazzlegendes aller tijden, blijft ook dertig jaar na zijn overlijden een onmiskenbare invloed uitoefenen. Afgelopen week ging de documentaire Birth of The Cool in première. Musicoloog en jazz-kenner Hans Mantel en trompettist Jan van Duikeren zijn te gast bij Focus en vertellen over het indrukwekkende leven en de onsterfelijke muziek van Davis.
 
Luister de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 22 september - 10:00 uur - NPO Radio 1

De geschiedenis van het veganisme
Vegetariër, pescotariër, veganist, flexitariër of flexanist. Nederlanders kiezen er steeds vaker voor minder vlees of vis te eten. Nog even en de carnivoor is een uitstervend mensensoort. Maar toen het vegetarisme aan het eind van de negentiende eeuw opkwam, was het vooral een hobby voor een marginale geestelijke elite. Te gast is Dirk-Jan Verdonk om te vertellen over zijn nieuwe boek Dierloos. Een geschiedenis van vegetariërs en veganisme in Nederland.



Verder in OVT
- ‘Verpreutsing’ van Nederland
- Fik Meijer over Schoonheid voor het oprapen
- Het Spoor Terug: De Grote Suriname-tentoonstelling
 
Lees verder
 


Artikelen

 
De opkomst van de bio-industrie

De opkomst van de bio-industrie

De impact van de stikstofcrisis in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. Belangrijke overheidsprojecten zoals het Klimaatakkoord, nieuwe woningbouw of Lelystad Airport dreigen gestaakt te worden vanwege het huidige stikstofbeleid. Velen houden de intensieve veehouderij verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de stikstofuitstoot. Dat in combinatie met de varkenspest, BSE-koeien en stalbranden wakkeren de discussie over de bio-industrie de laatste tijd flink aan. Maar wanneer is deze schaalvergroting eigenlijk begonnen?
 
Bekijk de uitzending
 

De wereld van de Wallen

De wereld van de Wallen

Wat te doen met de Wallen? Voor de gemeente van Amsterdam is het gebied al jaren een lastpost. De hordes toeristenstromen langs de neonlichtjes doen steeds vaker denken aan een attractiepark, dan aan de rosse buurt van Rooie Sien. Maar de reputatie van de toeristische trekpleister doet nog weleens vergeten dat de Wallen al jarenlang het speelveld vormen voor de Amsterdamse penoze. Andere Tijden gaat terug naar de tijd van Haring Arie, Frits van de Wereld en Vette Lap.

Bekijk de aflevering
De laatste Duitse overwinning

De laatste Duitse overwinning

Deze week herdenkt Nederland de Slag bij Arnhem. Deze operatie is na de Slag om de Schelde de grootste op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de geallieerden loopt de veldslag uit op een pijnlijke mislukking. De brug over de Rijn blijft in Duitse handen, het noorden en westen van Nederland worden niet bevrijd en krijgen te maken met de hongerwinter. Voor de Duitsers is de Slag om Arnhem hun laatste grote overwinning. In Andere Tijden vertellen de inmiddels hoogbejaarde Duitse soldaten hierover.

Bekijk het verhaal
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling For Real

Tentoonstelling For Real

Van harde working-class taferelen tot elegante stiff-upper-lip portretten. De tentoonstelling For Real biedt een fascinerend overzicht van de Brits-realistische schilderkunst en het leven tijdens het interbellum. Breng vanaf deze week een bezoek aan Museum MORE in Gorssel en laaf je aan de indrukwekkende beelden van de roaring twenties en de dirty thirties.

Bezoek hier de website
 

Airborne luchtlandingen en herdenking

Airborne luchtlandingen en herdenking

Op zaterdag 21 september vindt de Airborne Herdenking plaats op de Ginkelse Heide in Ede. In aanwezigheid van de laatste veteranen worden de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument. Op deze dag staan we stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid zijn. Naast de herdenking staan er ook veel historische luchtspektakels en speciale kinderactiviteiten op het programma. Breng daarom een kosteloos bezoek aan de Ginkelse Heide voor een bijzondere dag.

Bekijk hier het programma
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.