In deze nieuwsbrief: Column

redactioneel:
Een Bizarre Tuin
Ontwikkelingen


programma-aanbod:
Introductie Permacultuur
Rondleiding Eetbaar Park

cursussen en jaaropleiding:
4-daagse cursus Permacultuur
Permacultuur Basiscursus
Vervolg-Jaartraining Permacultuur

workshops:
Zelf Composteren
Landschap Lezen
Natuurlijke waterzuivering
Van Snoeien naar niet meer snoeien
The Permaculture Garden


Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag

Een Bizarre Tuin

Enkele weken geleden, op een zaterdag bracht een groep kinderen een bezoek aan Eetbaar Park in het kader van hun Duurzaamheid activiteit. En zoals vaker gebeurt zijn er kinderen die zich laten aanspreken door de tuin en altijd ook wat kinderen, die er wat minder door geboeid zijn. Vaak zijn er één of twee die een echte klik hebben en daar dan ook uiting aan geven. Eén van de jongens uit de groep kwam toen ik nog wat extra frambozen ging plukken naar me toe en zei "dit is een bizarre tuin". Ik wilde natuurlijk weten hoe hij dat bedoelde, maar zijn uitleg was gewoon: "Nou eh, cool... bijzonder". Waarschijnlijk heb ik de verschuiving van vet en/of cool naar bizar niet helemaal meegekregen. Maar ik vind het wel een keigoeie typering voor Eetbaar Park. Want wat een schat aan bloeiende planten op dit moment en zoveel hommels en bijen en andere insecten en hoe goed houdt de bosrand zich in deze droogte. Bijna bizar.

                                     Menno Swaak
       Permacultuurcentrum Den Haag

Zelf Composteren

zaterdag 25 augustus 10.00-12.30u.
workshop met Menno Swaak, € 15,- / € 10,-
Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost. Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.

Meer info...

Rondleiding Eetbaar Park

zaterdag 25 augustus 13.30- 15.30u.
uitleg door Menno Swaak, vrijwillige bijdrage
Aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes wordt getoond hoe deze tuin in het Zuiderpark is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden bijvoorbeeld als voedselbosrand..

Meer info...

Introductie tot Permacultuur

donderdag 6 september  20.00-21.30u. 
presentatie door Taco Blom e.a. gratis
Wat bieden we het komende jaar aan cursussen, workshops en opleidingen. Waar draait Permacultuur om en waar gaat het naar toe. Permacultuur is ontstaan uit de wens te komen tot een land- en tuinbouw die de Aarde niet schaadt en ook rekening houdt met toekomstige generaties.

Meer info...

Het Circus 2018

7, 8 en 9 september
Het Circus komt eraan

Op 7, 8 en 9 september strijkt wijkfestival Het Circus weer neer in het Regentesse- en Valkenboskwartier. Nadat ze vorig jaar hebben moeten uitwijken naar andere locaties is Het Circus weer terug in wijkpark De Verademing. Permacultuurcentrum Den Haag en Eetbaar Park gaan er ook heen met info en presentaties. Meer info volgt..

Meer info...

Vervolg Permacultuur Jaaropleiding

10x zaterdag 10.00-17.00u m.i.v. 15 sept.
met Taco Blom en Ishi Crosby
  € 750,-
Dit vervolgtraject richt zich vooral op de toepassingsmogelijkheden van Permacultuur in, om en voor de stad. We gaan dieper in op de sociale, economische en productie-aspecten. Er worden verschillende permacultuurprojecten in de regio bij betrokken. De deelnemers maken zoveel mogelijk samen met de beheerders en medewerkers studie van de mogelijkheden en beperkingen van de projecten en zoeken samen naar oplossingen voor gebleken problemen.
Er worden verschillende Permacultuur-projecten uit de omgeving bij betrokken

Meer info...

4-daagse cursus Permacultuur

start zondag 16 september , 10.00-17.00u.
met Ishi Crosby    € 260,- / € 200,-
Wil je zelf een permacultuurtuin beginnen en ben je op zoek naar kennis hierover? In deze cursus leer je hoe je zelf een permacultuurtuin kunt ontwerpen en onderhouden. Permacultuur is een integraal ontwerpsysteem dat ons de mogelijkheid biedt met de natuur samen te werken. Als we de natuur observeren, zien we een werkend systeem van principes waarmee we geïntegreerde systemen kunnen ontwikkelen die op een gezonde en efficiënte wijze aan onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschapszin kunnen voldoen.

Meer info...

Permacultuur Basiscursus voor de tuin

6x maandagavond + 1 zaterdag start 17 sept met Rutger Spoelstra, € 190,- / € 170,-
Wil je een permacultuur-tuin? In deze cursus staan ontwerp, aanleg en onderhoud centraal. Onder begeleiding maak je een ontwerp voor je tuin, huis, balkon, moestuin of buurttuin met behulp van de permacultuur ontwerpprincipes. Aan de hand van thema's wordt je kennis over permacultuur verdiept en het ontwerp elke week verder uitgewerkt en krijg je meer inzicht hoe Permacultuur toe te passen.

Meer info...

Leer het Landschap te Lezen

zaterdag 22 september, 10.00-17.00u.
workshop met Taco Blom  € 65,- / € 50,-
Landschap lezen is de basis voor een goed ontwerp. Deze dag leer je de basisvaardigheden. Aan de orde komt onder andere het Natuurlijke landschap; welke planten horen of staan hier. Wat vertelt ons de natuur op het stuk land(je) waar we aan het werk willen of al zijn?
Wat zeggen vooral de planten ons die er (willen) groeien en de dieren die er leven en hoe deze daar groeien en leven..

Meer info...

Festival 10 jaar Permacultuur Den Haag

vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober
festiviteiten, presentaties en workshops

Deze herfst is het zo'n 12,5 jaar geleden dat we ons gingen richten op een Eetbare Stad en 10 jaar geleden boden we de eerste Permacultuur activiteiten aan. Reden genoeg om terug te blikken, een stap op de plaats te zetten en een dappere blik vooruit te werpen. De ervaringen uit het verleden, de zichtbare resultaten uit het heden en de visies, verwachtingen en ambities voor de toekomst krijgen een plekje in een gevarieerd programma van presentaties, workshops en (informatie)kraampjes.
De opzet is simpel: laagdrempelig, informatief en veel ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Een zeer betaalbaar passe-partout biedt toegang tot een breed en aantrekkelijk aanbod aan presentaties en workshops. Een aantal boeiende sprekers en docenten hebben al toegezegd. Voor eind augustus verschijnt er een nieuwsbrief speciaal voor het festival.

Meer info...

Natuurlijke Waterzuivering

zaterdag 20 oktober 10.00-17.00u.
workshop met Taco,
€ 185,- / € 65,-
Het kamerplantenfilter voor in huis is een ontwerp van een vloeikas plantenfilter vooral voor kleinbehuisden. Het kan zo'n 60 liter water zuiveren. In plaats van riet werken we met kamerplanten en het is dus meteen ook een plantenbak in je huis. Je kunt met dit filter al je grijs water zuiveren en daarna weer hergebruiken om bijvoorbeeld je wc mee door te spoelen of voor andere doeleinden in huis gebruiken of er iets in je tuin mee doen.
De workshopprijs is inclusief materialen en planten (er is beperkt plaats voor deelname zonder materiaal en planten).

Meer info...

Zelfvoorzienend off grid

zondag 28 oktober  10.00-17.00u.
workshops met Niels Gorisse € 79,-
Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of in een ecodorp, of meer energieneutraal en klimaatbewuster leven? Dan is deze cursus voor jou. In deze cursus zelfvoorzienend off grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, wateropvang, helofytenfilters, composttoiletten, zonnecollectoren en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, water, toilet, en meer. Plus je leert het waarom en hoe..

Meer info...

Van Snoeien naar niet meer Snoeien

zaterdag 17 november  10.00-17.00u.
workshop met Taco Blom € 65,- / € 50,-
Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien. Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?

Meer info...

The Permaculture Garden Design Principles

Sunday November 25th, 10.00-17.00h.
workshop (English) Ishi Crosby € 65,-/ € 50,-
Looking for some permaculture knowledge in the The Hague area? Thinking about starting your own Permaculture Garden? This one day workshop gives you a brief introduction into Permaculture Design Principles and a general feeling for the possibilities that Permaculture has to offer as efficient and natural way of producing our food.
This workshop will be in English language.

More info...

Festival bijdrage?

De afgelopen 10 jaar zijn er losse en intensievere contacten geweest met duizenden mensen uit binnen- en buitenland. Is zo'n contact voor jou betekenisvol geweest en zou je daar iets over willen delen op het festival, laat het ons even weten.
Zou je iets willen bijdrage aan het programma of willen helpen met de organisatie, laat het ons even weten. Mail naar
menno@permacultuur.nu

Voor eind augustus verschijnt er een nieuwsbrief speciaal voor het festival. 

Eetbaar Park

Het was spannend voor de tuin: die warme, droge weken. We hebben natuurlijk -het kan niet anders- water moeten geven aan het moestuin gedeelte. En in de voedselbosrand aan enkele plekken waar we recent aangeplant hadden en aan nog enkele jonge, vrij kwetsbare boompjes. Maar ook in het deel waar we niets gedaan hebben, is bijna alles zonder problemen door gegroeid, kràchtig doorgegroeid en dat geeft toch wel zeer veel hoop voor Permacultuur als toekomst- en klimaatbestendige aanpak.

Meer Eetbaar Park

De afgelopen maanden hebben talloze groepen, groepjes en individuele belangstellenden Eetbaar Park bezocht. En daar hebben we veel plezier aan beleefd. Er waren zoals andere jaren ook wel mensen, die ongenood wat kwamen oogsten en onze maatregelen om dat te voorkomen moeten verder doorgevoerd worden.
Dat is ook mogelijk doordat een van de bezoekende groepen een mooie donatie heeft achtergelaten waarmee we de poortjes aan de ingangen kunnen gaan maken.

Permacultuur nu! - Permacultuurcentrum Den Haag
postadres:  Beeklaan 230, 2562AS Den Haag
leslocatie: Eetbaar Park (Zuiderpark) ingang Vreeswijkstraat 64
www.permacultuur.nu - info@permacultuur.nu

We sturen deze nieuwsbrief aan onze relaties en aan wie er zich voor aangemeld heeft.
 We gaan vertrouwelijk en zorgvuldig om met uw gegevens.
Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op de volgende link unsubscribe

©2018 Permacultuur Nu! Alle rechten voorbehouden.  All rights reserved.

 

Â