Een nieuwsbrief in het teken van duurzaamheid: moeten monumenten en erfgoedinstellingen meteen naar de warmtepompen en zonnepanelen grijpen, of zien we simpele maatregelen over het hoofd? Ondertussen doken wetenschappers in het mysterie van 'duurzaam' Romeins beton en zijn bijzondere zonnepanelen op een rijksmonument geplaatst.
We willen allemaal zonnepanelen, een warmtepomp en het dikste dubbelglas. Dat is in een historische omgeving moeilijker dan in de gemiddelde nieuwbouwwijk. Hoog tijd om vaker naar andere maatregelen te kijken die ook duurzaamheidswinst opleveren.
10 januari 2023 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte het programma Maritiem Erfgoed Internationaal, waarmee een stevige basis werd gelegd voor maritiem erfgoedbeheer. Het eindrapport, waarin het uiteindelijke beleid in is vastgelegd, is inmiddels verschenen.
ARTIS heeft het rijksmonument De Volharding voorzien van een esthetisch verantwoorde, gekleurde PV oplossing die is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit project opent deuren voor alle zinken daken in Nederland met een beschermd aangezicht.
Stadsdeel West heeft kantoorgebouw Aroura met spoed aangewezen als Amsterdams gemeentelijk monument. Dit omdat het kantoorpand volgens erfgoedbeschermers bedreigd werd door een ingrijpende renovatie en aanpassing van de opvallende gevel.
De Romeinen waren hun tijd ver vooruit met hun bouwwerken. Lange tijd was het een raadsel hoe het Romeinse beton zo lang mee kon gaan. Onderzoekers van onder meer MIT en Harvard hebben nu het geheim ontdekt.
Het Kazemattenmuseum wilde graag een type tank dat daadwerkelijk op de Afsluitdijk stond tijdens de Koude Oorlog. En dat gaat nu lukken. Het museum ontvangt een Sherman Firefly koepel met een 17 ponder kanon.
De dorpelingen in Veghel twijfelen er niet over dat de in de Nieuwjaarsnacht afgebrande Congregatiekapel uit de as zal herrijzen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Cuypersgenootschap zetten zich in voor het herstel van de kapel.
De wachtruimte in het stationsgebouw van de gemeente Hoorn werd in samenspraak met de NS, vanwege overlast, eind vorig jaar gesloten. Tot zover zijn er nog geen concrete herbestemmingsplannen voor de ruimte.
Trots lanceert DutchCulture op 12 januari 2023 de nieuwe podcast over Nederlands erfgoed dat het Europees Erfgoedlabel mag dragen. Het wordt een avond vol verhalen over Europa, erfgoed om ons heen en verborgen geschiedenissen. Met Mick ter Reehorst van Are We Europe, vertegenwoordigers van de locaties met het Europees Erfgoedlabel en jonge makers.
De serie 'Ancient Apocalypse', die in november 2022 werd gelanceerd door Netflix, maakt veel emoties los binnen het archeologische veld. De maker, Graham Hancock, stelt dat we eeuwenlang zijn voorgelogen door de academische wereld. Maar archeologen laten het daar niet bij zitten.
Jesper Buursink en Fouad Lakbir maakte voor BOEi een podcast over toko's als erfgoed van Amsterdam, waarin ze het verhaal vertellen van drie verschillende toko's. In de eerste aflevering bezoeken ze Toko Omoe Kai Hing, al bijna 50 jaar een begrip in Zuidoost.