Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Niet enkel het coronavirus bedreigt de Chinese economie -Onbeperkt betaald verlof. Hoe werkt dat in de praktijk? - Medicijn ontwikkeld door AI wordt voor eerste keer getest op mensen

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.086 woorden - leestijd: < 4 minuten

Today is Brexit Day!

1. Niet enkel het coronavirus bedreigt de Chinese economie

Terwijl het gros van de media zich op de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor de wereldeconomie richt, lijkt deze gevaarlijke trein er nog een andere te verbergen. Het aantal faillissementen van Chinese bedrijven vermenigvuldigt zich pijlsnel en dat heeft niets met de epidemie te maken.

De discussie draait rond de strategische wijziging die China jaren geleden al doorvoerde en waarbij het land zich wilde omvormen van een exportgericht land naar een land waarin de focus vooral op de binnenlandse consumptie lag. De nadruk op de zware industrie werd daarbij ingeruild voor meer focus op de binnenlandse vraag en de dienstensector. Beide vertegenwoordigen vandaag al meer dan de helft van het Chinese bbp en groeien a rato van 7% per jaar.

 Lees meer

2. Dit waren de verrassingen van de voorbije kwartaalresultatenstorm

Op woensdag en donderdag liepen heel wat kwartaalcijfers binnen van belangrijke mastodonten. Door een turbulent jaareinde van 2019 zitten er enkele verrassingen bij. Business AM zet de opvallendste voor u op een rij.

- Euronav, een van de grootste onafhankelijke olietankerrederijen ter wereld met hoofdzetel in Antwerpen, publiceerde de beste kwartaalprestatie in 10 jaar. Desondanks staat de beurskoers van de rederij 2,5 procent in het rood na de bekendmaking. Beleggers vrezen blijkbaar dat de vrachttarieven door het coronavirus en de lagere economische groei in elkaar zullen zakken. Lees meer

3. Ook in Nederland en België vallen doden door een overdosis pijnstillers

'Het gebruik van opioïden zit in de lift. In Nederland verdubbelde het aantal gebruikers in tien jaar tijd. In 2017 – het recentste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn – heeft 7,5 procent van de Nederlanders een voorschrift voor deze pijnstillers gebruikt. België laat in nagenoeg dezelfde periode eveneens een verdubbeling zien. Daar gebruikt nu 10 procent van de bevolking opioïden. “De stijgende trend is onmiskenbaar”, reageert farmacoloog Hans De Loof (Universiteit Antwerpen), “en België zit bij de slechtere leerlingen van de klas”.

[...] Dat opioïdengebruik risico’s inhoudt, bewijzen de cijfers van ziekenhuizen en afkickcentra. In Nederland is in tien jaar tijd het aantal ziekenhuisopnames na een overdosis verdriedubbeld, de verslavingszorg voor deze patiënten is bijna verdubbeld (tot 5,6 per 100.000 inwoners). In 2017 overleden 111 Nederlanders aan een overdosis opioïde pijnstillers, dubbel zoveel als tien jaar eerder. Voor België ontbreken cijfers, “maar het is onwaarschijnlijk dat er nog geen doden zijn gevallen”, zegt De Loof.'

Meer bij Psyche & Brein, via Blendle

4. Business AM | Meest gelezen
KV Oostende staat miljoenen in het rood: ‘erfenis van Coucke’
Medicijn ontwikkeld door AI wordt voor eerste keer getest op mensen
Nog nooit verkochten de Duitsers zo weinig bier
5. Portugal maakt einde aan fiscale gunstregeling voor buitenlanders

De Portugese socialisten hebben een wetsamendement ingediend dat een einde wil maken aan de gunstige fiscale voorwaarden die de voorbije jaren tienduizenden buitenlanders hebben verleid om zich in Portugal te vestigen. 

Ook buitenlandse gepensioneerden konden op een bijzondere regeling rekenen. Zij werden de eerste 10 jaar na hun aankomst in het land niet op hun inkomen belast.

Er komt ook een herziening van de voorwaarden voor de zogenaamde ‘Visa Gold’. Sinds 2015 kunnen niet-Europeanen die 500.000 euro investeren in Portugees vastgoed een verblijfsvergunning én rechtstreekse toegang tot de Schengenzone krijgen voor vijf jaar. Dat geldt evenzeer voor wie 1 miljoen euro in cash het land binnenbrengt. Maar daar komt nu overal verandering in. Lees meer

6. Telex

De Britse krant The Guardian gaat in de strijd tegen de klimaatwijziging als eerste grote nieuwsorganisatie in de wereld advertenties voor fossiele brandstoffen (olie en gas) weigeren. The Guardian haalt 40% van zijn inkomsten uit reclame. Hoeveel daarvan vanuit de petroleum- en gasindustrie komt is niet geweten.

Facebook verdient jaarlijks gemiddeld 41,4 dollar aan zijn gebruikers in Canada en de VS. Aan zijn Europese gebruikers verdient het sociale medium slechts 13,2 dollar per jaar. In Azië daalt dat bedrag tot 3,6 dollar en in de rest van de wereld tot 2,5 dollar. Globaal en gemiddeld genomen bezorgt elk van de 2,85 miljard Facebook-accounthouders Zuckerberg en co dagelijks 0,07 dollarcent aan inkomsten.

Volgens een peiling van het Franse weekblad Le Point kan maar één persoon in 2022 bij de Franse presidentsverkiezingen huidig president Emmanuel Macron kloppen. Dat is opmerkelijk genoeg niet Marine Le Pen, maar wel oud-president Nicolas Sarkozy.

De beurskapitalisering van Apple bedraagt nu 1.400 miljard dollar en overtreft daarmee de waarde van Duitslands 30 grootste bedrijven samengeteld.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Onbeperkt betaald verlof. Hoe werkt dat in de praktijk?

Eerder deze week kondigde vertaalbedrijf Jonckers aan dat zijn werknemers een onbeperkt aantal betaalde vakantiedagen mogen opnemen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? 

1. Is het legaal?

2. Kan elk bedrijf dat invoeren?

3. Zijn er valkuilen?

4. Wat bij ziekte?

 Lees meer

8. Een fiets stelen wordt een 'ecologische misdaad'

In Brussel is een fietsendief tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor 'ecologische misdaad'. 

De rechter oordeelde dat de beschuldigde, die met 17 eerdere veroordelingen zeker niet aan zijn proefstuk toe was, 'zich schuldig had gemaakt aan een misdaad die ernstige gevolgen heeft voor de planeet omdat het slachtoffer nu geen andere opties meer heeft dan zich per openbaar vervoer te verplaatsen, dat veel vervuilende is en bijdraagt aan de klimaatopwarming' en dat alles opdat de beschuldigde drugs zou kunnen kopen'.

Met zulke redenering wordt de macht van rechters zo goed als onbeperkt.

9. Big Brother in Moskou

Tienduizenden camera’s en wat het ‘meest geavanceerde gezichtsherkenningssysteem’ ter wereld wordt genoemd. In Moskou houden de autoriteiten live een oogje op uw doen en laten.

FaceFind Moskou is het grootste live-gezichtsherkenningssysteem ter wereld. Er zijn wel grotere oppervlaktes die gedekt worden door gezichtsherkenningssoftware, maar die lopen niet in realtime. Deze editie kan, terwijl de beelden lopen, gezichten matchen aan databases met bijvoorbeeld gezochte criminelen. Lees meer

10. Video du Jour: Bouw eens een hospitaal in 10 dagen

China begon zes dagen geleden in de stad Wuhan met de bouw van een nieuw ziekenhuis voor mensen die drager zijn van het besmettelijke coronavirus. 

Tientallen graafmachines en andere werktuigen zijn ondertussen druk bezig met de bouw van het hospitaal, dat op 3 februari in gebruik genomen moet worden. Het nieuwe ziekenhuis gaat plek bieden aan maximaal duizend patiënten.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België