Komende week iedere avond Andere Tijden op tv! Andere Tijden Sport afleveringen over Nederlands olympisch succes en een Nederlands kamp voor Noord-Ierse jeugd. Op Youtube een ode aan de 'space race'. Verder in deze nieuwsbrief: President Johnson, de Willem Barendsz en wordt Biden's spotlight ingenomen?
 
 
Presidentschap afgezegd?
 

Presidentschap afgezegd?

 
 
Trekt Biden zich terug als kandidaat? Steeds meer vooraanstaande Democraten zetten druk op Biden’s kandidatuur. In The New York Times wordt nu al gespeculeerd over de mogelijke aankondingsspeech en de potentiële vervangers. Wellicht heeft Biden, terwijl jij dit leest, de handdoek al in de ring gegooid. Het doet terugdenken aan voormalig Amerikaans president Lyndon B. Johnson. 'Ik beoog geen en ik accepteer ook geen nieuwe nominatie als presidentskandidaat', aldus Johnson, in zijn onverwachte toespraak waarin hij afziet van het presidentschap. Waarom? Klik op de link voor zijn memorabele speech.
 
Speech Johnson
 
Space Race: Waarom willen we eigenlijk naar de maan?
Youtube: De Schatkamer van Andere Tijden

Space Race: Waarom willen we eigenlijk naar de maan?


 
De Space Race: Wie schiet de eerste astronaut omhoog? Wie loopt het eerst op de maan? Een miljardenverslindende strijd met als doel: internationale populariteit.
 
Bekijk online
 
Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes
Ma 22 juli t/m Do 25 juli op NPO 2 om 22 25

Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes


 
Plof neer voor avondenlang Andere Tijden Sport! De Olympische succesverhalen van Inge de Bruijn en 'foute' sprinter Tinus Osendarp. Maar ook het succes van Orhan Delibas, ondanks de harde hand, en de hockeyvrouwen van 2012 wordt ontrafeld.
 
 
Noord-Ierse tieners van toen
Vrijdag 26 juli NPO 2 22.10

Noord-Ierse tieners van toen


 
Een jonge groep Noord-Ierse katholieken en protestanten komen nader tot elkaar. De jonge Ange Wieberdink hoopt de polarisatie in Noord-Ierland te verhelpen in de jaren 70 in de bossen bij Zeist. Zie aankomende vrijdag hoe dit verliep in de Noord-Ierse tieners van toen.
 
 
Ellis Brandon overleden

Ellis Brandon overleden

Afgelopen week overleed Ellis Brandon. Zij was een van de weinige vrouwelijke Engelandvaarders die vanuit Londen verzet pleegden. We interviewden haar een aantal keer, onder andere voor de uitzending De ware soldaten van Oranje.

De ware soldaten van Oranje
 

Vroeger gevangen, nu verdwaald

Vroeger gevangen, nu verdwaald

Een bultrug is gespot in de Waddenzee! Bultruggen, walvissen en dolfijnen spoelen wel eens aan op onze kusten. Zulke grootse zeedieren zijn veelal verdwaald en op zoek naar voedsel. Exotische soorten, die hier niet thuishoren, komen zelfs steeds vaker in ons vaarwater. Weet je nog toen er vroeger op deze dieren gejaagd werd? De Willem Barendsz, Nederlands laatste walvisvaarder, was een symbool van nationale trots maar werd met de opkomst van ecologische activisten bedreigd. De reizen van Willem Barendsz duurde van ’46 tot ’64 waarbij ruim 26 000 walvissen werden gevangen. Hoe heeft men de spannende expedities beleefd? Van de eerste tot aan de laatste, zie het in de De laatste walvisvaarders.

Bekijk de aflevering
Van onderwijsvrijheid tot aan krimp

Van onderwijsvrijheid tot aan krimp

‘Te kleine basisscholen moeten dicht’ zo kopt de NOS. We horen regelmatig dat kleine scholen sluiten. Mede te danken aan urbanisatie. Daarnaast is er sprake van krimpregio’s zoals Friesland en Limburg en worden er simpelweg minder Nederlandse kinderen geboren. Kleine basis- en middelbare scholen proberen met fusies van scholen en groepen de ingrijpende sluiting te voorkomen, maar ook dit bleek niet altijd genoeg in hun ‘schoolstrijd’. De originele Schoolstrijd had een andere smaak in de jaren ’20, en ook weer een hele andere smaak in de jaren ’00. Hoe verliepen de ‘schoolstrijden’ van toen? Bekijk het in de aflevering Schoolstrijd.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Mijn Olympische Droom

Mijn Olympische Droom

Vandaag de eerste aflevering van Mijn Olympische Droom! Vier persoonlijke verhalen worden uitgelicht op hun weg naar de Olympische Spelen in Parijs. De Maastrichtse blade-runner, een Surinaamse zwemmer die nu toch uitkomt voor Nederland en een blinde zwemster die wederom voor goud gaat! Bekijk hun inspirerende verhalen op om 16 25 op NPO 2.

Bekijk de serie
 
What If

What If

Afgelopen week zijn twee beroemdheden overleden: Tonke Dragt en Wieteke van Dort. Ze groeien beiden op in Nederlands-Indië en verweven hun ervaringen in hun latere repertoire. Wat als de rollen omgedraaid zouden zijn? In What If wordt Indonesië als de kolonisator en Nederland als de gekoloniseerde ingebeeld. Kom naar Het Paviljoen Welgelegen in Haarlem voor deze gewaardwording.

Bekijk de tentoonstelling
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe vierden we vroeger vakantie?


De zomervakantie is voor veel mensen weer aangebroken. Gemiddeld gaan Nederlanders zo’n 2,5 keer per jaar op vakantie. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? Duik in deze story van NPO Kennis in de geschiedenis van de vakantie en geniet van leuke vakantiebeelden van vroeger.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Verzonnen verleden #3: ‘Gejaagd door de wind’


De historicus en de romanschrijver lijken tegenpolen: de één verdiept zich in de feiten, de ander verliest zich in fictie. Maar in de historische roman, een van de populairste literaire genres, ontmoeten verleden en verbeelding elkaar. En omdat historische romans zo veel gelezen worden, zijn ze ook invloedrijk: ze bepalen onze blik op het verleden. Ten goede, en ten kwade.



In de serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans, met onder anderen Nelleke Noordervliet over Heren van de thee, Gustaaf Peek over Gejaagd door de wind en Vamba Sherif over Een wereld valt uiteen.

Verder in OVT:
-        OVT op reis: het oude Egypte met Daniel Soliman
-        Het Spoor Terug: Luciana, huisvrouw in het verzet


Vorige keer in OVT:
 -        OVT op reis: Mariana Françozo neemt ons mee naar Brazilië
-        Het Spoor Terug: ‘Alles voor de wetenschap - Antonia Korvezee’
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.