Drie keer hoera voor het Korenmeterhuis, drie artikelen over de NDE en drie weken vakantie. We sluiten voor de zomer af met een interessant artikel van Trouw over subsidie van kerken. Extra aandacht gaat uit naar de bijzonder gedecoreerde Eusebiuskerk in Arnhem. De volgende Erfgoedstem zal verschijnen op 13 augustus, tot dan!
Uit de Erfgoedmonitor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt een groot deel van de subsidies voor rijksmonumenten naar kerken te gaan. Dat is niet vreemd, schrijft Trouw, kerken zijn relatief grote gebouwen, gemaakt van kostbaar materiaal en bevatten veel detailwerk. Ook de Eusebiuskerk in Arnhem kreeg een flinke pot, maar laat tegelijk goed zien waarom dat nodig was.
Naar aanleiding van het door de Unesco Commissie uitgebrachte advies 'Een wapen in vredestijd' zijn door de Tweede Kamer vragen gesteld. Minister Van Engelshoven reageerde daar recent op. Ze gaat het advies, de conclusies en aanbevelingen nader bestuderen en daar in 2021 op reageren.
Ondanks een aantal roerige weken zijn de plannen goedgekeurd. Nu kan verder gewerkt worden aan het herbestemmingsplan met specifieke aandacht voor de aangekaarte problemen.
15 juli 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Ook de monumentensector wil het energieverbruik reduceren. Vanaf 1 oktober kan subsidie aangevraagd worden voor onderzoek naar het verduurzamen van niet-woonhuismonumenten.
15 juli 2020 - Bericht Rijksdient voor het Cultureel Erfgoed
Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) documenteert en publiceert vondsten, gedaan door metaaldetector-amateurs. Nu lanceert PAN een handige smartphone app.
15 juli 2020 - Persbericht erfgoedvereniging Heemschut
Op 15 juli 1620 werd de eerste steen gelegd van het Korenmeterhuis, het kantoor van Heemschut en de Erfgoestem. We vierden deze dag met de presentatie van een nieuw boek.
"Kleine erfgoedinstellingen zullen steeds afhankelijker worden van grote platformen voor hun zichtbaarheid. Met Solid krijgen ze een eigen online opslagomgeving waar ze zelf de regie over hebben."
15 juli 2020 - Bericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De afgelopen vier jaar zijn door metaaldetector-zoekers bijna 75.000 archeologische vondsten gemeld. Dit leidde tot een nieuw inzicht over de invloed van de Romeinen buiten hun rijk.
Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is nog relatief onbekend in de erfgoedwereld. Maar digitalisering wordt ook bij ons steeds belangrijker. NDE: "Steeds meer collecties komen online beschikbaar. Alleen door samen te werken, kunnen we onze digitale collecties optimaal benutten. NDE maakt dit mogelijk, als plaats voor ontmoeting, afstemming en samenwerking." Lees ook het artikel over de NDE-tools bij Achtergrond en Opinie.
Na de brand van de Notre-Dame in Parijs, laaide er een discussie op over de nieuwe spits: moest deze een historische of moderne vorm krijgen? Nu is besloten om toch de oude spits te herstellen. Ook in Nederland is traditie vs. moderniteit een discussiepunt bij restauraties. Een mooi voorbeeld is de discussie in de jaren 60 over de door bombardementen verwoeste Eusebiuskerk in Arnhem. Hier heeft de uitwerking geleid tot Disney-achtige taferelen.
"De afgelopen jaren hebben we vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed samen met het erfgoedveld tools en andere voorzieningen gemaakt. Beter gezegd: instrumenten waarmee erfgoedinstellingen op een slimme manier met hun digitaal erfgoed kunnen omgaan," zegt NDE-bestuursvoorzitter Arjan de Zeeuw. "Nu is het tijd voor de volgende fase. Het erfgoedveld neemt die instrumenten niet alleen in gebruik, ook zal het veld ze vanuit het netwerk gaan beheren."
13 juli was het 135 jaar geleden dat het Rijksmuseum Amsterdam, ontworpen door Pierre Cuypers in 1885, haar deuren opende op de huidige locatie. Achterkleinzoon en naamgenoot Pierre Cuypers praat over de erfenis van de architect in NOS Met het Oog op Morgen: "Ik merk dat hij nu echt wel weer gewaardeerd wordt. Allerlei gebouwen worden opnieuw in zijn stijl opgeknapt, er is een echte revival. Maar dat is ooit wel anders geweest."
In 1974 ontwikkelde de 24-jarige Reinjan Mulder een methode om het landschap 'objectief' vast te leggen. Door een grid over de kaart van Nederland te leggen, werden er 52 plekken aangeduid en vanaf exact deze plekken maakte hij foto's. Rijksadviseur Berno Strootman zag de foto’s en vroeg zich af hoe het landschap veranderd was. Hij gaf fotografe Cleo Wächter de opdracht om het project van Reinjan Mulder zo exact mogelijk te herhalen.