Hij werd onze veilige baken om niet te verdrinken in een storm van slecht nieuws.
Lieve lezer,

Op Instagram verschijnen katten die van komkommers schrikken en glowing skin make-up tutorials naast beelden van politiegeweld en een gebombardeerd Gaza. Dit lijkt cru, maar misschien is dit een eigentijdse manier om vanuit onze geprivilegieerde positie met de wereld om te gaan?

Met een groep toegewijde vrienden beplakte ik één jaar lang elke maand de ramen van Eveliens woonkamer met vuilniszakken. Het zwakke licht van haar beamer projecteerde de hele dag films van Nicolas Cage. Hij werd onze veilige baken om niet te verdrinken in een storm van slecht nieuws. De enorme filmografie van deze jazz musician of all American acting, deze cultheld met excentrieke acteerstijl, werd een leidlicht - een Poolster om langdurig in te kijken. (Kijk drie Nicolas Cage-films elke zondag, doe dit tien maanden en je hebt nog steeds niet alles van hem gezien.)

Minstens 60 uur lang deed zijn nouveau shamanic acteerwerk mijn vrienden en mij verdwijnen uit de harde realiteit. Hoe naarder het nieuws, hoe meer Nicolas tegenwicht kon bieden. Op al onze banken pronkt inmiddels zijn hoofd geborduurd op een pailettenkussen, als ware het een hoopgevend kruis aan de muur.

Je zou dit kunnen bestempelen als vluchtgedrag of wegkijken van wat belangrijk is. Ik zie het als manier om de zwaarte te kunnen verdragen, als selfcare. Als iets beters dan yoga. Ik pleit hier voor de gedeelde hyperfocus, om met elkaar de diepte in te gaan. In het zinnige én het onzinnige. Dus wijd je toe aan een onderwerp waar je boos van wordt om te kunnen protesteren en de wereld te kunnen veranderen. Daarnaast is het oké om het dragelijk te willen maken en je over te geven aan een totaal onzinnig project.

Je zult moeten kiezen waar je op focust, maar je hoeft niet tussen deze twee opties te kiezen. Deze kunnen tegelijk en naast elkaar bestaan. Evelien stond bijvoorbeeld een tijdje terug elke dag die ze vrij kon krijgen op de A12, doet vrijwilligerswerk in de nachtopvang en won afgelopen zondag de Nicolas Cage-quiz die wij organiseerden. Als prijs bemachtigde ze het felbegeerde Nicolas Cage Fighter 2 Turbo-shirt om dagelijks te dragen en de Picolas Cage Ultra-Soft Micro-fleecedeken met augurkenmotief om van de bank een nóg overtuigender altaar te maken.

Aangezien ik inmiddels specialist ben, heb ik hierbij een aantal hartslag verlagende Nicolas Cage-tips voor jullie. Kijk minstens drie van deze films op een dag om zoden aan de dijk te zetten: Mandy, The Unbearable Weight of Massive Talent, Birdy, Adaptation, Vampire’s Kiss en Wild at Heart.

Veel plezier! Ik ga hyperfocussen op poëzie schrijven en me boos maken tijdens het journaal.

Nouveau shamanic kisses,
Angelika Geronymaki
redacteur
Column: Tot morgen

Tekst: Eva van den Boogaard

Beeld: Twinkel Achterberg

Leestijd: 2 minuten

Na bijna vier jaar als columnist voor Hard//hoofd is het voor Eva tijd voor iets nieuws, maar afscheid nemen is niet haar ding. 'Dus lieve lezers: voor jullie nu een kus op de wang, en tot morgen! '.

Column: Wat je niet zult zien op het nieuws

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Beeld: Jasmijn ter Stege

Leestijd: 5 tot 7 minuten

Marthe van Bronkhorst beschrijft dat wat ongezien blijft op het nieuws over de demonstaties bij de UvA. 'Maar het is wel gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven. '

Essay: ‘Booking profiteert, Israël bombardeert’ – waarom gerichte demonstraties mij energie geven

Tekst: Juul Kruse

Beeld: Dominique Chabot

Leestijd: 5 minuten

Booking. com pretendeert op te komen voor mensenrechten en verdient tegelijkertijd geld aan verhuur in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Juul Kruse beschrijft hoe het is om tegen dit bedrijf te demonstreren.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd is het literaire magazine met de meeste abonnees! Ontdek, net als 1.800 anderen, ook de stemmen die de toekomst van het literaire veld gaan bepalen.

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.