We gaan je steun hard nodig hebben.
Het is nu belangrijker dan ooit om campagne te voeren
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Het kabinet is gevallen en vele prominente gezichten hebben aangekondigd de politiek te gaan verlaten. Het is met recht het einde van een tijdperk te noemen. Sommigen zijn er ziek van, voor anderen is het een opluchting. Voor ons betekent het in ieder geval dat we de komende tijd extra hard aan de bak moeten. Want met een nieuw kabinet, met een mogelijk nieuwe politieke wind in het vooruitzicht, moeten we extra scherp zijn en volop campagne gaan voeren. De ingezette verbeteringen vanuit ons 'Offensief voor onze Gezondheid' mogen niet teruggedraaid worden, het verbod op kindermarketing mag niet nóg langer uitgesteld worden, en pesticiden moeten bestreden, níét toegestaan worden!

Wanneer het gaat om de toekomst van onze boeren en de veiligheid van ons voedsel, staat er ontzettend veel op het spel. Onze stem moet nu harder klinken dan ooit!

Offensief voor onze gezondheid

Met het vallen van het kabinet, valt ook het coalitieakkoord. Een akkoord met daarin de belofte van een suikertaks, een verlaging van de btw op groente en fruit naar 0%, en plannen voor bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. Stuk voor stuk punten uit ons 'Offensief voor onze Gezondheid', waar we met meer dan 150.000 consumenten via onze petities voor gestreden hebben. Ook is er binnen dit kabinet een verbod op kindermarketing aangekondigd - al zou dat pas eind 2024 gaan gelden. 

Deze beloftes mogen niet ongedaan worden. Een suikertaks is bewezen effectief (leidt tot gezondere producten en gezondere mensen) én het legt de lasten van junkfood terug bij de producent (ziektekosten door ongezonde voeding lopen in de miljarden). Het weghalen van de btw op groente en fruit maakt gezond eten goedkoper, in een tijd waarin iedereen worstelt met dure boodschappen. En kindermarketing moet niet pas eind 2024 verboden worden, maar zo snel mogelijk. Wij zetten dan ook een extra steentje bij bij onze campagnes en blijven strijden.

En wie weet? Misschien dat het volgende kabinet geen jaren de tijd en een duur onderzoeksbureau nodig heeft om het verschil tussen verse en verwerkte groente en fruit te bepalen... 

 

Beleid is van levensbelang

Landbouw, stikstof, wel of geen miljarden naar klimaatmaatregelen. Het waren punten van conflict in de afgelopen maanden en dat zal in de komende verkiezingsstrijd niet anders zijn. Wij houden het in de gaten, want het beleid wat hierop gemaakt gaat worden is van levensbelang voor onze voedselvoorziening

Komende verkiezingen belangrijk voor ons voedsel

We zetten ons schrap en staan klaar om de strijd vol aan te gaan. En we zien ook kansen! Een nieuw kabinet kan voor verandering zorgen op veel voedselthema’s. Zoals pesticiden, eerlijke handel, biologische landbouw, natuur, voedselverspilling en meer (financiële) waardering van boeren. Hopelijk komt er eindelijk ruimte voor strengere aanpak van misleiding, striktere handhaving op overtredingen, en een einde aan de lobby-invloed en zelfregulering van de voedselindustrie. Ook daarom gaan we van ons laten horen. 

Jouw steun is van onmisbaar belang. Wij nemen géén subsidies of schenkingen vanuit de voedselindustrie aan. Wij zijn compleet onafhankelijk, maar daardoor volledig aangewezen op de financiële steun van mensen zoals jij. Daarom vraag ik vandaag om jouw steun. Help ook mee en strijd samen met ons in de aanloop naar deze verkiezingen om de veiligheid en betaalbaarheid van ons voedsel op de politieke agenda te houden!

Elke donatie is welkom

Eenmalig, maandelijks, of met een jaarlijkse gift - alle donaties zijn zeer welkom. Dankzij maandelijkse en jaarlijkse giften beschikken we over een zekere en voorspelbare bron van financiering. Met deze regelmaat kan ons team de campagnes beter voorbereiden op de lange termijn. En gezien dat het nog lang gaat duren voordat er een nieuw coalitieakkoord ligt, en het nog maar afwachten is welke wind er in Den Haag gaat waaien, is die lange termijn zeker van belang. 

We hopen dan natuurlijk ook dat je heel lang bij ons blijft. We zijn ontzettend blij met je steun en kunnen deze echt heel goed gebruiken! Maar wij begrijpen ook dat persoonlijke situaties kunnen veranderen. Daarom kun je je donatie altijd opzeggen, zonder opzegtermijn. Je zit nergens aan vast.

Samen staan we sterk

We gaan de komende maanden vol moed tegemoet. Samen staan we sterk in onze strijd voor eerlijk, veilig en gezond voedsel voor iedereen!

Dankjewel voor je steun,

Met vriendelijke groet,


Nicole van Gemert, Directeur

Twitter Facebook LinkedIn Whatsapp

P.S.: Teken ook zeker onze petities! Je vindt ze hier

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64