‘Grootser waren de langzame uren waarin we buiten waren, zeven vrienden, verder helemaal niemand te bekennen.’

Lieve lezer,
 

In series en films kan het een plot device zijn om alle personages in een huisje te proppen. Je kent het wel, zo’n aflevering of verzameling scenes waarin de geliefde karakters weggeplukt worden uit hun omgevingen en slechts op elkaar aangewezen zijn. Soms is dat om de spanning op te voeren en dan dus toe te werken naar een conflict. Maar soms is het om de banden tussen de karakters op de voorgrond te plaatsen. Wie is wie, ook alweer? Hoe kijken ze naar elkaar? Hoe zijn ze met elkaar?
 

Mijn vriendengroep — die ik omschrijf als ‘de vriendengroep waarmee ik de belangrijkste momenten deel, weet je wel’ — heeft afgelopen weekend samen gespendeerd. In een huisje, vlak bij duinen, ver weg van de stad waar we wonen. Een aflevering in een serie, iedereen weer bij elkaar.
 

Momenten van veel lachen, van pingpongballetjes in rode, plastic bekers mikken, van armen om elkaars schouders. Grootser waren de langzame uren waarin we buiten waren, zeven vrienden, verder helemaal niemand te bekennen. In die uren hadden we het over welke film we die avond gingen kijken samen, wat we voor iemands verjaardag cadeau zouden doen, wat voor ouders we later zouden worden. Het leek eindeloos, alsof we altijd gewoon zeven vrienden in de duinen zouden zijn die alleen hoefden na te denken over wat we samen nog te beleven hadden.
 

Het was een plot device des levens; eentje die we zelf in hebben gezet. Het was terugkeren op een roze, warme wolk van vriendschap. Het maakt de rest van de wereld lichter. Het werkt namelijk echt, net zoals in die series, om hetgeen dat belangrijk is naar de voorgrond te duwen: elkaar.
 

Lieve groetjes,

Jihane Chaara
redacteur

Komende donderdag: Aaah, het launchfeest!

Beeld: Anna Kiosse

Komende donderdag (de 26ste) vieren we feest! Na de lancering van ons derde papieren tijdschrift willen we onze lezers, schrijvers en makers graag uitnodigen om dit grote succes samen met Hard//hoofd te vieren op 26 oktober in Amsterdam.

Essay: Hoe in Duitsland elke vorm van empathie met inwoners van Palestina wordt verboden

Tekst: Nina Läuger

Beeld: Hanif Shoaei

Leestijd: 7 tot 11 minuten

De situatie in Duitsland is de laatste dagen geëscaleerd. Het politieapparaat en de politiek gebruiken harde repressiemiddelen om vooral Duitse mensen van kleur of met een migratieachtergrond de kop in te drukken. Zij verliezen op dit moment hun vrijheid van meningsuiting.

Verhaal: Jari

Tekst: Dave Boomkens

Beeld: Melissa de Gier

Leestijd: 7 tot 11 minuten

Dave Boomkens schreef een verhaal over troosteloosheid, onmacht en opgroeien. Over hoe je in een treurig flatgebouw, tussen de nieuwsprogrammering en sportwedstrijden door, een vriend kunt vinden en verliezen.

Essay: Liever een monster

Tekst: Roselien Herderschee en Lotje Steins Bisschop

Beeld: Lotje Steins Bisschop

Leestijd: 10 tot 15 minuten

Het is moeilijk te accepteren dat mensen kunnen doden, maar waarom maken we van moordenaars karikaturen? Een voorpublicatie uit Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee Dodelijke gekte.

Column: Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Leestijd: 4 minuten

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd zocht afgelopen juli minstens 1.000 trouwe lezers om voortaan twee keer per jaar te kunnen verschijnen, zodat wij nog vaker een podium kunnen geven aan aanstormend talent. Met de hulp van onze lezers is dat gelukt: meer dan 1.600 mensen sloten zich aan!

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.