Een trio dictaturen. "De aanval op Israël houdt verband met de oorlog in Oekraïne en een opkomende regionale oorlog in de Indo-Pacific.
Een invasie op deze schaal had niet kunnen plaatsvinden zonder sterke steun van buitenaf, zowel in de vorm van de levering van wapens en munitie als in de belofte van politieke steun in de toekomst.
Los van de vraag of en in welke mate de Hamas-aanval werd gefaciliteerd door Iran en Rusland - en mogelijk zelfs geautoriseerd door China - is het in het belang van dit trio dictaturen om het oorlogstheater uit te breiden op een moment dat het conflict in Oekraïne de westerse wapenvoorraden al aanzienlijk heeft uitgeput." (City Journal)
Peiling Jerusalem Post: 86% van de respondenten, waaronder 79% van de coalitieaanhangers, zegt dat de verrassingsaanval vanuit Gaza een falen is van het leiderschap van het land.
Meer dan 75% zegt dat de regering de meeste verantwoordelijkheid draagt.
56% zegt dat Netanyahu moet aftreden aan het einde van de oorlog. (JP)
Polen gaat zondag stemmen. De turbulenties in Polen - waar de media graag op focussen - vinden plaats in de politieke bovenbouw, maar de basis van de economie is van indrukwekkende stabiliteit en wel om 3 redenen:
Een aantrekkelijke locatie. Voor buitenlandse bedrijven is Polen een betrouwbare thuisbasis vanwege de centrale ligging en de goed opgeleide geschoolde werknemers.
Polen profiteert van de oorlog. Momenteel kiest bijna één op de vier Europese bedrijven voor Polen bij het verplaatsen van productie.
De economie is gediversifieerd. De economie als geheel heeft een industriesector ter grootte van 56% van het bbp en beschikt over een dienstensector die 30 % van het bruto sociaal product uitmaakt. (The Pioneer)
"Duitsland, het nieuwe Italië? "Duitsland was een land dat tegelijkertijd van het Oosten en van het Westen was: afhankelijk van de VS voor veiligheid, van Rusland voor gas en van China voor export.
De Russische invasie legde naast de onhoudbaarheid van diplomatieke afzijdigheid ook de te grote afhankelijkheid van oude, gasverslindende industrieën en het gebrek aan industriële modernisering bloot.
Mijn indruk van het debat in Duitsland op dit moment is dat er niet veel animo is voor ingrijpende veranderingen. In plaats daarvan krijgen we misschien te maken met een scenario dat erg lijkt op wat er in Italië gebeurde na de invoering van de euro - een lange periode van economische depressie, een verzwakking van het klassieke politieke centrum en een opkomst van extreme partijen." (EuroIntelligence)
2. Gaza: een mensenval voor de Israëlische strijdkrachten?
De Israëlische premier Netanyahu heeft beloofd de terreurgroep Hamas in Gaza te zullen uitroeien. Ondanks dat de Joodse strijdkrachten veel beter zijn uitgerust dan hun tegenstanders, hebben oorlogen in Irak en Afghanistan geleerd dat dit voordeel geen garantie is voor succes.
Strijders van Hamas kennen het terrein goed en kunnen schuilen in een gigantisch netwerk van tunnels.
De meer dan 2,1 miljard dollar die Hamas van Qatar aan financiële hulp kreeg, had Gaza kunnen veranderen in een productieve samenleving met fatsoenlijke scholen, universiteiten en infrastructuur.
In plaats daarvan besteedde Hamas het geld aan het graven van tunnels en de bouw van goedkope raketten.
De Israëlische grondinvasie zal waarschijnlijk richting de kust gaan om Gaza in tweeën te splitsen.
Deze Midday Brief wordt mogelijk gemaakt door onze betalende leden.
U kan ons werk steunen door te upgraden naar ons Premium-aanbod of door deze nieuwsbrief te delen met iemand die dat zou appreciëren.
Dominique Dewitte is editor-in-chief en foreign correspondent bij Business AM - Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.