Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

Een verbale patat voor de NV-A - 'Green Deal' is waarschijnlijk een PR-oefening - 'Armenfonds' paus Franciscus vult het gat in de kas van het Vaticaan 

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.676 woorden - leestijd: 6 minuten

In het Verenigd Koninkrijk behaalt premier Boris Johnson een verpletterende overwinning. Volgens de laatste tellingen wint zijn Tory Party 364 van de 650 zetels en haalt ze daarmee haar beste score sinds Margaret Thatcher in 1987. Labour zet zijn slechtste score sinds 1935 neer. 

Het Britse Pond behaalt zijn grootste dagwinst van de voorbije 10 jaar en stijgt vrijdag met meer dan 2% tegen de dollar en 1,3% tegen de euro. 

De uitslag maakt alvast een paar zaken duidelijk:

  • door massaal voor brexit te stemmen wordt duidelijk dat kiezers niet bang zijn van radicale veranderingen. Dat velen hun twijfels hadden over de figuur Johnson verhinderde hen niet om massaal voor hem te stemmen eerder dan voor de totaal onverkiesbare Corbyn. Daar zit misschien een les in voor de Amerikaanse Democraten.
  • Schotland lijkt op weg naar de uitgang van het VK, nadat de SNP daar een monsteroverwinning behaalt. Johnson heeft al gezegd dat hij geen nieuw onafhankeijkheidsreferendum in Schotland zal toelaten. De Schotse premier Nicola Sturgeon ziet in haar overwinning wel een mandaat voor een nieuw referendum. Het VK kiest er dus voor om de EU te verlaten, maar dreigt daarbij Schotland te verliezen.
  • Ook in Noord-Ierland staan de partijen die een verenigd Ierland nastreven na deze verkiezingen sterker.

Conclusie: de brexit is een feit; maar de interne spanningen binnen het Verenigd Koninkrijk zullen, naarmate de gevolgen van de uitstap uit de EU duidelijk worden, ongetwijfeld toenemen. Lees meer

2. Een verbale patat voor de NV-A

Wat gebeurt er precies? Ras-le-bol! Spuugzat. Dat was zowat de state of mind waarmee PS-voorzitter Paul Magnette naar de studio’s van RTBF kwam afzakken, om een verbale patat uit te delen aan de N-VA. Het werd een oorveeg die nog lang zal nazinderen.

De details: Magnette had drie grote aanvalspunten:

  • Bart De Wever als zwakke leider en leugenaar: ‘Hij heeft er álles aan gedaan om niet benoemd te worden tot informateur. Hij weigert verantwoordelijkheid te nemen. Hij is een man die niet kan kiezen, geen knopen kan doorhakken, niemand rond zich kan verenigen. Hij heeft niet alleen de PS beledigd, maar ook de Open VLD en de CD&V. Hij heeft alleen maar geprovoceerd, omdat hij wóu dat hij van de tafel werd geduwd.’
  • De N-VA als staatsgevaarlijk: ‘De N-VA is een gevaarlijke partij. Ze willen het einde van België. Nog maar vorige week hebben ze sámen met het Vlaams Belang – met extreemrechts, dus – een wetsvoorstel ingediend om de sociale zekerheid te splitsen. Het is een partij die het bestaan van Brussel volledig negeert. In hun confederale ideeën is er enkel Wallonië en Vlaanderen. Brussel verdwijnt volledig. De PS zal dat nooit laten gebeuren – niet nu, niet over vijf jaar, niet over tien jaar.’
  • De Wever als de grote agitator: ‘We weten dat De Wever, op het moment dat hij geen argumenten meer heeft, vervalt in beledigingen. Dan zijn de Walen en de Brusselaars junkies en steuntrekkers.’  Lees meer

Abonneer u hier op Wetstraat Insider, onze nieuwsbrief over politiek.

3. 'Green Deal' is waarschijnlijk een PR-oefening

Politici zijn meesters in het laten uitschijnen dat er van alles gaande is, terwijl er in realiteit niets gebeurt (zie onderwerp 7). 

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vergeleek haar ‘Green Deal’ woensdag met een ‘Mens op de Maan’-moment voor de EU. Dat mensen naar de maan sturen voor een flinke CO2-uitstoot zorgt, was voor het gemak even bijzaak. Vraag blijft of die ‘Green Deal’ meer zal worden dan een PR-oefening?

Het kostenplaatje - 1.000 tot 2.600 miljard euro - is kolossaal, maar niets doen is waarschijnlijk nog duurder. Indien de oorzaak van de klimaatwijziging onze afhankelijkheid van kolen is, moeten dus duidelijke keuzes worden gemaakt. Dat betekent dat de EC voor het eerst frontaal tegen de industrie in moet gaan.

Vraag is ook in welke mate de Europese industrie bereid is deze weg in te slaan: dure maatregelen zullen in de beginfase de export minder concurrentieel maken en bijkomende investeringen vergen. 

Een Duitse radiozender berekende woensdag hoeveel windturbines nodig zijn om een staalfabriek in het Ruhrgebied draaiende te houden: 3.500. De conclusie was duidelijk: het is gewoon onmogelijk om van kolencentrales af te stappen indien men de staalproductie op peil wil houden.

De voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), liet in een reactie weinig heel van de ‘Green Deal’ van de EC. Volgens hem zijn de klimaatplannen nefast voor investeringen op langere termijn. Voor de Duitse auto-industrie (800.000 jobs, 14% van het bbp) betekenen ze zelfs het einde van de brandstofmotor.

Verder is het onduidelijk of deze investeringen daadwerkelijk de economische groei zullen aanzwengelen of de vele miljarden opnieuw in de zakken zullen terechtkomen van enkele slimme zakenlui die politici ervan kunnen overtuigen dat hun diensten essentieel zijn om CO2-neutraal te worden tegen 2050.

4. 90% van de donaties aan 'armenfonds' van de paus dient om het gat in de kas van het Vaticaan te vullen

Slechts 10 procent van alle donaties zou effectief naar de strijd tegen armoede gaan. 

De rest van de 55 miljoen dollar aan fondsen voor de zogenaamde Sint-Pieterspenning wordt gebruikt om de cijfers op te vijzelen en het verlies van de kerkelijke instelling te verminderen. De Sint-Pieterspenning is een jaarlijkse geldophaling bij rooms-katholieken in juni.

Volgens enkele katholieke leiders 'ondermijnt dit de geloofwaardigheid van het financieel management onder paus Franciscus' en 'misleidt het gelovigen over wat er met hun geld gebeurt’.  Lees meer

5. Telex
  • In de Europese Unie hebben vorig jaar 1,1 miljard passagiers het vliegtuig genomen, dat zijn er 63 miljoen meer dan in 2017. Sinds 2010 is het vliegtuigverkeer in de EU met 43% toegenomen. 46% van de vluchten blijft binnen Europa, 37% heeft een bestemming buiten Europa en 17% is een binnenlandse vlucht. De beste klanten van luchtvaartmaatschappijen zijn de Britten (272 miljoen passagiers), voor de Duitsers (222 miljoen) en de Spanjaarden (221 miljoen). De luchtvaart vertegenwoordigde vorig jaar 3,4% van alle CO2-uitstoot binnen de EU.

  • De 48 atleten die deelnemen aan de olympische surfcompetitie bij de O.S. van Parijs in 2024 zullen dat doen op de golven van Teahupoo in Tahiti (Polynesië), op 15.000 km van de Franse hoofdstad. Daar is een tijdsverschil van 12 uur met Frankrijk.

  • Volgens het Amerikaanse World Resources Institute hebben 80 landen er zich ter gelegenheid van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid toe verbonden tegen begin volgend jaar ambitieuzere klimaatdoelstellingen te formuleren. Maar die landen vertegenwoordigen samen amper 10,5% van de globale CO2-uitstoot.

  • 7 op de 10 Belgische techstart-ups zijn gevestigd in Vlaanderen, 2 op de 10 in het Brussels Gewest. In heel België hebben de techstart-ups 3.223 loontrekkenden in dienst. 1.958 zelfstandigen zijn tewerkgesteld als zaakvoerder of bestuurder. Daarnaast zijn er nog 5.168 extra medewerkers, van wie 2.963 werken vanuit het buitenland. Brussel telt de meeste techstart-ups; Oost-Vlaanderen scoort best qua tewerkstelling.
6. Business AM | Meest gelezen
Orange test 5G in Antwerpse haven met Chinese leverancier
Wereld krijgt er snel een nieuw land bij
7. Beste politicus, u bent een luie, arrogante, wereld­­vreemde werk­nemer die we per ongeluk te veel macht hebben gegeven

'Ik zou graag een oproep doen aan onze democratisch verkozen regerende klasse. U loopt allen hoog op met onze democratie, al vormen bepaalde van u aller handelingen een bedreiging voor diezelfde democratie. 

U loopt hoog op met de ondernemers, al ken ik geen enkele ondernemer die zich in tijden van nood zou gedragen zoals u dat doet. En u vindt dat u het verdient riante lonen te krijgen omdat u als politieke klasse zogenaamd een immense verantwoordelijkheid draagt. Ik vraag u: welke verantwoordelijkheid? Waar is het risico dat u neemt om inderdaad beloond te worden zoals een ondernemer dat wordt, mits (en enkel mits) zijn bedrijf goed draait?'

'Politici moeten zich dringend meer gaan bezighouden met de echte problemen van de bevolking, zoals de torenhoge huizenprijzen die steeds meer mensen in de armoede duwen, in plaats van angst en woede bij diezelfde mensen aan te wakkeren en politieke spelletjes te spelen', schrijft ondernemer en muzikant Ellen Schoenaerts, op de site van de openbare omroep.

8. Het nieuwe El Dorado: duizenden Polen keren huiswaarts

Polen wordt stevig bedreigd door vergrijzing: de bevolking zal naar verwachting met 12 procent afnemen tegen 2050. De overheid grijpt daarom in. Er zijn maatregelen genomen om onderdanen terug te lokken.

Polen heeft ook aan kracht gewonnen en is nu interessant voor veel multinationals, die een deel van hun activiteiten naar daar overhevelen. Bovendien blijven de kosten voor levensonderhoud in Polen veel lager dan in West-Europa, ook in de grote steden, en de prijs van onroerend goed is er veel interessanter. 

Poolse steden zijn de afgelopen jaren ook gemoderniseerd. Er zijn nieuwe restaurants, bars en kantoorgebouwen verschenen, waardoor de levenskwaliteit verhoogt. Lees meer

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. Grafiek du Jour

’In directe zin maakt het weinig uit wat Europa doet. CO₂ heeft geen paspoort. Wat jullie hier doen, heeft weinig impact. De IEA-scenario's laten zien dat de wereld afstevent op een temperatuurverhoging van 3°C. Als je Europa de komende twintig jaar stillegt, en dit werelddeel dus geen enkele ton CO uitstoot, terwijl de rest van de wereld het nu ingeslagen pad blijft volgen, dan stijgt de temperatuur nog steeds 3°C. Europa maakt geen verschil.’

Fatih Birol, voorzitter van het Internationale Energie Agentschap (IEA)

10. De foto's van 2019 volgens de New York Times

De journalisten van de New York Times maken jaarlijks een selectie uit de 5,6 miljoen foto's die hen worden aangeboden om hun werk te illustreren. Slechts een paar tientallen halen 'The Year in Pictures 2019'.

Chefs vieren de tweede dag van het voedings- en wijnfestival Cibo Nostrum in het  Teatro Massimo Bellini in Catania (Sicilië) - Fabrizio Villa/Getty Images

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België