Om de webversie te openen Klik hier

Een bijzonder gesprek met Steve McQueen, twee video-installaties, documentair theater over passie voor voetbal en twee filmklassiekers van Fritz Lang.

 

Steve McQueen over Paul Robeson

een zeldzaam gesprek

 

10 juni
Stadsschouwburg Amsterdam

Regisseur/beeldend kunstenaar Steve McQueen geeft zelden een openbaar interview. Voor het Holland Festival maakt hij een uitzondering. In het festival is McQueens video-installatie End Credits te zien, over de politieke vervolging van de Amerikaanse zanger en acteur Paul Robeson, die zich inzette voor de emancipatie van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In dit gesprek met David Dibosa, curator en onderzoeker aan Chelsea College of Arts in Londen, gaat McQueen dieper in op het werk en de nalatenschap van de legendarische Robeson.

 
 

END CREDITS

Steve McQueen

 

9 - 28 juni
Loods 6

De FBI verzamelde vanaf het McCarthy-tijdperk duizenden pagina’s potentieel belastende informatie over Paul Robeson, de zwarte activist die streed voor gelijke burgerrechten. Steve McQueen verwerkte de documenten tot een video-installatie, waarbij de teksten door verschillende acteurs zijn ingesproken.

One or Several Tigers

Ho Tzu Nyen

 

8 - 11 juni
Frascati

Naast End Credits is nog een video-installatie in het festival te zien. In de theatrale installatie One or Several Tigers stapt de bezoeker een droomwereld binnen, waarin de Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen geschiedenis, ecologie en mythologie met elkaar verweeft, en de relatie tussen mens en tijger centraal stelt.

 

Stadium

Mohamed El Khatib

 

16 - 17 juni
Stadsschouwburg Amsterdam

De supporters van voetbalclub Racing Club de Lens gelden als de enthousiastste van Frankrijk. Theatermaker El Khatib was benieuwd wat voor levens schuilgaan achter die mensen die trouw elke week in het stadion er een groot feest van maken, ook al bungelt hun geliefde club onderaan in de competitie. In Stadium verzamelt een groep van 53 RC de Lens-supporters (geen acteurs) zich rondom een patatkraam op het podium voor een reeks persoonlijke verhalen en scènes. Ook als u geen voetballiefhebber bent, is deze documentaire theatervoorstelling meer dan de moeite waard. bekijk de video

'Stadium, le formidable spectacle de Mohamed El Khatib' - Le Monde
'une pièce sur la passion' - L'Obs

 
 

Der müde Tod

Fritz Lang, George Benjamin

 

16 juni
Pathé Tuschinski

George Benjamin, dit jaar componist in focus van het festival, begeleidt op piano de zwijgende filmklassieker Der müde Tod (1921), een expressionistisch-romantische allegorie van regisseur Fritz Lang over liefde en dood. In deze film is de dood niet een figuur met een zeis, maar een meelevende man die lijdt onder het verdriet dat hij veroorzaakt.

M – Eine Stadt sucht einen Mörder

Fritz Lang, context bij Der müde Tod

 

13 mei, 11 uur
Westergasfabriek, Het Ketelhuis

Meer zien van Fritz Lang? Zondagochtend 13 mei wordt M – Eine Stadt sucht einen Mörder vertoond. Deze thriller uit 1931, over de klopjacht op een kindermoordenaar, wordt door critici tot de absolute top van Langs oeuvre gerekend. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant, verzorgt de inleiding bij deze film.

 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.