Veel nieuws deze week met de RCE in de hoofdrol. Allereerst over de versterkte samenwerking tussen de Rijksdienst en Rijkswaterstaat waardoor er in de planfase van projecten meer rekening kan worden gehouden met archeologie, monumenten en cultuurlandschappen. Dan is er een bericht over de, maar liefst vier, rapporten die vorige week naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. En er is een aankondiging van een bijzondere foto-tentoonstelling over Spakenburgse diva's in het gebouw van de Rijksdienst. Lekker bezig daar in Amersfoort! Het bericht over de start van de eerste ronde aanvragen van de Erfgoed Deal tellen we dan voor het gemak nog maar even niet mee...
11 november 2019 - Stichting Oude Groninger Kerken
Begin 2020 opent de eerste 'Schoolkerk' van Nederland in de kerk van Gamerwolde. De Schoolkerk is een concept van Stichting Oude Groninger Kerken, waarin educatie voor kinderen én volwassen wordt ondergebracht. In de Schoolkerk staan geschiedenis, cultuur en levensbeschouwing centraal.
11 november 2019 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Een nieuwe werkwijze van Rijkswaterstaat (RWS) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakt het voortaan mogelijk al in een vroeg stadium rekening te houden met cultureel erfgoed bij werkzaamheden van RWS. Met de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst is het erfgoed beter beschermd.
Klooster Mariënhage in Eindhoven is na zeven jaar renoveren weer open. In het complex zit nu onder meer een hotel, een ceremoniehuis en een brasserie. "We zijn heel erg blij met deze herbestemming", zegt pater Pierre Stikkelbroeck.
Het landschap in Nederland staat onder druk. De kwaliteit van het landschap moet daarom volwaardig gaan meewegen bij het plannen van projecten die de leefomgeving beïnvloeden. Daarvoor pleit het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
6 november 2019 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De RCE heeft verkennende onderzoeken uitgevoerd naar vier thema’s: militair erfgoed, herinneringserfgoed, archeologie en erfgoed van na 1965. Minister Van Engelshoven heeft de vier rapporten op 5 november naar de Tweede Kamer gestuurd.
Op lokaal en regionaal niveau zijn er maar weinig archeologische vindplaatsen die een gemeentelijke en/of provinciale monumentstatus hebben. De vrees voor extra regeldruk voor particulieren en ontwikkelaars zou één van de redenen zijn.
Donderdag 7 november is het HomeComputerMuseum uit Helmond uitgeroepen tot winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2019. In het museum staat digitaal erfgoed centraal. De prijs bestaat uit € 10.000 en een begeleidingstraject op maat.
13 november 2019 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Spakenburgse diva's in relatie tot hedendaagse kunst en erfgoed. Daarover gaat het fotoboek 'Corrie & Joseph'. Vanaf dinsdag 19 november worden 24 foto’s uit dit boek bij de RCE tentoongesteld. Maandag 18 november om 16.00 uur is de opening.
De Amsterdamse grachten zijn natuurlijk prachtig, werelderfgoed enzo, maar de bruggen en kades zijn inmiddels wel uitgegroeid tot een financiële tijdbom, die gaten slaat in de begroting en andere plannen opvreet. Amsterdammers gaan hiervan de gevolgen ondervinden, en niet alleen doordat ze moeten omrijden vanwege de noodzakelijke werkzaamheden. Ze zullen ook merken dat het onderhoud van de straten 'sober' zal zijn en niet 'verzorgd', de oorspronkelijke ambitie van de gemeente.
Archeoloog Theo de Jong en zijn team kregen tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 26 oktober de Grote Archeologie Prijs 2019 uitgereikt. De Jong over 'Helmond in 100 stukskes': "Het is een bijzonder project, omdat het voor meerdere mensen waarde heeft. We hebben honderd voorwerpen opgediept uit een oude vuilnisbelt in Mierlo-Hout. Die objecten komen uit de periode tussen 1930 en 1967. We hebben de verhalen achter de rommel gezocht, met de mensen die deze spullen nog herkenden."
Fort Blauwkapel bij Utrecht is één van de meest bijzondere forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2020 moet de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO-werelderfgoedlijst komen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Anton van Emst, bestuurslid van Stichting Stelling van Utrecht, vertelt over Fort Blauwkapel. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is volgens hem "uniek en werelderfgoedwaardig".
De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil het voormalige Service & Informatiecentrum, het gebouw BG-3 van architect Theo Bosch, op het Binnengasthuisterrein slopen en er een nieuw gebouw neerzetten ten behoeve van het in aanbouw zijnde Universiteitskwartier. Architectuurhistoricus en emeritus hoogleraar Vincent van Rossem begrijpt niets van het sloopplan: "De UvA leert het ook nooit".