Disruption logo
Fredag 21. februar
 

God formiddag og tak fordi du læse med

I dagens nyhedsbrev lægger vi med ud med en historie om det passionerede forhold, som mange af os har til vores digitale arbejdsredskaber, og om hvor svært det kan være at foretage skiftet fra Mac til pc efter 15 år på samme platform. Derudover kan du også læse mere om Margrethe Vestagers nye AI-udspil.

Et indbrud satte en stopper for 15 år med en Mac: Her er hvad jeg lærte af en uge i Windows-helvede

Skrevet af
Jacob Ø. Wittorff
Redaktør for digital forretningsudvikling og innovation

Det hele startede med et indbrud. Mandag morgen mødte jeg som sædvanligt ind på arbejde, men der manglede to ting. Et vindue og min elskede Macbook Pro.

Natten mellem lørdag og søndag havde en (eller flere) indbrudstyve fjernet en rude ind til vores redaktion. Her var tyven listet ind i det tomme redaktionslokale, valset forbi flere nyere Lenovo- og Surface-computere for at negle min seks år gamle Macbook Pro.

Det var min egen personlige Mac, som jeg gennem adskillige år har brugt på arbejdet i et forsøg på at undgå en Windows-pc.

Resultatet af indbruddet er dog blevet, at jeg nu er blevet udstyret med en tre år gammel virksomheds-Lenovo med Windows 10.

Efter 15 år på en Mac har det mildt sag været en prøvelse. Ja, jeg vil gå så langt som til at påstå, at jeg i perioder gennem de seneste dage har oplevet en mindre produktivitetsmæssig nedsmeltning.

Det eneste positive, som jeg indtil videre har at sige om oplevelsen, er, at jeg endnu ikke har fået en blodprop eller udrettet nævneværdig skade på personer eller løsøre.

Forkærlighed for kedelige Lenovoer
Jeg har dog brugt de seneste dage på at fundere over, hvorfor mange it-afdelinger fortsat anvender en one size fits all-tilgang, når det gælder et så væsentligt arbejdsredskab som en computer.

Når en medarbejder har brug for en computer, så lader det til, at man mange steder stadigvæk går ud på lageret og tager en standard virksomheds-pc ned af hylden og stanger den ud til medarbejderen. Ofte er det en kedelig sort mellemklasse pc fra Lenovo eller HP.

Man kan undre sig over, at flere virksomheder ikke skeler til de erfaringer, man har gjort sig hos IBM.

Her har medarbejderne siden 2015 frit kunne vælge mellem en Mac og Windows-computer. Når IBM-medarbejdere har brug for en computer, modtager de et link i deres mail. Her bliver de ledt hen til en hjemmeside, hvor de frit kan vælge mellem en række forskellige computere.

Vælger de en Mac, modtager de få dage efter deres computer, som bliver afsendt direkte fra Apple. Takket være Apples Device Enrollment Program blive der automatisk hentet et image med de nødvendige programmer og indstillinger, når brugeren logger på første gang.

Som at skifte instrument
Da jeg for nogle år siden interviewede IBM’s CIO Fletcher Previn, begrundede han IBM’s tilgang med, at mange folk - især it-professionelle - har et enormt passioneret forhold til deres værktøjer.

“Det er lidt som, hvis du hyrer en musiker, der har brugt hele sit liv på at spille klaver, og du så pludselig beder ham om at spille på en trompet,” sagde Fletcher Previn, der i øvrigt selv er søn af den berømte pianist André Previn. Så vi må antage, at han ved, hvad han taler om.

Hos IBM havde de, da jeg interviewede Fletcher Previn, ikke undersøgt eventuelle produktivitetsforbedringer ved at lade folk vælge frit, men de oplevede dog, at medarbejdertilfredsheden var steget markant. Ifølge Feltcher Previn havde et tilbagevendende klagepunkt fra medarbejderne tidligere været, at de var utilredse med kvaliteten af de værktøjer, som de fik udlevere af it-afdelingen.

Samtidig opdagede IBM også, at support-behovet var betydeligt mindre, når folk frit kunne vælge deres computer.

I løbet af den seneste uge har mine kolleger hørt mig spørge - i et på samme tid forundret og vrissent tonefald: “Hvordan pokker kan I andre arbejde på de her maskiner?”

Sagen er dog, at millioner og atter millioner af mennesker over hele verden hver eneste dag møder ind på deres arbejde, hvor de er produktive og udretter store ting på deres Windows-computere.

Så det er næppe Windows, der i sig selv er problemet. Det er uden tvivl et spørgsmål om tilvænning, og nogen vil med rette indvende, at det i sidste ende falder tilbage på min egen manglende omstillingsparathed.

Derfor vil jeg heller ikke kaste mig ud i en debat, om hvorvidt MacOS er et bedre styresystem end Windows. Jeg vil blot konstatere, at det er et bedre styresystem for mig.

Og det er hele humlen. For mange mennesker er et arbejdsredskab noget ekstremt personligt, og gennem år har vi opbygget vaner, arbejdsgange og præferencer, som det kan tage måneder eller måske ligefrem år at lægge fra sig.

Problem for it-folk og kreative mimoser
Mange vil dog - sandsynligvis med en vis ret - kunne hævde, at denne ekstreme fokusering på styresystemer og hardware lader til at være noget, som man især finde hos tech-folk og hos sarte mimoser, som mig selv, i de kreative fag.

For hvornår har du eksempelvis sidst hørt en bogholder eller en receptionist kaste sig ud i en passioneret klagesang over styresystemet på deres computere?

Eller som koncernchef for Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, svarede mig, da jeg klynkede på Twitter over, at skulle arbejde på en Windows-computer.

“Skift system i ny og næ: Det holder dig skarp.”

Det har han givetvis ret i. Personligt foretrækker jeg dog Sudoku frem for Windows 10, hvis jeg skal give hjernen motion.

 
Mere om den digitale transformation - fik du læst dette?

Iværksætter-formand frygter Vestagers nye regler for kunstig intelligens: "Vi er desværre meget langt fra at kunne realisere teknologiens muligheder med de regler"

 

Det kan gå udover danske virksomheders konkurrenceevne, hvis EU's nye retningslinjer for kunstig intelligens bliver gennemført, advarer Peter Kofler, der er formand for Dansk Iværksætter Forening.

Læs artiklen her

Den selverklærede nørd Anne-Sofie Nielsen skiftede fra Nemlig.com til it-virksomheden Peakon: "Som ingeniør har jeg følelsen af, at jeg nu er kommet hjem"

 

Anne-Sofie Nielsen skiftede fra den digital købmandsforretning Nemlig.com til en it-virksomhed stiftet af tre software-udviklere: "Det er tydeligt, at jeg er kommet ind i en virksomhed med stor kærlighed til ingeniørhåndværket"

Læs artiklen her

Her er Vestagers fire nye regler for brug af kunstig intelligens: Langer ud efter ansigtsgenkendelse

 

EU-Kommissionen er klar med fire forslag til, hvordan man skal regulere teknologien bag kunstig intelligens i fremtiden. Den skal eksempelvis udelukende bruges med data, der er i overensstemmelse med EU-lovgivning.

Læs artiklen her

Sådan har Københavns Kommune knækket machine learning-koden - her er vejen til succes

Hør CIO Stig Lundbech fortælle om Københavns Kommunes strategi for machine learning - og hvordan kommunen har haft succes ved at fokusere på fordele for borgerne frem for kontrol.

Læs artiklen her

Vestagers nye data-forslag får ros fra alle sider: "Jeg kan ikke vente med at læse, forstå og bidrage til at forme det fremtidige Europa"

Der er rosende ord fra både virksomheder og interesseorganisationer efter at Vestager onsdag fremlagde EU-Kommissionens planer for EU's digitale fremtid. Se reaktionerne her.

Læs artiklen her

Danske Tradeshift i stor fyringsrunde: Fyrer trecifret antal medarbejdere - se hvorfor her

 

Interview: Den danske it-kæmpe Tradeshift fyrer mere end hundrede medarbejdere i stor omstrukturering, der rammer flere kontorer i verden - herunder det københavnske. "Det er en hård beslutning at tage," fortæller medstifter Mikkel Hippe Brun til Computerworld. Se her, hvorfor fyringsrunden pludselig er nødvendig.

Læs artiklen her

Dansk it-startup sikrer 80 millioner investor-kroner: ”Vi tror, at vi kan udkonkurrere Linkedin”

Ny dansk startup vil bide skeer med sociale giganter som LinkedIn. En stor investeringsrunde hjælper dem godt på vej.

Læs artiklen her

Peakons nye CTO Anne-Sofie Nielsen skal ansætte 30 nye it-folk inden årets udgang: "Det bliver sindssygt vigtigt for mig"

 

Som ny CTO hos Peakon får Anne-Sofie Nielsen ansvaret for at fordoble virksomhedens udviklingsafdeling, der i dag består af 30 personer.

Læs artiklen her

Tech-selskaber i top på liste over verdens mest værdifulde startups: Antallet af 'unicorns' er eksploderet

For syv år siden var der samlet set 40 unicorn-selskaber, der havde en værdi på over en milliard dollar. I dag, syv år senere, er antallet steget til 600, og det er tech-selskaberne, der dominerer listen.

Læs artiklen her

 
Værd at læse på nettet

Den nye disruptionbølge

For 25 år siden grundlagde Clayton Christensen disruption-begrebet. Men i de seneste år er en række nye "disruptors" væltet frem, som er kendetegnet ved at sælge traditionelle produkter direkte til forbrugerne.

Læs mere om fænomenet i MIT Sloan Management Review.

Uber lovede at afhælpe trængslen, men det modsatte skete

Da Uber stormede frem for fem år siden, lovede selskabets stifter Travis Kalanick at selskabet ville afhælpe trængselsproblemer i storbyer over hele verden. Men nu viser det sig, at det modsatte skete

Læs historien hos Wall Street Journal

Leder du efter en lækker Windows-computer, så bør du måske tage et kig på HP's Elitebook Dragonfly? En af de kommende dage vil du kunne læse en anmeldelsen af den på Computerworld

Ifølge Computerworlds anmelder er det en dyr, men elegant maskine, som henvender sig til business-segmentet.

Det var alt for i dag. Tak fordi du læste med, og stay tuned indtil næste nyhedsbrev er klar igen om 14 dage.

 
Læs med igen om 14 dage
når det næste nyhedsbrev udkommer

Nyhedsbrevet er sendt til

newsletter@newslettercollector.com

Afmeld nyhedsbrevet

Har en ven sendt dig Digital Disrupt?
FÃ¥ dit eget eksemplar helt gratis!

Tilmeld dig her

Har du en ide til det vi laver eller bare en kommentar?
Send os en mail, vi læser dem alle sammen!

j.wittorff@cw.dk

Computerworld Digital Disrupt udsendes
hver 14. dag og udgives af Computerworld

- Vi skriver til folk, der arbejder med teknologi og forretning

Udgiver (c) Computerworld A/S - Hørkær 18, 2730 Herlev