Eindejaarsnieuwsbrief
Niet goed leesbaar? 
Bekijk in browser

Ondersteuning Oekraïne 

Sinds in februari de oorlog uitbrak in Oekraïne, verlenen we actief psychosociale hulp in de vorm van informatie, advies en ondersteuning. We nemen deel aan overleggen met verschillende stakeholders in de beleids- en uitvoering van psychosociale hulp. We droegen bij aan een landelijk overzicht van psychosociale hulp bij het opvangen en ondersteunen van vluchtelingen uit Oekraïne. En een van onze beleidsadviseurs sluit tweewekelijks aan bij het Oekraïne-overleg van de GGD-procesleiders psychosociale hulp. 

Wanneer nodig ondersteunen we de GGD'en bij het adviseren rondom psychosociale hulp. Daarnaast nam ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises deel aan het crisis expertteam psychosociale hulp en gezondheidsonderzoek na rampen en crises. Samen met dit team van deskundigen vanuit verschillende disciplines gaven we advies over benodigde en optimale psychosociale ondersteuning van vluchtelingen. Dat advies hebben we vervolgens samen met de GGD'en uitgewerkt. Dit hele proces is geëvalueerd en dat heeft wat geleerde lessen opgeleverd voor een eventuele volgende keer dat het nodig is om een crisis expertteam bijeen te roepen. 

ARQ-breed doen we nog veel meer. We ondersteunen bijvoorbeeld medewerkers van organisaties waarop de oorlog veel impact heeft en ontwikkelen folders voor publiek en professionals. Als gastpartner van Giro555 bieden we ook psychosociale hulpverlening in Oekraïne. Via onze website vind je een overzicht van al onze ARQ-brede ondersteuning.

Symposium en oratie hoogleraar Michel Dückers

Op 18 november sprak prof. dr. Michel Dückers zijn oratie De beelden die ons bewegen, de voorspelbaarheid van rampen die we samen creëren uit, waarmee hij het ambt van bijzonder hoogleraar ‘Crises, Veiligheid en Gezondheid’ aanvaardde. Deze leerstoel aan de Rijksuniversiteit Groningen is ingesteld door 4 kennisorganisaties: ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, NIPV, NIVEL en RIVM. Met de expertise die Michel opdoet binnen deze 4 kennisinstituten onderzoekt hij hoe overheden, zorginstellingen en andere dienstverleners in het veld invulling geven aan rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Voorafgaand aan de oratie vond het symposium De ramp na de ramp: in de wetenschap dat het beter kan plaats, dat de leerstoelpartners organiseerden. Een gedupeerde van de gaswinningsproblematiek in Groningen, een MH17-nabestaande, een nabestaande van de vliegramp in Tripoli en de burgemeester van het overstroomde Valkenburg deelden hun ervaringen. Vervolgens was het woord aan de directies van de 4 kennisinstituten, die in reactie op de verhalen aangaven wat hun rol is in de ramp na de ramp. Daarna volgden pitches van experts over de Multidisciplinaire Richtlijn Psychosociale Hulp bij Rampen en Crises en over Rapid Needs Assessments (RNA) als tool om de behoeften van de groep getroffenen, niet het individu, te inventariseren. 

Netwerkdag PSH/GOR

Op 24 november vond de jaarlijkse Netwerkdag PSH/GOR plaats. Dit jaar was het thema 'weerbaarheid en veerkracht’. Meike Bartels, hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de VU, trapte de dag af. Ze deelde interessante inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, waaronder dat naar schatting 40% van het geluksgevoel samenhangt met genetische aanleg en 60% met de omgeving. Daarbij is het zo dat er het meeste bewijs voor is dat welbevinden leidt tot veerkracht en niet andersom. Haar belangrijkste boodschap is dat iedereen verschillend is en dat we alleen kunnen helpen als we naar iemand luisteren, want wat we zelf bedenken is misschien niet dat wat helpt.

Om de verbinding, verdieping en cohesie binnen het rampen- en crisesveld te stimuleren, bood het programma ruimte om met elkaar te speeddaten. Naast verdiepende contacten, konden de deelnemers ook hun kennis verdiepen tijdens 2 workshops naar keuze. Het aanbod bestond uit een workshop (1) zelfzorgvaardigheden, (2) wateroverlast in Limburg, (3) aanvragen voor METC, (4) de impact van de coronacrisis op jongeren en jongvolwassenen en (5) de landelijke OGGZ-monitor. Deelnemers konden een casus inbrengen en deden boeiende nieuwe inzichten op. Met dank aan gelukspsycholoog Merijn Ruis sloten we de dag af met een gelukstraining. Daarbij deden we oefeningen om meer dankbaarheid, optimisme, zelfvertrouwen, contact met anderen en rust in je hoofd te ervaren voor een gelukkiger leven.

Publicatie van 2 nieuwe onderzoeken

Het onderzoek naar het welzijn van het Mobiel Medisch Team van het Amsterdam UMC is afgerond. Hoe staan ze er mentaal voor en hoe zit het met hun stresslevel, energiebronnen, werkplezier, motivatie, behoefte aan steun en mogelijke hulpbronnen? Dit en meer lees je in het rapport Werken aan balans.

Recent is ook het rapport Adaptatie op een derde locatie verschenen, dat gaat over ons onderzoek naar hoe militairen die terugkomen uit missiegebied hun adaptatie op een derde locatie ervaren. In het rapport lees je onder meer welke elementen een positief effect op de militairen hebben en welke nog aandacht verdienen. 

GOR-Monitor COVID-19

Samen met het RIVM, GGD GHOR en Nivel doen we onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid. Het afgelopen jaar lag de focus op jongeren en jongvolwassenen. In maart 2022 voelde het overgrote deel (85%) van van de jongeren zich (zeer) gezond. Wel gaven jongeren aan vaak last te hebben van lichamelijke klachten (57%) en zich vaker gestrest te voelen (54%) in de afgelopen 4 weken. Meer dan de helft had behoefte aan steun rondom lekker in je vel zitten en school, maar slechts 75% zocht die steun ook daadwerkelijk op. Vanaf juni zien we een toename van jongeren die passende hulp vinden voor hun mentale problemen. 

In juni vonden 2 duidingssessies plaats, waarbij diverse gezondheidsexperts concludeerden dat de steun- en zorgketen overbelast is. Mogelijke oplossingen die zij zien, zijn wachtlijstbemiddeling en inzet van gemeentelijke coördinatoren en ervaringsdeskundigen. Tijdens de Netwerkdag deelden we de uitkomsten van het onderzoek en deze duidingssessies met de GGD’en en de VNG, zodat zij de kennis kunnen gebruiken in gezondheidsbevorderende en preventieve netwerken. We ontwikkelen ook een Netwerkkaart die alle stakeholders in beeld brengt die zich inzetten om de negatieve gevolgen van de crisis op jongeren en jongvolwassenen in te perken. Het onderzoek loopt nog 4 jaar.

Meer informatie over het onderzoek...

Herzieningstrajecten richtlijnen

De Multidisciplinaire Richtlijn Psychosociale Hulp bij Rampen en Crises en de Richtlijn Psychosociale Ondersteuning Geüniformeerden worden herzien. De eerste stuur- en projectgroepbijeenkomsten voor de herziening van de richtlijn voor geüniformeerden hebben plaatsgevonden, waarbij de kaders en uitgangsvragen werden vastgesteld. Tijdens de laatste bijeenkomst voor de herziening van de multidisciplinaire richtlijn werden zinvolle discussies gevoerd, die de richtlijn weer verder brengen. Komend jaar zullen we de uitgangsvragen voor beide richtlijnen beantwoorden en de teksten herschrijven. De herziene multidisciplinaire richtlijn komt in 2023 uit. De herziene richtlijn voor geüniformeerden kun je in 2024 verwachten.

Lancering richtlijn voor zorgprofessionals

De afgelopen 2 jaar hebben we samen met de zorgsector gewerkt aan een beleidsrichtlijn voor psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals bij ingrijpende gebeurtenissen. Vorige week vond de laatste stuurgroepbijeenkomst plaats. Aan tafel zaten vertegenwoordigers vanuit de verschillende branche- en beroepsverenigingen en zorgprofessionals in opleiding. Ook Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport waren vertegenwoordigd. Alle partijen waren unaniem tevreden en enthousiast over het eindresultaat! De richtlijn komt begin van het nieuwe jaar uit. Meer informatie daarover vind je in de volgende nieuwsbrief.  

Zodra de richtlijn beschikbaar is voor gebruik, starten we met het begeleiden van een implementatietraject bij 2 verschillende zorgorganisaties. De resultaten van geleerde lessen tijdens dit traject zullen we, samen met een checklist, publiceren om andere organisaties te ondersteunen bij de implementatie van de richtlijn. De organisaties die bij de richtlijnontwikkeling betrokken zijn, bruisen al van enthousiasme en ideeën om de richtlijn onder de aandacht te brengen. Tijdens de laatste bijeenkomst werd al geopperd om er een animatievideo over te maken en het mee te nemen in reguliere overleggen. 

Meer informatie over de richtlijnontwikkeling...

Promotie onderzoeker Merel van Herpen

Op 2 december heeft Merel van Herpen haar proefschrift Context Matters: Understanding and Providing Psychosocial Support after Potentially Traumatic Events verdedigd. Ze promoveerde tot doctor en heeft het veld voorzien van een prachtig proefschrift dat bijdraagt aan het begrijpen én bieden van psychosociale steun in verschillende contexten.

Naar het proefschrift...
De volgende nieuwsbrief ontvang je van ons via een andere mailingservice. De afgelopen jaren maakten we gebruik van MailChimp, maar per januari gaan we over naar Spotler. Mocht je er bezwaar tegen hebben dat we je gegevens meenemen, dan kun je ons dit laten weten. We zullen je gegevens dan niet overdragen en je deze nieuwsbrief niet meer toesturen. 

We informeren je in het nieuwe jaar graag weer over alle nieuwe ontwikkelingen. Voor nu wensen we je fijne en gezellige feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2023 toe!
 
Met vriendelijke groet,
het team van ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises
Website
Email
LinkedIn
YouTube

ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises
Nienoord 5
1112 XE Diemen

088 330 51 75
impact@arq.org
www.arq.org

Je ontvangt deze mail omdat je geabonneerd bent op deze nieuwsbrief.
Profiel updaten of uitschrijven.

Copyright © ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises.
Alle rechten voorbehouden.







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises · Nienoord 5 · Diemen, 1112 XE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp