januari 2022

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Geurtaal gezocht


Om de Nederlandse geurcultuur in kaart te kunnen brengen hebben wetenschappers een vragenlijst over geurgebruiken en geurtaal ontwikkeld. Welke rol speelt het ruiken in ons dagelijks leven? Welke woorden hebben we om luchtjes te beschrijven? Welke geur verbindt u aan een bepaald begrip, bijvoorbeeld thuis? Bestaan er in uw dialect bijzondere woorden voor geuren?

 

Nieuwsbericht INT met link naar vragenlijst

Pinkhof Geneeskundig woordenboek online


Samen met Stichting beheer Database Pinkhof Geneeskundig woordenboek en de Taalunie heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal het beroemde Pinkhof Geneeskundig woordenboek online gezet. Het boek van de Amsterdamse arts Herman Pinkhof werd voor het eerst uitgegeven in 1923 en is door de jaren heen vele malen herzien en herdrukt. Deze online versie van de medische woordenlijst bevat ruim 52.000 termen met hun betekenissen en is gratis toegankelijk voor iedereen.


Zoeken in Pinkhof Geneeskundig woordenboek

Nieuwewoorden(woorden)boek

 

Het boek Knuffelcontact en waterwappie. De kracht van nieuwe woorden van Vivien Waszink en Veronique De Tier is populair. Na de verschijning in november kwam er al snel een tweede druk. Het boek noemt niet alleen talloze recente woorden, maar legt ook veel uit over hoe nieuwe woorden (zoals plasticschaamte en andere schaamte-woorden) ontstaan. Het Instituut voor de Nederlandse Taal verrijkt overigens wekelijks het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) met neologismen, bijvoorbeeld energiearmoede en prikspijt.


Zoeken in het Woordenboek van Nieuwe Woorden

Vergislockdown


De Nederlandse vergislockdown past perfect tussen de vele andere vergis- en lockdown-woorden.

Nieuw woord van de week

Wat gebeurt er in het Nederlands?

 

Hoewel Nicoline van der Sijs inmiddels met emeritaat is, zit ze binnen en buiten het INT niet stil. Dit academisch jaar is ze gasthoogleraar in Luik. Haar brede belangstelling voor de taalkunde is vervat in het boek Wat gebeurt er in het Nederlands?, met bijdragen van tientallen taalkundigen. Lees voor een indruk deze recensie op Voertaal.nu.


Boek Wat gebeurt er in het Nederlands?

M/v/x


Van Dale wordt genderinclusief! Maar of die claim nu wel helemaal klopt, vraagt Ludo Permentier zich af in ‘De non-binaire non’.

Woorden weten alles

Leiden European City of Science 2022


European City of Science is een tweejaarlijks Europees wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten. De editie van 2022 vindt in Leiden plaats, de thuisstad van het INT, dat ook diverse programmaonderdelen verzorgt. Het eerste was een gesprek met taalkundige Vivien Waszink bij het dagelijkse programma Radio Weetlust van de Leidse zender Sleutelstad. Ze vertelde over nieuwe woorden en over de rol van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Meer nieuws volgt in de loop van het jaar.

Het programma van Leiden2022

Eindspel


Het reproductiegetal van het woord eindspel is rap aan het stijgen. Ewoud Sanders vindt het een soort Hollywoodwoord.

WoordHoek

Podcast: het oudste Nederlands

 

Het Instituut voor de Nederlandse Taal maakt samen met het Genootschap Onze Taal de podcasts Over taal gesproken en Waar komt pindakaas vandaan? In de extra lange eindejaarsaflevering van die eerste bespraken we met Erik Dams en Marc van Oostendorp, de redacteuren van Taalpost, het taaljaar 2021. In november liet Peter-Alexander Kerkhof ons horen hoe het oudste Nederlands klonk.


Meer over de podcasts

Putertieren


Seksueel grensoverschrijdend gedrag werd vroeger putertieren genoemd, een kwalijke tegenhanger van goedertieren.

Terug in de taal

EFNIL Masterscriptieprijs

 

De Europese federatie van nationale taalinstellingen EFNIL roept masterstudenten op om deel te nemen aan de wedstrijd voor de beste Europese masterscriptie op het vlak van taalgebruik, taalbeleid/-politiek en meertaligheid. De uiterste inleverdatum is 25 februari 2022.


Over de prijs en de voorwaarden

Batje


In januari kun je je slag slaan in de uitverkoop. Batjes doen, heet dat in delen van West-Vlaanderen.

Uit de streek

Uitgelichte term: sociale uitsluiting

 

Terminologie is het vakgebied dat termen verzamelt, beheert en bestudeert. Het INT biedt informatie en hulp op dit terrein. Elke maand lichten we uit de talloze sectoren waarin terminologie een rol speelt een term uit. Deze keer is dat sociale uitsluiting, onder meer te vinden in de Thesaurus Zorg en Welzijn.


Sociale uitsluiting, met links naar termenlijsten

Meer nieuws

Redactie: Wouter van Wingerden
YouTube YouTube
Twitter Twitter
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2022 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven