Spil på alle dine strenge

Elskelig sangcyklus og endnu mere elsket symfoni

Denne uges koncerter byder på både spanske stemninger, udødelig skønsang og en af verdens mest populære symfonier.

Alverdens riger og lande

Torsdag 17. september kl. 19.30
Symfonisk Sal

Rimskij-Korsakov var eventyrligt god til at orkestrere, det vil sige skrive alle de stemmer, som udgør et orkesterværk. Han kunne som næsten ingen anden bringe alle symfoniorkestrets klangfarver frem – og Capriccio espagnol er et af de allerbedste eksempler på, hvad han kan.

Berlioz’ Les Nuits d’été - ”Sommernætter” - var oprindeligt en sangcyklus for sang og klaver til digte af Théophile Gautier, som aldrig blev særligt populær (klaverstemmen var ikke skrevet af Berlioz selv og var temmelig klodset). Men komponisten orkestrerede værket og skabte dermed musikhistoriens første sangcyklus med orkester, og i dag er det denne version, der oftest bliver spillet. Egentlig ville Berlioz gerne have, at sangene blev sunget af forskellige stemmetyper – men i dag bliver de næsten altid opført med den samme sanger. Orkestret er, efter Berlioz’ standard, af beskeden størrelse, og dets klangfarver bliver brugt beskedent og disciplineret. ”Musikken er ret intim – det her er Berlioz i det lille format,” siger Marc Soustrot om musikken.

Hvis man skulle lave en liste over de mest populære symfonier nogensinde, ville Dvoráks 9. symfoni givet være helt oppe i toppen – og med god grund. Det er musik, som det er utrolig let at knuselske – og samtidig er den lettilgængelig uden at være letbenet. ”Her er masser af farver, masser af rytme,” fortæller Marc Soustrot. ”Det er slavisk musik, når den er bedst, med mange forskellige kulører i strygerne og masser af vibrato på tonerne.”

Oplev alle tre på torsdag, hvor også den danske stjernesopran Henriette Bonde-Hansen gæster os.

Program:

N. Rimskij-Korsakov: Capriccio espagnol
H. Berlioz: Les Nuits d’été
 --- PAUSE ---
A. Dvorák: Symfoni nr. 9, ”Fra den nye verden”

Varighed i alt: ca. 115 minutter.

Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19.00 er der koncertoptakt ved Per Bærentzen og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Læs mere om "Rimskij-Korsakov, Berlioz & Dvorák"-koncerten [pt. udsolgt]
Download koncertprogrammet (pdf)

Fyraftenskoncert
Fra den nye verden

Fredag 18. september kl. 17.00
Symfonisk Sal

Dvoráks 9. symfoni er musik, som er lige til at knuselske! Symfonien er opstået ud af lige dele inspiration fra præriernes uendelige vidder og hjemve efter den tjekkiske hjemstavn, som Dvorák savnede så frygteligt. Den bliver selvfølgelig kaldt ”Fra den nye verden”, fordi komponisten skrev den, mens han arbejdede i USA. Og musikken er en smeltedigel af nationaliteter og musikalske traditioner – ganske som det land, hvor den er skrevet.

Program:

A. Dvorák: Symfoni nr. 9, ”Fra den nye verden”

Varighed i alt: ca. 45 minutter.

Læs mere om fyraftenskoncerten [pt. udsolgt]

BAGGRUNDSHISTORIE

Nuits d’été – en sangcyklus om kærlighed, liv og død.

Berlioz' Nuits d’été er et af de allertidligste – måske det tidligste – eksempel på genren “Orkesterlieder”, som senere skulle blive populær blandt andet hos Gustav Mahler. Værket har opnået stor popularitet, hvilket ikke mindst skyldes den geniale instrumentation, der er gennemsigtig og præget af de særlige klangbilleder, der går Berlioz’ musik let genkendelig.

Læs Peer Kjær Andersens gennemgang af Berlioz’ sangcyklus på vores hjemmeside.

Læs om Berlioz og "Nuits d’été"

SIKKER OG TRYG KONCERT

Nye pladser = bedre afstand og større tryghed.
Husk at tjekke din mail.

De nuværende krav til afstand mellem publikum og størrelsen på forsamlinger gør, at man for tiden vil opleve, at de fleste koncerter bliver tilpasset inden premieren. Derfor skal man huske at tjekke sin mail, inden man tager til koncert med os i Symfonisk Sal.

For at sikre afstand, det rette antal mennesker og de bedste rammer for jer, kan følgende være ændret:

👉 Vi har sendt dig nye pladser i salen
👉 Vi har aflyst visse pladser i salen
👉 Vi har aflyst arrangementet
 

Tilpasningerne afhænger af den enkelte koncert, og Musikhusets billetsalg kontakter alle billetkøbere direkte ca. en uge før arrangementet. Vi beder dig derfor tjekke din mail inden du besøger os.

Har du ikke modtaget en mail fra os – eller er du i tvivl omkring noget med din billet? Skriv en mail til musikhuset@aarhus.dk med dit arrangement og billetinformation.

Vi beklager naturligvis de gener, det måtte medføre, og håber på en snarlig opblødning af maksimum antal gæster, så vi kan få nogle af de “udsolgte” koncerter åbnet igen.

Besøg vores hjemmeside og læs mere om hvordan vi og Musikhuset sørger for trygge forhold i Symfonisk Sal - og hvordan du skal forholde dig, når du er til koncert i denne periode.

Læs mere om orkestrets og Musikhusets coronatiltag

KONCERTPROGRAM - NY PRIS

Koncertprogrammerne stiger i pris til 20 kr.
Hav lige penge eller MobilePay parat.

Fra 1. september og gældende fra starten af sæson 20/21 stiger prisen på koncertprogrammerne til 20 kr. 

Programmerne kan selvfølgelig stadig downloades gratis som pdf inden koncerten via link fra nyhedsbrev og hjemmeside.

Køber du et trykt program før koncerterne, bedes du have lige penge eller MobilePay parat, da programsælgerne ikke kan håndtere byttepenge pga. Covid-19 restriktioner.

MobilePay: Benyt orkestrets MobilePay-nummer 64434 og hav evt. betalingen indbetalt allerede inden du når frem til programsælgeren. Så kan du nøjes med at vise din digitale kvittering på 20 kr.
CD'er o.a. kan også betales via MobilePay.

Download programmet til ugens koncert
Facebook
Instagram
YouTube
Hjemmeside
Copyright © 2020 Aarhus Symfoniorkester, All rights reserved.
Du modtager denne email fordi du tidligere har tilmeldt dig nyhedsbrevet via vores hjemmeside, i forbindelse med en koncert eller en konkurrence.

Vores adresse er:
Aarhus Symfoniorkester
Skovgaardsgade 2C
Aarhus C 8000
Denmark

Add us to your address book


Vil du ændre hvordan du modtager disse mails?
Du kan opdatere dine personlige profil eller afmelde dig nyhedsbrevet.