Spil på alle dine strenge

En sjælden eventyrlig oplevelse

Den finske legende Leif Segerstam opfører Smetanas billedstærke storværk "Má vlast" (Mit fædreland) i dets helhed - med en enkelt lille afstikker til det nordligste Finland.

Mit fædreland

23. januar kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Leif Segerstam er en af de mest produktive nulevende nordiske kulturpersonligheder – en kæmpe ikke blot på scenen som vores 1. gæstedirigent, men også som komponist. I skrivende stund har han skrevet 335 symfonier, men nu er der jo en hel uge til koncerten, så der kan være kommet flere til siden da. Han har ofte en intellektuel overbygning på sine værker: ”Musik er ikke det som klinger. Musik er hvorfor det som klinger, klinger som det klinger når det klinger.”

Hans symfonier er ofte ikke de store, strukturerede størrelser, som vi ellers forbinder med denne genre. Noderne er tit kun få sider lange – nummer 327 er således på blot fire sider – og giver ofte musikerne frihed til fortolkning. Symfonierne er også hurtigt skrevne, og derfor er det let at se et slægtsfællesskab mellem værkerne.

Segerstam bibringer musikverdenen både vildskab og vidunder, og man skal af og til holde tungen lige i munden, når han beretter om baggrunden for sine værker. Aftenens symfoni er en af de nyeste af slagsen i hans omfattende værkoversigt, og vi kan således præsentere intet mindre end en verdenspremiere på værket i aften, hvis fulde titel er: Symfoni nr. 327, ”More Tonechooseries in the Finnish Indian Summer 2018”.

Aftenens tilløbsstykke er selvfølgelig Smetanas storværk ”Má vlast”, som vi sjældent hører herhjemme i sin helhed. Má vlast betyder ”mit fædreland”, og består af seks satser, der trods deres rolle i det samlede værk faktisk er skrevet som selvstændige værker/tonedigte mellem 1872 og 1879. Fædrelandskærlighed og nationalromantik var i den grad på mode i 1800-tallet, og Má vlast beskriver forskellige aspekter af komponistens elskede Bøhmen, hvad enten det er naturen, historien eller sagnene fra området.

Andensatsen ”Vlatava” – eller ”Moldau”, som satsen næsten altid kaldes på disse kanter – er afgjort et af Smetanas største hits. Og da I sikkert allerede kender den (måske også uden at være klar over det), så lad os høre komponistens egen beskrivelse af værket: ”Værket beskriver Moldaus forløb fra to små kilder (den kolde og den varme Moldau), til de to strømme forenes til en enkelt bæk. Herefter løber floden gennem skove og enge, gennem landskaber, hvor en bonde fejrer sit bryllup og ungmøer danser kædedans i måneskinnet. Undervejs kommer stolte slotte, paladser og ruiner til syne på klipper. Moldau flyder gennem hastige strømfald, før den breder sig ud og flyder igennem Prag, forbi Vysehrad og til sidst forsvinder majestætisk i det fjerne, hvor den løber ud i Elben.”

Faktisk indspillede vi ”Moldau” sidste år til brug for Musikkens Børn, vores koncertklub for småbørn og deres forældre. Få en lille forsmag på ugens koncert og hør floden flyde her – med dengang dirigent Jesper Nordin, som jo i dag er ny musikchef for orkestret: https://youtu.be/6ILieJ7qX00 

 Program:

B. Smetana: Má vlast (sats 1-3)
 --- PAUSE ---
L. Segerstam: Symfoni nr. 327, Sinfonia piccolo, “More Tonechooseries in the Finnish Indian Summer 2018”
B. Smetana: Má vlast (sats 4-6)

Varighed i alt: ca. 125 minutter.

Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19.00 er der koncertoptakt ved produktionsleder Nicholas Pilvang og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Køb billet til Segerstam og Smetana
Download koncertprogrammet (pdf)

BAGGRUNDSHISTORIE

Flydende musik – Smetanas Moldau

Musikken og floden flyder i Smetanas symfoniske tonedigt "Moldau" - og bugter sig videre ind i det billedrige hovedværk Mit fædreland (Má vlast)

Tidl. musikchef Leif V. S. Balthzersen tager et analytisk dyk ned i Moldaus vande i sin seneste baggrundsartikel på vores hjemmeside.

Læs og hør mere om Moldau

NY INDSPILNING

Verdenspremierer og dansk guldalder

Med vores fantastiske solospillere Lisa Cooper, Flemming Aksnes, Oliver Nordahl og Ian van Rensburg i front, kan du opleve blomstringen af dansk musik i det 19. århundrede på orkestrets nyeste CD, som netop er udkommet på Dacapo.

Læs mere om CD'en

KOMMENDE KONCERTER

Gabrieli, Haydn, Dvořák, Strauss, Sparke, Young & Jobim
26. januar kl. 15.00 i Symfonisk Sal

Kammerkoncert

Oplev et utradtiotionelt kammeroncertprogram med overvældende chance for at blive blæst bagover - når en kvartet af tre af orkestrets basunister og tubaist indtager scenen i Symfonisk Sal.

Kammerkoncerterne er en unik mulighed for at opleve den klassiske musiks mest intime øjeblikke og komme tættere på symfoniorkestrets medlemmer. Koncerterne er sammensat til lejligheden af musikerne selv efter personlig smag og efter hvilke værker, de synes udfordrer og fremhæver deres sammenspil.

Køb billet til kammerkoncerten

"Hybridkoncert"
2. februar kl. 15.00 i Symfonisk Sal

BaroqueAros

Mange af de barokke danseformer har overlevet og transformeret sig frem til i dag forklædt som eksempelvis folkedanse og som spillemandsmusik. Ved denne hybridkoncert vil Bachs Brandenburgkoncert nr. 3 blive kombineret med musik af Telemann, Roman og en masse svensk folkemusik, både ældre traditionelle melodier og nye arrangementer, tilpasset direkte til BaroqueAros.

Gæstesolist: Mia Marin, violin

Køb billet til koncerten med BaroqueAros

Lyrisk og legende
27. februar kl. 19.30 i Symfonisk Sal

Stravinskij & Rachmaninov

Svær musik, der er let at elske – og to russere med hver sin metode til at nå ind i musikkens og lytterens inderste kammer. Virtuosen Kolja Blacher folder sig ud i Stravinskijs Violinkoncert i D og orkestret dyrker det moderne romantiske med Rachmaninovs Symfoni nr. 2.

Køb billet til Stravinskij & Rachmaninov
Facebook
Instagram
YouTube
Hjemmeside
Copyright © 2020 Aarhus Symfoniorkester, All rights reserved.
Du modtager denne email fordi du tidligere har tilmeldt dig nyhedsbrevet via vores hjemmeside, i forbindelse med en koncert eller en konkurrence.

Vores adresse er:
Aarhus Symfoniorkester
Skovgaardsgade 2C
Aarhus C 8000
Denmark

Add us to your address book


Vil du ændre hvordan du modtager disse mails?
Du kan opdatere dine personlige profil eller afmelde dig nyhedsbrevet.