Politisk Morgenpost
TIRSDAG D. 12 MARTS
KØB ABONNEMENT

 
En stigning på 1.244 procent får nu minister til at tage affære: »Det er forkasteligt«

God tirsdag morgen og velkommen til den politiske morgenpost.

Det er interessant, hvordan mange danskere nærmest har tvunget coronakrisen, der på et tidspunkt fyldte snart sagt alt i hverdagen, helt ud af bevidstheden.

Men det betyder ikke desto mindre at konsekvenserne af den – og ikke mindst håndteringen af den – ikke stadig er over os.

Blandt andet voksede skønnet på størrelsen for erstatningen til minkavlerne for nylig til 29,5 milliarder, men det kan endnu vokse.

I søgen på svar på, hvordan erstatningen er vokset så meget fra de oprindelige 19 milliarder, kan Zetland til morgen afsløre, at det i høj grad er minkavlere selv, der er med til at vurdere, hvor meget deres kollegaer skal have i erstatning.

Det får kritik fra blandt andet Enhedslisten.

»Det virker jo, som om der er inhabile personer, som har lagt det store dræn ind i statskassen,« siger Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen.

Du kan læse historien her og lad os så komme videre i teksten.

Dagens selvindsigt

Lørdag blev den konservative partiformand Søren Pape Poulsen bisat, og nu tager snakken om, hvem der skal afløse ham som formand og politisk leder for Det Konservative Folkeparti endnu mere til i styrke.

Politisk ordfører Mette Abildgaard har allerede gjort det klart, at det ikke skal være hende.

Og sent mandag aften gjorde partiets finansordfører Rasmus Jarlov, der i øjeblikket er sygemeldt, også klart, at det ikke skal være ham.

Først og fremmest vil han ikke gå glip af sine to små sønners barndom, skriver han i et opslag på det sociale medie X.

Og så kom han med en måske lidt opsigtsvækkende erkendelse:

»Selv hvis jeg ville, så har jeg slet ikke evnerne, og mine politiske holdninger flugter heller ikke godt nok med resten af partiets folketingsgruppe til, at det ville give mening,« skriver han på X.

Kommentatorer har særligt spekuleret i, at Mona Juul kunne være et godt bud på en konservativ formand – men hun har endnu ikke selv kommenteret på emnet.

Berlingskes politiske kommentator Bent Winther har skrevet en analyse om, hvilke udfordringer Mona Juul står overfor, skulle hun blive formand for partiet.

Den analyse kan du læse her.

Dagens irettesættelse

Og vi bliver delvist i Berlingske, for det var nemlig heri, statsminister Mette Frederiksen (S) i februar sammenlignede den nuværende sikkerhedspolitiske situation med den, der var i 1938, hvor Anden Verdenskrig var under opsejling.

»Jeg bruger ikke termen Tredje Verdenskrig, men …,« sagde Mette Frederiksen i et interview.

Men det er ikke rigtigt, at NATO balancerer lige på kanten af en storkrig med Rusland, som Mette Frederiksen og flere andre europæiske politiske ledere ellers kan finde på at give udtryk for.

Det siger Ole Wæver, der er professor i statskundskab på Københavns Universitet, og som er internationalt anerkendt ekspert i sikkerhedspolitik, til Politiken.

»Jeg tror, de tror, at det kan være hensigtsmæssigt at skræmme befolkningen lidt ekstra, når folk skal acceptere større forsvarsbudgetter, nye aftaler om mulighed for udstationering af amerikanske tropper i Danmark og andre ting. Men jeg synes, det er forkert, og at man skal være mere præcis,« siger Ole Wæver til Politiken.

Han afviser ikke, at der kan komme konfrontationer mellem Rusland og NATO, men han vurderer, at det snarere bliver i form af mindre aktioner på Baltikums østfront end i form af russere, der forsøger at indtage Berlin.

Dagens symbolpolitik

Og vi dvæler lige lidt længere ved Mette Frederiksen og hendes forudsigelser om sikkerhedspolitik og forsvar.

På et pressemøde for nylig, slog hun nemlig utvetydigt fast, at de astronomisk store investeringer, Danmark står overfor på forsvarsområdet er prisen for frihed:

»Det bliver dyrt, det vi står over for,« sagde statsministeren.

Men nu siger Lars Olsen, der er mangeårig forfatter, journalist og en slags uofficiel chefideolog for mange socialdemokrater, at det er uklædeligt bare at udskrive en stor regning til vælgerne uden at forklare, hvad de så får igen.

Det kan du læse lige her i Berlingske.

»Hvis stigende forsvarsudgifter skal ske på bekostning af vores velfærd, så er der simpelthen nødt til at være noget mere substans i hendes argumenter. For mig ligner det i øjeblikket ukritisk symbolpolitik. Og det klæder ikke Socialdemokratiet,« siger Lars Olsen, der ikke er medlem af partiet.

Statsministerens udtalelse vakte også undren på Christiansborg, hvor blandt andre SF mente, at Danmarks statsminister bliver nødt til at være mere konkret omkring hvad flere penge skal bruges på, og hvorfor de 155 milliarder kroner, som Folketinget allerede har sat af til Forsvaret, ikke er nok.

Og så kommer vi frem til historien bag dagens overskrift.

Dagens afstandtagen

I 2022 udkom den daværende S-regering med en handlingsplan mod antisemitisme.

Men i oktober sidste år udbrød der krig mellem Israel og Hamas, og nu er antallet af antisemitiske hændelser vokset med 1.244 procent, viser en ny rapport fra Det Jødiske Samfund ifølge Jyllands-Posten.

Rapporten bygger på selvindberettede hændelser.

Den markante stigning får SVM – regeringen til at varsle, at det kan blive nødt til at tage flere og stærkere værktøjer i brug for at komme antisemitismen til livs.

»Jøder i Danmark skal hverken forfølges, chikaneres med hagekors eller modtage dødstrusler på sociale medier. Det er forkasteligt, og jeg kan kun tage afstand fra de afstumpede personer, der udsætter vores jødiske medborgere for den slags uhyrligheder,« udtaler Peter Hummelgaard til Jyllands-Posten.

Den 2. April har justitsministeren sammen med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) inviteret Folketingets partier til møde, hvorpå man skal drøfte yderligere tiltag mod antisemitisme.

Før det møde har regeringen ingen officielle udmeldinger om nye tiltag.

Dagens korte

Dansk Folkepartis Ungdom har skrevet på det sociale medie X, at de ønsker, at alle danske muslimer finder et andet land at holde ramadan i. Det har vakt kritik, og blandt andet skriver Enhedslisten politiske ordfører Pelle Dragsted, at man næppe kunne forestille sig nogen bede danske jøder om at finde et andet land at holde Chanukah i.

Afgående borgmester og bydronning i Frederikshavn Birgit S. Hansen (S)siger til TV 2 , at hvilke arbejdsvilkår og tone politikere bliver mødt med. Den diskussion rejser hun i kølvandet på Søren Pape Poulsens død, selvom årsagen til, at han fik en dødelig hjerneblødning, endnu ikke kendes.

Det sker i dag:

Gruppemøder

  • 11.00-13.00: Socialistisk Folkeparti
  • 11.00-13.00: Moderaterne (med frokost)
  • 11.00-13.00: Det Konservative Folkeparti
  • 11.30-13.00: Venstre
  • 11.00-13.00: Liberal Alliance
  • 10.45-13.00: Socialdemokratiet
  • 11.30-13.00: Danmarksdemokraterne
  • 11.00-13.00: Radikale Venstre
  • 12.00-13.00: Dansk Folkeparti

13.00: Folketinget mindes Søren Pape Poulsen

Folketinget holder mindehøjtidelighed for Søren Pape Poulsen, der døde forrige lørdag. Folketingets formand, Søren Gade (V), holder mindetale, og der bliver dernæst holdt et minuts stilhed.

Grundet mindehøjtideligheden er spørgetimen med statsministeren aflyst, men det normale arbejde i Folketingssalen genoptages igen fra klokken 14.

Herefter tiltræder den afdøde formand for Søren Pape Poulsens efterfølger i Folketinget, Dina Myrup officielt som folketingsmedlem.

Det var alt for i dag.

Venlig hilsen

Rasmus Bragh Schulz, journalist

 
 
 
 
Grundlagt, 1749 af Ernst Henrich Berling
 
 
Berlingske Media A/S | Pilestræde 34
DK-1147 København K, Danmark | +45 33 75 75 75
 
 
Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver
Tom Jensen, Ansv. chefredaktør
Mette Østergaard, chefredaktør
Stinne Andreasen Krak, digital redaktionschef
 
Følg Berlingske
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -