‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
19. DECEMBER 2023
 
Søren Astrup
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Denne gang handler nyhedsbrevet om en ekstremistisk, iransk organisation, der fik lov at tale på Christiansborg, om en forsinket analyse af risikoen for terrorradikalisering i fængslerne og om SU-perioden, der bliver gjort kortere. Der rundes af med nyheden om, at familier, der risikerer at få tvangsfjernet børn, flytter til udlandet.  
nullFoto: Jens Dresling
nullFoto: Jens Dresling
  Yderligtgående iransk organisation blev inviteret ind på Christiansborg  
  Udadtil lignede det en konference om den iranske oppositions kamp mod præstestyret og for frihed og kvinderettigheder i Iran. Men efterfølgende har det i især danskiranske kredse vakt bekymring og forargelse, at én bestemt organisation var til stede i fællessalen på Christiansborg. Nemlig Mujahedin-e Khalq (MEK). Dens deltagelse i Folketinget er mildt sagt opsigtsvækkende, mener Iran-forskeren Rasmus Elling fra Københavns Universitet: »Det, der alligevel bekymrer mig, er, at man indgår i samarbejde med en organisation, som man ikke har sat sig ind i«.  
  Bevægelsen er kendt for en hård kontrol med sine egne medlemmer. Ifølge Rasmus Elling skal MEK’s nuværende leder, Maryam Rajavi, personligt godkende, hvis ledende MEK-medlemmer ønsker at gifte sig med hinanden. Tidligere medlemmer har udtalt, at MEK står bag psykisk pres, kollektiv afstraffelse og tortur. Den anses for at ligne en kult ved bl.a. at udøve seksuel kontrol, følelsesmæssig isolation og lignende handlinger.  
  SF’s Larsten Hønge stod for det praktiske i konferencen, som også LA var arrangør af. Han oplyser, at han prøvede at undgå, at det gik galt: »Vi gik meget op i, at der skulle ikke være nogen foreninger, organisationer eller personer med, som kunne miskreditere konferencen«, siger han og tilføjer, at han fremover vil tjekke deltagerorganisationerne bedre.  
 
Liste ikon   Læs også: En tom stol var symbolsk placeret mellem nobelprisvinders to børn. Hun var der ikke
Liste ikon   Amnesty: Anholdte iranske demonstranter blev voldtaget
 
nullFoto: Jonas Olufson
nullFoto: Jonas Olufson
  Udvalg skulle have været færdig med at se på terrorradikalisering i fængslerne  
  I de danske fængsler sidder flere terrormistænkte, og der er masser af indsatte i risiko for at blive radikaliseret. Samtidig er terrortruslen i Danmark høj og næres af bl.a. debatten om koranafbrændinger og krigen mod Hamas. Alligevel er er Politiets Efterretningstjenestes forebyggende plan mod terror forsinket på tredje år, skriver Jyllands-Posten.  
  Den daværende socialdemokratiske justitsminister, Nick Hækkerup, var ellers stolt, da han i december 2020 lancerede et nyt og omfattende tiltag i kampen mod terror. En helt særlig indsatsgruppe med folk fra fra PET, Justitsministeriet, Kriminalforsorgen og Udlændingeministeriet skulle arbejde hurtigt for at kortlægge indsatsen mod radikaliserede indsatte, som ifølge PET udgør en væsentlig del af den høje terrortrussel mod Danmark. Men gruppens slutrapport trækker ud og ventes nu først i 2024 at blive fremlagt.  
  »Det er ikke i orden. Der har aldrig siddet så mange radikaliserede indsatte bag tremmer som lige nu i de danske fængsler,« siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen, der nu vil have en forklaring på forsinkelserne.  
 
Liste ikon   Læs også:Kun dømte efter terrorloven tilbydes radikalisering
Liste ikon   Orientering:Politiet og PET får ikke altid besked, når radikaliserede personer løslades
 
nullFoto: Miriam Dalsgaard
nullFoto: Miriam Dalsgaard
  Nu skæres SU-perioden  
  Nu bliver grænsen for, hvor længe unge kan få SU, forkortet. Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er enige om en ny SU-reform, der betyder, at studerende fremover kun får SU-klip, der svarer til længden på deres uddannelse og at den maksimale længde skæres ned til det, der svarer til fem studieår.  
  Det kommer til at ramme studerende, der ender med at skulle læse i samlet set mere end fem studieår, fordi de eksempelvis skifter studie. Ændringerne vil ifølge Ritzau gælde for studerende, der fra sommeroptaget 2025 påbegynder en ny videregående uddannelse.  
  Der er samtidig lagt et politisk loft over, hvor mange SU-midler, der må gå til internationale studerende. De fleste internationale studerende studerer dog i Danmark færre end seks år og bliver derfor ikke omfattet af omlægningen.  
 
Liste ikon   Analyse:Regeringens reform af SU’en går særligt ud over én gruppe af studerende
Liste ikon   Jacob Fuglsang:Beskæring af uddannelsesstøtten virker stik mod hensigten
 
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
  Familier flytter ud af landet for at undgå tvangsfjernelser  
  Nogle udsatte familier vælger en vej, hvis de står til at få fjernet et eller flere børn. Det er udvejen. Det ser man ifølge Kristeligt Dagblad blandt andet i Flensborg, der hvert år ser i gennemsnit fem danske familier flytte til byen. Det er familier, der har brug for hjælp fra det sociale system og i nogle tilfælde har forladt Danmark for at undgå en anbringelse af deres børn.  
  Her har man en anden tilgang til den hjælp, der gives: »I vores daglige arbejde sætter vi barnet og familien i centrum og mener, det er meget vigtigt, at børn vokser op med de biologiske forældre, fordi det giver barnet en tryghed. På den måde har det at holde sammen på familien måske nok en lidt højere prioritet end i Danmark«, forklarer Clemens Teschendorf fra Flensborg Kommune.  
  De familier, der rejser ud, får hjælp af mennesker som Lars Christensen, der er partsrepræsentant for flere familier, der har kontakt til det sociale system: »Min oplevelse er, at familier, der godt kunne tage sig af deres børn kommer i klemme i systemet, fordi der er for mange fejl i børnesager. Det er krævende at slå sig ned i Tyskland. Man skal være selvforsørgende og skaffe bolig. Jeg har set flere familier, der har fået en ny start, efter at have følt sig klientgjort i Danmark«.  
 
Liste ikon   Somalisk indvandrer: Jeg skreg på hjælp, men ingen reagerede. De ville ikke kræke vores kultur
Liste ikon   Autismeforeningen:Først svigter kommunen dit barn. Så giver den dig skylden. Tilsidst bliver barnet tvangsfjernet
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Mette Dreyer
nullFoto: Mette Dreyer
  Frankrig står over for en ny revolution  
  Marine Le Pen bliver Frankrigs næste præsident. Det er ikke længere blot muligt, det er sandsynligt. En morgen i maj 2027 vil Europa vågne op til en ny virkelighed, når det yderste højre sætter sig på magten i Paris og begynder at rulle nye – gamle – værdier ud.  
  Frankrig er revolutionernes land, og en af de store omvæltninger er nu igen under opsejling. Den kommer ikke fra venstre, hvad man jo ellers skulle tro, når man følger billedet i mainstreammedier som Le Monde eller på de statslige tv- og radiokanaler. Revolutionen kommer fra højre. Den er allerede i gang, skriver Bjørn Bredal.  
nullFoto: DR/Passion Distribution
nullFoto: DR/Passion Distribution
  Der er noget at lære af fortiden  
  Rasus Bech har set en britisk dokumentarfilm, som på et bagtæppe af krigen i Ukraine og frygtelighederne i Israel og Gaza blotlægger den nazistiske sjæl – og som altså præsenterer os for det mest ødelæggende menneskesyn, verden har set, nu mens jødehadet igen blusser op i verden, også her i Danmark.  
  Den anbefaler han med ordene: »Jeg kan håbe, at ansvarlige voksne vil gøre deres til, at vor skoleungdom og studerende, fra folkeskole til universiteter og professionshøjskoler, får set filmen og ser, hvad uniformering, sektdannelse, politisk forførelse og racehad kan føre til. Også i vor tid«.  
nullFoto: Benjamin Krog
nullFoto: Benjamin Krog
  Faysa Idle skriver om sin blodige og voldelige virkelighed. Hvad er der galt i Sverige?  
  Hun er blevet sammenlignet med Yahya Hassan og skriver fra den blodige virkelighed i de svenske ghettoer. Den svenske forfatter og digter Faysa Idle siger alle de ting, Sverige har haft brug for at høre i lang tid.  
  Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens kulturjournalist Lars Eriksen. Han har været rundt i Folkehjemmet Sverige for at tale med Faysa Idle, journalister, aktivister og politikere om, hvorfor gadevolden, bandekriminaliteten og skuddrabene er eksploderet i Sverige.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Danmarks Statistik udgiver tal for forbruget i 2022.
Liste ikon   Folketingets socialudvalg har socialministeren i samråd for at høre, om hun vil have undersøgt omfanget af barnebrude, der kan giftes efter at have fået kongebreve.
Liste ikon   Den svenske landsret afsiger dom mod en iraner, der i byretten fik livstid for medvirken til massehenrettelser af flere hundrede politiske fanger i Iran.
 
   
  Dagens tegning  
Artikel billede
  Indsats  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Sprogforsker: Min søster kunne ikke forstå, at 'TV-Avisen' brugte det ord
 
 
 
2 Politikere vil ændre julemarkeder: Det er påfaldende så lav kvalitet, de har
 
 
 
3 Xi Jinpings prestigeprojekt vækker stigende uro i Vesten
 
 
 
4 Læser spiser panodiler hver aften: Det vigtigste er nattesøvnen, påpeger Klarlund
 
 
 
5 Så snart Birthe Hartmann åbnede døren til eksmandens lejlighed, kunne hun lugte, at noget var galt
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  REKTOR
 
Frist:­ 18/01/2024   Arkitektskolen Aarhus Læs mere
 
  Projektleder og booker til Ringsted Kongrescenter
 
Frist:­ 17/01/2024   Ringsted Kommune Læs mere
 
  Natur- eller lægemiddelvidenskabelig akademiker til vurdering af Quality/CMC for biologiske lægemidler
 
Frist:­ 18/01/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Kommerciel direktør til Kunder og Kommunikation
 
Frist:­ 10/01/2024   Trafikselskabet Movia Læs mere
 
  Performing Arts Platform i Aarhus søger daglig leder
 
Frist:­ 10/01/2024   Performing Arts Platform Læs mere