Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Ten Boer
 
 
23 april 2021
 
 
Enqute grootschalig lokaal zonnepark Fledderbosch
 
Enqute grootschalig lokaal zonnepark Fledderbosch
 
Hoe wil je betrokken zijn bij zonnepark Fledderbosch? En wat is 'participatie' voor jou? Daarover gaat de vragenlijst die deel uitmaakt van een onderzoek naar burgerparticipatie.

In het gebied Ten Boer zien we, net als op andere plekken in Nederland, steeds meer voorbeelden van duurzame energieopwekking. Tot op heden zijn dat voornamelijk zonnepanelen op daken en kleine windmolens bij boerderijen.

De doelen in het nationale Klimaatakkoord zijn echter hoger en elke regio moet z’n bijdrage leveren, zo is afgesproken. Er wordt fors ingezet op burgerparticipatie in de energietransitie. Bewoners moeten voor minstens de helft kunnen profiteren van een duurzaam energieproject, zo is het streven. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Nynke Kloppenburg uit Garmerwolde in het kader van de masterstudie Filosofie en Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen en ten behoeve van de Energiecoöperatie Ten Boer en BronnenVanOns. De resultaten van de enquête dienen als input voor een advies aan BronnenVanOns en de ECTB over hoe de participatie verder kan worden ingevuld.

Ook wordt (anoniem) naar de resultaten verwezen in de masterscriptie Burgerparticipatie in de energietransitie. Meedoen? Vul dan de enquête in. De enquête loopt tot vrijdag 14 mei.
 
 
 
 
 
Raadsleden bespreken aardbevingsproblematiek
 
Raadsleden bespreken aardbevingsproblematiek
 
Raadsleden en het college van B&W zijn op de Politieke Woensdag van woensdag 14 april met elkaar in debat gegaan over de aardbevingsproblematiek in het aardbevingsgebied van de gemeente Groningen. Deze sessie 'Versterken en Vernieuwen' is terug te zien.

De raadsfracties keken onder meer terug op de dorpsgesprekken over de aardbevingsproblematiek die de raad heeft gevoerd in Ten Boer, Ten Post en Woltersum. Ze konden ook input leveren voor het nieuwe Plan van Aanpak Versterking voor de gemeente Groningen dat in de maak is. "We hebben er als raad goed aan gedaan om de dorpsgesprekken te houden", zei Herman Pieter Ubbens van het CDA. Lees meer op de website van de gemeenteraad
 
 
 
 
 
Herstel klinkerbestratingen
 
Herstel klinkerbestratingen
 
Door de vorst en de daarop volgende opdooi is er in meerdere straten schade ontstaan aan klinkerbestratingen. Bedoeling is om in mei met de herstelwerkzaamheden te beginnen. Deze werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid en beschikbare omleidingsroutes.

Tijdens de herstelwerkzaamheden kan er sprake zijn van overlast en ongemak. Hiervoor vragen wij bij voorbaat jullie begrip. Uiteindelijk zullen de klinkerbestratingen er weer goed bij liggen.
 
 
 
 
 
Met de bus naar school correctie
 
Met de bus naar school correctie
 
In de nieuwsbrief van de vorige week stond een artikel over de schoolkinderen uit Thesinge, die tijdelijk met de bus naar school gaan in Ten Boer. Hun schoolgebouw in Thesinge wordt versterkt en verduurzaamd.

Bij dit artikel hebben wij verzuimd de bronvermelding op te nemen. Het artikel is geschreven door Irene Plaatsman en Roelie Karsijns. De bijgeplaatste foto is gemaakt door Koos van de Belt. Het werd eerder geplaatst in de laatst uitgegeven Garmer en Thesinger Expres.
 
 
 
 
 
Nieuwe mobiliteitsvisie voor Groningen
 
Nieuwe mobiliteitsvisie voor Groningen
 
Groningen is een van de sterkste groeiers in Nederland op het gebied van inwoners en banen. Dat betekent ook meer verkeer. We moeten nu de juiste keuzes maken over hoe mensen zich binnen, van en naar onze gemeente verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat Groningen duurzaam bereikbaar blijft, de leefkwaliteit voorop staat en fietser en voetganger ruim baan krijgen, is een nieuwe visie op mobiliteit geformuleerd: Groningen Goed op Weg – Naar een leefbare, schone en gezonde stad. Deze visie is nog in concept.
 
De inspraakperiode is nu gestart en loopt tot 7 juni 2021. Je kunt de visie vinden op onze website. Daar staat een reactieformulier en vind je ook een filmpje waarin wethouder Philip Broeksma vertelt over de nieuwe mobiliteitsvisie.
 
 
 
 
 
Nieuwe visie woonruimteverdeling sociale huurwoningen
 
Nieuwe visie woonruimteverdeling sociale huurwoningen
 
De huurdersorganisaties, corporaties en de gemeente Groningen hebben een nieuwe visie op woonruimteverdeling van sociale huurwoningen opgesteld. De spelregels zijn aangepast en op elkaar afgestemd naar aanleiding van het samengaan van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer.

Doel is om het voor woningzoekenden in de nieuwe gemeente Groningen zo eenvoudig mogelijk te maken om een passende sociale huurwoning te vinden. De woningcorporaties hebben besloten om allemaal hetzelfde systeem te gebruiken waarmee je woningen kan zoeken: WoningNet Groningen. Lees meer op onze website.
 
 
 
 
 
Geef je impactstart-up een boost
 
Geef je impactstart-up een boost
 
Gemeente Groningen & de SGOC (Sociale Groningse Ondernemers Challenge) organiseren het BOOST-programma voor startende impactondernemers. Voor ondernemers dus die met hun onderneming een maatschappelijke uitdaging willen aanpakken. Vier workshops met uiteenlopende thema’s, allemaal bedoeld om jou en je impactonderneming verder te helpen!
Het BOOST-programma is iets voor jou, als je:
  • Net begonnen bent met ondernemen en daar graag samen met anderen aan wil werken
  • Met je onderneming gevestigd bent in de gemeente Groningen
  • Met je onderneming een maatschappelijke uitdaging wil aanpakken
  • Méér wil leren over ondernemen met impact
  • Daarover wil sparren met andere ondernemers
Let op: er is beperkt plek. Bekijk de data en het uitgebreide programma online en meld je aan! Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van de sociale ondernemerschallenge.
 
 
 
 
 
Groninger wijkvernieuwing vol op stoom
 
Groninger wijkvernieuwing vol op stoom
 
De wijkvernieuwing in de gemeente Groningen krijgt een stevige injectie. Vanuit het rijk krijgt de Regio Deal Groningen-Noord 15 miljoen euro en vanuit het Nationaal Programma Groningen 20 miljoen euro. Ook de gemeente investeert stevig in de wijkvernieuwing met ruim 20 miljoen euro.

In 2017 is de Groninger wijkvernieuwing in Selwerd, Beijum, De Hoogte/Indische Buurt en De Wijert van start gegaan: een ambitieuze en integrale aanpak om de toenemende ongelijkheid binnen de stad een halt toe te roepen. De gemeente werkt samen met bewoners en andere partners aan thema’s die variëren van prettig, duurzaam en gezond wonen tot armoede, groen en buitenzijn, een veilige buurt, positief opgroeien en gelijke onderwijskansen.

Met de nieuwe impuls wil het college de lopende wijkvernieuwing intensiveren, versnellen en verbreden naar meerdere wijken in de gemeente. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de uitvoeringsprogramma’s voor alle wijkvernieuwingswijken gebundeld tot één uitvoeringsprogramma Groninger wijkvernieuwing voor 2021. Lees meer op onze website en in de brief aan de raad.
 
 
 
 
 
 
 
Gemeente Groningen lanceert vernieuwde website GRONG.nl
Dinsdag 20 april heeft de gemeente Groningen de vernieuwde website GRONG.nl gelanceerd. Op deze website staan activiteiten voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 27 jaar. De gemeente Groningen wil met GRONG.nl hét activiteitenplatform voor jongeren in Groningen ontwikkelen.

GRONG.nl heeft een metamorfose ondergaan met een nieuw uiterlijk en een uitgebreider aanbod. Hiermee wil de gemeente Groningen een bredere doelgroep bereiken. De gemeente gaat ook de samenwerking met de partners intensiveren en jongeren en nieuwe partners betrekken bij de verdere ontwikkeling van GRONG.nl. Ook kunnen organisatoren subsidie aanvragen voor de activiteiten die zij aanbieden voor deze jongeren.

In december 2020 is GRONG.nl gestart. Door de coronamaatregelen namen de mentale gezondheidsproblemen onder jongeren toe, zoals eenzaamheid, somberheid en angst. In samenwerking met o.a. Huis voor de Sport Groningen, ROC’s en WIJ Groningen zijn er voor deze jongeren coronaproof activiteiten aangeboden op de website GRONG.nl.
Bekijk hier een filmpje over GRONG.nl.
 
 
 
 
 
Sportcentrum Kardinge bijna afgeschreven: renoveren of nieuwbouw?
 
Sportcentrum Kardinge bijna afgeschreven: renoveren of nieuwbouw?
 
Sportcentrum Kardinge viert in 2023 haar dertigste verjaardag. Het gebouw is bijna afgeschreven, dus moet worden aangepakt. Zowel het gebouw renoveren als complete nieuwbouw zijn volgens het college reële opties. Ook kijkt het college niet alleen naar het sportcentrum, maar naar het hele gebied. Kardinge moet een meerwaarde krijgen voor Beijum en Lewenborg en ook voor de rest van de regio.

Daarnaast onderzoekt het college samen met het Alfa-college en de Topsport Talent School of Kardinge kan veranderen in een ‘vitaliteitscampus’. Op een vitaliteitscampus komen zorg, wonen, werken, sport, bewegen, onderwijs, gezondheid, lifestyle, natuur, veiligheid, leren en recreëren bij elkaar.

Het sportcentrum wordt de komende 5 jaar nog op dezelfde manier als nu in de lucht gehouden. Dat brengt wel kosten met zich mee. Qua onderhoud zet de gemeente aan de ene kant in op preventie en aan de andere kant kijken we kritisch wat nog (wettelijk) noodzakelijk is voor de komende jaren. In 2022 wil het college een bidbook aan de raad presenteren. Daarin staan dan alle plannen voor de aanpak van Kardinge. Lees ook de brief aan de raad.
 
 
 
 
 
Voorjaarscampagne over textiel en tuinafval van start
 
Voorjaarscampagne over textiel en tuinafval van start
 
Het voorjaar is voor velen hét moment om de tuin eens flink onder handen te nemen. Maar ook het moment om juist de kledingkast op te ruimen. Daarom lanceert de gemeente Groningen juist nu een campagne om inwoners te helpen slim met hun oude kleding en tuinafval om te gaan. 
 
Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze textiel, net als papier, aan de weg kunnen zetten op aangegeven dagen. En dat kapotte kleding ook kan worden ingeleverd. Daar worden weer nieuwe producten van gemaakt. Bij tuinafval is het zo dat inwoners van de gemeente Groningen, onder bepaalde voorwaarden een groene container kunnen aanvragen.
 
Ben jij nou ook nieuwsgierig hoe het zit met je tuinafval of kleding? Kijk dan op haalallesuitjeafval.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Ten Boer is gericht op inwoners van Garmerwolde, Lellens, Sint Annen, Ten Boer, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum en Woltersum.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen