Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

'Er is een nieuwe kredietbom in de maak' - De optimistengids voor 2020: 'Het komt allemaal goed' - Het is gedaan met de manipulatieve reclame van Booking.com

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.357 woorden - leestijd: 5 minuten

1. FSB: 'Er is een nieuwe kredietbom in de maak'

De financiële crisis van 2008 werd veroorzaakt door de wereldwijde verspreiding van herverpakte rommelkredieten. Slechte Amerikaanse hypotheekleningen, met grote kans op wanbetalingen, werden in pakketten gebundeld en herverpakt als beleggingsinstrument. Die beleggingen kwamen onder meer bij de grote Europese banken terecht en bleken veel minder waard dan gedacht.

Vandaag is er een gelijkaardige kredietbom in de maak, zo is af te leiden uit een nieuw rapport van de Financial Stability Board, waar alle belangrijke centrale banken in zetelen. Deze keer gaat het om herverpakkingen van ‘leveraged loans’. Dat zijn leningen die toegekend werden aan bedrijven die al zwaar met schulden beladen zijn.

Omdat die bedrijven een zwak risicoprofiel hebben, is er een hoge en vaak variabele rente verbonden aan het krediet. Het hoge rendement maakt de leningen aantrekkelijk om te bundelen, te herverpakken en aan te bieden aan beleggers. De uitstaande beleggingen komen volgens sommige schattingen uit op een totaalbedrag van 3.200 miljard dollar. Lees meer

2. Alleenstaand huis 15.000 euro duurder op jaar tijd

Wie op zoek was naar een open bebouwing in Vlaanderen, moest in het derde kwartaal 15.000 euro meer betalen dan een jaar geleden.

Voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing (mediaanprijs) werd in Vlaanderen in het derde kwartaal 240.000 euro betaald: 6.000 euro of 2,6 procent meer dan een jaar eerder. Een open bebouwing kostte 335.000 euro: 15.000 euro of 4,7 procent meer dan een jaar geleden.

De mediaanprijs van een appartement in Vlaanderen is 198.000 euro: 10.500 euro of 5,6 procent meer dan een jaar eerder. In vergelijking met twee jaar geleden moet zelfs bijna 20.000 euro extra worden neergeteld. Lees meer

3. De optimistengids voor 2020: Het komt allemaal goed

Het persagentschap Bloomberg publiceerde 2 jaar geleden de pessimistengids voor 2028, waarin alle mogelijke doemscenario’s werden gepubliceerd die ons in de toekomst te beurt zouden vallen. Dit jaar gooit Bloomberg het over een andere boeg, met 8 optimistische scenario’s voor 2020:

  1. Het einde van ‘fake news’. Nadat Donald Trump een ‘fake’-video over een kernaanval op Washington verspreidt, besluiten Twitter, Facebook en andere sociale media om het delen en retweeten van berichten onmogelijk te maken.
  2. Vaderschapsverlof. Een grote bank op Wall Street voert verplicht vaderschapsverlof in. Silicon Valley kan niet anders doen dan volgen, net als andere grote Amerikaanse bedrijven.
  3. Moederschap. Overheden, religieuze leiders en de gezondheidszorg in meer dan 180 landen komen tot een akkoord om gratis voorbehoedsmiddelen te verschaffen aan alle vrouwen.
  4. HIV/Aids. Een groot farmaceutisch bedrijf ontdekt een vaccin dat de helft van alle HIV-besmettingen voorkomt. Andere bedrijven maken snel werk van de optimalisering van het vaccin.
  5. Vleesvervangers. Nadat grote delen van Azië door de Afrikaanse varkenspest getroffen worden en China de helft van zijn 200 miljoen varkens ziet sterven, worden grote sommen geld geïnvesteerd in vleesvervangers, die verbazend populair worden.
  6. 'Green QE'. Omdat grote delen van Noord-Europa onder water komen te staan door overstromingen, terwijl het Zuiden kreunt onder de hitte en watergebrek, besluit de ECB honderden miljarden euro in groene obligaties op te kopen. De EIB start de financiering van klimaatprojecten met niets meer of minder dan blanco cheques.
  7. De elektromobiliteitsrevolutie. Onder grote druk van de bevolking om luchtvervuiling tegen te gaan en de economie te stimuleren besluit president Xi Jinping om de introductie van elektrische voertuigen verder te versnellen. Vanaf 2025 zullen in China geen brandstofwagens meer mogen worden verkocht.
  8. Ruimtevaart. SpaceX maakt een eerste testvlucht met zijn Starship, een 50 meter hoog ruimteschip met tientallen motoren, dat op een goedkope manier een lading van 100 ton kan vervoeren.

Meer hier

4. 3 opmerkelijke trends domineren de globale luxesector en in alle drie vertolkt China een hoofdrol

Chinese consumenten nemen 90 procent van de globale groei in de verkoop van luxeproducten voor hun rekening. 

Indien deze trend zich verderzet – en er is weinig reden om daaraan te twijfelen – zullen Chinese klanten in 2025 ruim 46 procent van alle aankopen van luxe-artikelen wereldwijd voor hun rekening nemen.

Op een moment waarop de wereldeconomie lichtjes opnieuw de rug recht en opnieuw met 4 procent zou gaan groeien, dreigt de Chinese dominantie grote gevolgen te hebben. Met als grootste risico dat luxeproducten stilaan de exclusiviteit dreigen te verliezen die hen van andere producten onderscheidt. 

Want voor elk luxemerk dat in 2018 zijn verkopen met meer dan 25 procent zag stijgen, waren er twee die voldoening moesten nemen met een stijging van minder dan 10 procent.

Drie trends onderstrepen de Chinese dominantie op de markt voor luxeproducten. Lees meer

5. Telex
  • Bijna de helft van alle Amerikanen heeft een job die onvoldoende betaalt om een gezin te onderhouden. 53 miljoen Amerikanen - 44% van het totale werknemersbestand - werken voor een gemiddeld uurloon van 10,22 dollar (9,2 euro) en verdienen jaarlijks amper 18.000 dollar (16.200 euro). Een kwart van deze laagloonverdieners zijn de enige kostwinners binnen het gezin waarin ze leven.

  • Nadat tussen 2008 en 2009 ruim 35 werknemers van France Télécom zelfmoord pleegden moet het Franse gerecht vandaag oordelen of een reorganisatie binnen de onderneming gepaard ging met een vorm van institutionele morele intimidatie. Het is de allereerste keer dat een Frans beursgenoteerd bedrijf gerechtelijk wordt vervolgd voor zijn managementpraktijken. De ex-CEO van het bedrijf riskeert 1 jaar gevangenis en een boete van 15.000 euro.

  • Netflix heeft in 2019 gemiddeld elke dag een nieuwe show of film uitgebracht. De streamingreus breidde zijn aanbod uit met liefst 371 nieuwe films of tv-shows. Dat is een toename van 54,6% in vergelijking met de 240 shows en films die Netflix in 2018 uitbracht. Ter vergelijking: het cijfer is groter dan wat de volledige Amerikaanse televisie-industrie in 2005 uitbracht.

6. Business AM | Meest gelezen
Boeken beide heren vooruitgang? Er is weinig reden om daar echt optimistisch over te zijn
Dit zijn de 5 grootste vervuilers uit het voetbal
7. 'We zijn maar één tweet verwijderd van een handelsoorlog'

'Het Amerikaanse handelstekort is het grootst met China, maar daarna volgt de Europese Unie. Je zou kunnen zeggen: als Trump klaar is met de Chinezen, pakt hij Europa aan. Trump heeft het al een paar keer herhaald: 'There are too many German cars on Fifth Avenue.' 

Hij kan geen invoertarieven opleggen aan Duitsland, hij zal ze opleggen aan de hele Europese Unie. Dat is voor mij de grootste risicofactor voor de Europese economie op de middellange termijn: een handelsoorlog tussen de VS en Europa. En dat kan heel snel gaan. We zijn maar één tweet verwijderd van een handelsoorlog.'

En dan...

'Dan zal Europa tegenmaatregelen nemen. Zeker als Trump met invoertarieven de Duitse autosector aanpakt, want dan treft hij de Europese economie in het hart. Ook veel bedrijven in ons land leveren toe aan de Duitse automobielindustrie. Ook voor ons kan de tol dus groot zijn. 

Daarom heeft de Europese Unie al op papier staan welke tegenmaatregelen ze zal nemen. Eén persconferentie van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en we zijn helemaal vertrokken.'

Econoom Jan Van Hove, in Knack

8. Grafiek du Jour: de 10 duurste/goedkoopste steden ter wereld

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. Het is gedaan met de manipulatieve reclame van Booking.com

‘Nog maar 1 kamer over!’, ‘Erg gewild!’ of ‘Net gemist’. Zinnetjes zoals deze mogen binnenkort niet meer op Booking.com prijken. Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders heeft daarover een akkoord bereikt met de boekingssite, schrijft De Tijd.

In het akkoord belooft de grootste site voor hotelboekingen dat het transparanter zal communiceren over hotelaanbiedingen, kortingen en prijzen. De manipulatieve technieken van het Nederlandse bedrijf zijn al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en overheden. Lees meer

10. The New York Times: het decennium in foto's

31 oktober 2012

Grote delen van Manhattan baden in de duisternis en komen dagenlang zonder stroom te zitten in de nasleep van Orkaan Sandy. (Iwan Baan/Getty Images)

Meer foto's hier

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België