De laatste updates op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid lees je hieronder. Wil je alleen de berichten lezen over een specifiek thema? Klik dan in onderstaand menu op jouw voorkeur.
Een van de belangrijkste thema’s bij het CCV is cybercrime, een groeiend fenomeen dat vraagt om innovatieve aanpakken. In dit jubileumartikel blikt het CCV terug op het jaar 2019, toen een belangrijke eerste stap werd gezet met de introductie van de 'Connected Cyber Cities', en hoe dit initiatief zich verder ontwikkelde tot de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime.
De aftrap van de Week van de Veiligheid was maandag in Emmen. Schaatser Erben Wennemars (links), burgemeester Oosterhout van Emmen en Patrick van den Brink (rechts), directeur van het CCV, drukten op de startknop. Het thema is agressie en geweld tegen ondernemers en medewerkers. Op deze landkaart staan alle activiteiten.
Voertuigbeveiligingssystemen beschermen voertuigen tegen diefstal en inbraak. Bedrijven die deze systemen inbouwen, kunnen zich onderscheiden met het certificaat “Erkend bedrijf voertuigbeveiliging”. De Erkenningsregeling en het Inbouwvoorschrift zijn recent herzien.
Op 1 oktober heeft het CCV versie 5.0 van de CCV-keurmerken Leveren en Onderhoud van VBB-installaties gepubliceerd. De officiële ingangsdatum van de nieuwe versies is 1 januari 2025, maar ruim vijftig leveranciers en onderhoudsbedrijven van automatische brandblusinstallaties kunnen er direct mee werken.
Sprinklerinstallateurs, onderhoudsbedrijven van VBB-systemen en beheerders van sprinklerinstallaties kunnen sinds 1 oktober het Technisch Bulletin (TB) 64-2024 ‘Bijmengsystemen voor schuimvormend middel (SVM)’ lezen. Daardoor vervalt TB 64B.
Het CCV en Cyberweerbaar NL kijken met trots terug op de drukbezochte bijeenkomst ‘Krachten bundelen voor cyberweerbaarheid’. Het programma stond in het teken van de nieuwste ontwikkelingen, onderzoeken en preventieve aanpakken rond cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.
Het CCV sloot de roadshows online aangejaagde ordeverstoringen af in Amsterdam. Op 3 oktober gaf CCV-adviseur Lienke Hutten daar een toelichting op het barrièremodel. Ondanks dat de roadshows erop zitten, is het CCV nog lang niet klaar met dit thema.
Cannabis is nog steeds de meest gebruikte illegale drug in Nederland. Dat blijkt uit het jaarbericht van de Nationale Drug Monitor (NDM) met cijfers en feiten over drugsgebruik in Nederland. In het webdossier drugscriminaliteit van het CCV kunnen gemeenten terecht voor meer informatie over de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit.
In een woning worden onder meer zestien handvuurwapens en zeven lange wapens gevonden. De burgemeester sluit de woning op grond van de c-grond van art. 174a Gemeentewet. De rechter is het daarmee eens. Het is een van de nieuwe juridische uitspraken in het CCV-webdossier over deze wet.
‘Het leven in de georganiseerde misdaad is als een verslaving’
Ruim twintig jongeren die uit de georganiseerde criminaliteit stapten, kregen vragen voorgelegd. De resultaten van dit onderzoek zijn nu te lezen in het boek Knel! Coauteur Kyra van den Akker vertelt erover in Secondant. “We wilden een goed en objectief beeld schetsen dat professionals helpt.”
De rol van het strafrecht bij seksueel grensoverschrijdend gedrag is uitgebreid. Dat kan leiden tot meer strafzaken en sancties voor ‘seksuele misdrijven’. Maar is dat inderdaad te verwachten? Bert Berghuis zoekt antwoord op deze vraag in zijn nieuwste column op Secondant.
Een klant bij de servicebalie die met agressief gedrag zijn zin probeert te krijgen of een dronken horecagast die dreigende taal uitslaat. Het is gedrag waar ondernemers en hun personeel steeds vaker mee te maken krijgen. Om (beginnende) medewerkers te helpen verschillende soorten agressie beter te herkennen en hiermee om te gaan, lanceerde Platform Veilig Ondernemen (PVO) maandag een gratis e-learning. Dit gebeurde bij de opening van de Week van de Veiligheid.
Alle ins en outs over staande houding door handhavers
Blog boa Luca van Antwerpen
Hoe zit het nou met de situatie waarin een (buitengewoon) opsporingsambtenaar een verkeersboete opmaakt. Wordt de bestuurder dan staande gehouden of is er sprake van een andere bevoegdheid? Boa Luca van Antwerpen geeft antwoord. (Om deze blog te kunnen lezen moet je lid zijn)
'Politiekeurmerk Veilig Wonen verdient deze prijs'
Jasper van Rumpt (midden foto) mag zijn ijzerwarenvakhandel ‘beste PKVW-bedrijf met personeel’ noemen. In het vakblad Raam en Deur vertelt hij: “Het Politiekeurmerk verdient deze prijs. De enorme daling van het aantal inbraken toont aan dat het werkt.”
Sinds 1 januari kunnen burgemeesters een pand sluiten wanneer de openbare orde in de buurt ernstig is verstoord. Tijdens een webinar van het CCV worden de laatste ontwikkelingen besproken rond de sluitingsbevoegdheid 174a Gemeentewet. Ook wordt stilgestaan bij ervaringen uit de praktijk.
Europa weegt toezichtservaring nog te weinig mee in beleid, met alle risico’s van dien. Daarom pleit inspecteur-generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie Rits de Boer ervoor om lessen uit het toezicht bij de Europese Commissie en het Europees Parlement neer te leggen.
Vanuit het programma Handhaving en Gedrag organiseert het CCV dit jaar Kennis naar Praktijk-sessies. Onderzoekers van het programma presenteren hun bevindingen en er is ruimte voor uitwisseling van ideeën. De sessies zijn kosteloos en vinden plaats bij het CCV in Utrecht.
Toezicht houden via Google Glass, terug naar zes omgevingsdiensten en nog maar één inspectie per departement. Toezichtexpert Rob Velders waagde zich tien jaar geleden aan boude voorspellingen over 2024. Soms had hij het bij het rechte eind. Soms zat hij er helemaal naast.
Het Platform Veilig Ondernemen won onlangs de SBO Ondermijning Innovatie Award 2024 met HackHelpdesk.nl. Deze award bekroont innovatieve oplossingen en samenwerkingen in de aanpak tegen ondermijning. Wil je hier meer over weten? Beluister dan nu de podcast!